28 januari 2021

Profielschets nieuwe Burgemeester Vlaardingen

Tijdens de digitale raadsvergadering van 28-01-2021 is de profielschets voor een nieuwe burgemeester aangeboden aan de Commissaris van de Koning, Dhr. Jaap Smit.
Hieronder kunt u de tekst lezen van deze profielschets.
Wilt u meer informatie over de procedure of achtergrond informatie? Kijk dan op Vergadering Gemeenteraad 28-01-2021 (raadsinformatie.nl)

___________________________________________________

Vlaardingen is een stad van 73.000 inwoners, met de charme van een dorp en de uitdagingen van een grote stad. De gemeenschap is hecht, we zoeken graag de gezelligheid op. Sociaaleconomisch en op het gebied van veiligheid moet er stevig aangepakt worden. We zoeken voor onze stad een ervaren bestuurder die van wanten weet en optreedt als dat nodig is. Een authentieke persoonlijkheid met natuurlijk gezag, die oog heeft voor wat er leeft onder de mensen.

Levendige stad aan het water
In 2023 vieren we in Vlaardingen dat we 750 jaar geleden stadsrechten kregen, maar de stad is veel ouder. In 1018, in de Slag bij Vlaardingen, verwierf het graafschap dat later Holland ging heten haar zelfstandigheid. Door de gunstige ligging aan de Nieuwe Maas kwam de haringvangst tot bloei. Tegenwoordig zijn in de havens vooral hoogtechnologische maakindustrie en de op- en overslag van goederen te vinden. De visserij en de havens zijn nog altijd herkenbaar in de mentaliteit van de Vlaardingers: trots en koppig. We zijn kritisch en zeggen waar het op staat. We zoeken elkaar op, het is ons kent ons. Elke wijk heeft zijn aanjagers en vrijwilligers die initiatief nemen, dingen organiseren en het verenigingsleven draaiend houden. Als de Haring en Bier Wandeltocht wordt gelopen, of als het cultuurfestival Zomerterras gaande is, verenigt de stad zich in een groot feest. Rust en ontspanning zoeken we graag in de Broekpolder, een uitgestrekt natuuren recreatiegebied, met grote grazers, een klimbos en kilometers wandelpad.

Sociaal-economisch staat Vlaardingen voor uitdagingen. Relatief veel mensen wonen in sociale huurwoningen. De werkeloosheid in de stad is hoger dan het landelijk gemiddelde, het percentage huishoudens dat onder de armoedegrens leeft eveneens. Deze omstandigheden kunnen mensen kwetsbaar maken. Werkloze jongeren vervelen zich, wat kan leiden tot baldadig gedrag en kleine criminaliteit. De stap naar een zwaar vergrijp is dan niet groot meer. In de Toekomstvisie Vlaardingen 2020-2040 is ervoor gekozen dat Vlaardingen zich vooral als woonstad zal ontwikkelen. Extra werkgelegenheid zal ook in de regio gezocht worden. Het gereedkomen van de Hoekse Lijn onderstreept dat, met tien minuten sta je in het centrum van Rotterdam. De komende jaren zullen we deze visie gestalte gaan geven, waarbij de financiële uitdagingen groot zijn.

Stad vol opgaven
Wat we van onze nieuwe burgemeester verwachten hebben we samengevat in vier opgaven.

Leefbaarheid vergroten
U heeft een visie op hoe de stad zich verder moet ontwikkelen en draagt de overtuiging uit dat Vlaardingen voor alle inwoners een fijne plek zou moeten zijn, leefbaar en veilig. Als ambassadeur van de gemeente gaat u de wijken in, verdiept u zich in wat er speelt en toont u oprechte interesse in wat mensen bezighoudt. U maakt duidelijk dat u begrip heeft voor de situatie waarin mensen leven en u legt uit wat de gemeente eraan doet om onder andere de leefbaarheid, werkgelegenheid en veiligheid te verbeteren. Als burgemeester van alle Vlaardingers neemt u de signalen uit de stad mee terug naar het stadhuis.

Veiligheid bevorderen
Het zeehavengebied brengt specifieke veiligheidrisico’s met zich mee, zoals schepen die olie lekken, inklimmers, drugshandel en de vermenging van boven- en onderwereld. In de woonwijken is er sprake van overlast en (kleine) criminaliteit. U laat er geen misverstanden over bestaan: als de wet wordt overtreden en er sprake is van ondermijnende activiteiten, dan treedt u stevig op. In de aanpak van criminaliteit durft u risico’s te nemen en geeft u een duidelijk signaal dat u niet met zich laat sollen. In het optreden tegen criminaliteit en andere veiligheidsrisico’s staat Vlaardingen niet alleen, maar is een gecoördineerde aanpak in de regio noodzakelijk. Het is aan u als onze burgemeester om die samenwerking te bevorderen, waarbij een gelijkwaardige inspanning het uitgangspunt is. Alleen zo kan voorkomen worden dat criminaliteit zich van de ene naar de andere gemeente verplaatst.

Samenwerking stadsbestuur verbeteren
Vlaardingers kunnen elkaar ongezouten de waarheid zeggen. Dat doen we thuis, op straat, en ook in de raadszaal. Met de vijftien fracties in de raad willen we constructief aan de toekomst van de stad werken. Vanuit uw ruime ervaring en wijsheid bewaart u als voorzitter de rust, geeft u met gezag sturing aan het debat en stimuleert u onze onderlinge samenwerking.
In het college en in de raad neemt u een coachende rol in en zorgt u ervoor dat de lijnen tussen organisatie en bestuur kort blijven. Door het overzicht te behouden legt u actief verbindingen tussen mensen en portefeuilles en in gesprekken vraagt u door op basis van ieders verantwoordelijkheid. In het college zorgt u ervoor dat u goed op de hoogte bent van de inhoud van dossiers. U faciliteert de onderlinge samenwerking en collegiaal bestuur, en stimuleert het debat onder de portefeuillehouders. Daarbij bewaakt u de kwaliteit en integraliteit van beleid en uitvoering. U laat wethouders het gezicht van het beleid zijn. In het stadhuis bent u benaderbaar, geïnteresseerd in wat er gebeurt op de verschillende afdelingen, aanwezig in de wandelgangen en uw deur staat altijd open. U toont interesse in de opvattingen van medewerkers en neemt hun adviezen ook daadwerkelijk mee in uw overwegingen. Als onze burgemeester bent u consequent in uw optreden en aanspreekbaar op wat u doet. Een sterk rechtvaardigheidsgevoel is kenmerkend voor u. U staat open voor feedback; als u fouten maakt, durft u dat toe te geven.

Imago van Vlaardingen versterken
In regionale samenwerkingsverbanden bevordert u, als vertegenwoordiger van de stad, de zichtbaarheid en het imago van Vlaardingen. De resultaten die u boekt zijn in het belang van de stad. Door proactief te acteren en er goed bovenop te zitten, voorkomt u dat er kansen gemist worden. De wethouders brengt u in positie en u opent de goede deuren voor hen om ten aanzien van hun eigen portefeuille de stad verder te brengen. Bij uw aantreden brengt u een relevant netwerk mee, of u bent in ieder geval in staat dat in korte tijd op te bouwen. Zowel in de regio, als in de provincie, bij het rijk en in Europa weet u hoe de hazen lopen om gelden ten gunste van de stad binnen te halen.

Wat we van u vragen
Om deze opgaven te kunnen uitvoeren, beschikt u in ieder geval over de volgende bestuursvaardigheden:

Daadkrachtig
U heeft een plan en gaat ervoor om dat uitgevoerd te krijgen. U beschikt over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de stap vooruit ook daadwerkelijk te kunnen zetten. U neemt een proactieve houding aan, bent een doener en gaat in geval van problemen eropaf.

Coachend
In raad en college houdt u ervan te sparren op basis van gelijkwaardigheid. U bent bereid de ander verder te helpen en een podium te geven.

Communicatief sterk
U kunt omgaan met verschillende typen mensen en opereert gemakkelijk op verschillende bestuurlijke niveaus. U bent zichtbaar aanwezig in de stad en legt verbinding tussen wat er bestuurlijk gebeurt en de mensen thuis. Bij lief en leed bent u er voor de Vlaardingers.

Bestuurlijk sensitief
U weet wat er nodig is in de stad, het stadhuis, en de regio. U ziet waar er een conflict gaat ontstaan, waar verschillen liggen en hoe die overbrugd moeten worden. U laat ons zien dat er meer is wat ons bindt dan wat ons scheidt. Wij zoeken een burgemeester die de intentie heeft om zich voor langere tijd aan Vlaardingen te verbinden.
Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Bij de totstandkoming van deze profielschets is gebruik gemaakt van de inbreng die we van maatschappelijke en economische organisaties en van scholieren hebben ontvangen over hun verwachtingen van de nieuwe burgemeester.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.