06 juni 2021

Watertuin toch permanent bewoond?

Met een brief van 26 mei jl. van de gemeente Teylingen zijn de bewoners van recreatiepark Watertuin o.a. geïnformeerd over een onderzoek door de gemeente Teylingen naar de mogelijkheden en gevolgen van het wetsvoorstel tot wijziging van het Besluit Omgevingsrecht (Bor). Als die wetswijziging inderdaad tot stand komt zal permanente bewoning van een recreatiewoning (weer) kunnen worden toegestaan. Dit onderzoek is tevens aanleiding voor de gemeente Teylingen om het handhaven in de Watertuin vooralsnog niet te starten.
 
Als CDA-fractie juichen wij dat onderzoek toe. Wij hebben altijd op het standpunt gestaan dat de Watertuin, qua gebied en soort woningen, voor permanente bewoning in aanmerking komt en dat de gemeente Teylingen alle mogelijkheden moet benutten om permanente bewoning toe te staan, al is het maar via zgn. gedoogbeschikkingen. 
 
Dat de gemeente Teylingen niet maximaal van die mogelijkheden gebruik heeft gemaakt, vinden wij nog altijd onbegrijpelijk. Zo bleef de gemeente vasthouden aan 31 oktober 2003 als datum waarop men al permanent in de Watertuin moest wonen om voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking in aanmerking te komen. Terwijl uit een ministeriele handreiking bleek dat in voorkomende gevallen van die peildatum mocht worden afgeweken, Wij zijn ook nog steeds zeer teleurgesteld over het feit dat de raad van Teylingen een mede door het CDA ingediende motie om de peildatum te verplaatsen naar 1 juli 2018 heeft verworpen. Dat had veel onnodig leed onder de, veelal oudere, bewoners kunnen voorkomen, zeker nu de mogelijkheid zich aandient dat permanente bewoning ook zonder gedoogbeschikking weer zal worden toegestaan.

Daar komt nog bij dat, als de corona-crisis zich niet had aangediend, de handhaving begin dit jaar al was gestart met alle gevolgen voor de bewoners van dien.

Hopelijk daagt er nu een nieuw perspectief voor de bewoners van de Watertuin.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.