19 september 2018

Blog: Toekomst in Waddinxveen?

In de commissievergadering van deze september vroeg mijn CDA-collega Frans Schwiebbe aandacht voor de sociale huur in onze mooie gemeente. Uit het ontwerpbestemmingsplan van twee deelgebieden in Park Triangel, dat overigens uit meer dan 500 pagina’s bestond, bleek dat er geen ruimte was voor sociale huur. Frans noemde dit “slecht voor de geografische differentiatie van Waddinxveense sociale huurwoningen”, ofwel een slechte spreiding door Waddinxveen heen. Ik ga nog een stap verder: In de nieuwe wijken is blijkbaar geen tot weinig ruimte voor de toekomst van Waddinxveen.

Ik hoor om mijn heen van steeds meer leeftijdsgenoten dat ze op zichzelf, of samen willen wonen. Veel van deze lotgenoten komen dan in hetzelfde vaarwater als ik: Geen plaats voor ons. In de huidige woningmarkt is de enige optie in Waddinxveen sociale huur. Maar als ik dan op een gemiddelde dag de website van Woningnet (misschien wel een van mijn grootste ergernissen in het dagelijks leven) bezoek, word ik gewoon vreselijk verdrietig van het feit dat ik wéér als tweeënzestigste in de rij mag aansluiten. 

Daarom zou het zo belangrijk zijn geweest dat er in dit bestemmingsplan, middenin de jonge, nieuwe wijk van Waddinxveen, plaats zou zijn gemaakt voor de toekomst. De mensen die zo meteen in ons politieteam, onze ambtelijke organisaties, onze industrieën en onze ondernemingen komen te werken. De mensen die Waddinxveen weer een stukje beter kunnen maken. Helaas was er in dit plan geen plaats voor. En dat is echt jammer.

Overigens zat ik vrijdag in een symposium waar prominent CDA’er Jack de Vries sprak. Hij had het over de premie A woningen, die sinds het ministerschap van Ed Nijpels al niet meer bestaan. Dat betreur ik echt ten zeerste, want voor jonge stellen of gezinnen was het met deze regeling makkelijker geweest om hun nieuwe of vernieuwde leven te starten in Waddinxveen. Willen we hier over een jaar of veertig nog een jonge, bruisende en groene gemeente zijn, dan moeten jongeren in Waddinxveen een huis in Waddinxveen kunnen vinden.

Update van fractievertegenwoordiger Niels van Arkel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.