27 september 2018

Dat zaakje stinkt!

Het broeit in Waddinxveen! De hitte van afgelopen zomer werd versterkt door onrust bij de inwoners over de aanleg van meerdere biomassacentrales. Dat een van de initiatiefnemers voor de aanleg van (twee van) de biomassacentrales verantwoordelijk is voor terugkerende stankoverlast in Waddinxveen en omgeving, heeft deze zomer tot nog meer heftige reacties geleid. In de loop van augustus 2018 is een tegengeluid vanuit de inwoners ontstaan in de vorm van een petitie. Binnen enkele dagen stond de teller al op ruim 2.000 ondertekeningen. Een reactie van het College bleef echter uit.

Op 22 augustus 2018 kwam een persbericht van de gemeente Waddinxveen over het weerleggen van de relatie tussen de stankoverlast en de besluitvorming omtrent de komst van de Biomassacentrale. Door in datzelfde persbericht de aanvraag voor een derde biomassacentrale aan te kondigen, werd de bedoeling van het persbericht snel vergeten. Een reactie van het College op de ontstane verontwaardiging bleef opnieuw uit. Pas eind augustus 2018, nadat de petitie ruim 3.400 keer was ondertekend, laat VVD-wethouder Atzema namens het College in haar eerste reactie aan het Algemeen Dagblad weten dat het voor haar onduidelijk waar de petitie over gaat. Kennelijk is het signaal vanuit de samenleving niet duidelijk overgekomen. Pas in september 2018 is de communicatie vanuit de gemeente op gang gekomen met de publicatie van een aantal artikelen en het organiseren van een tweetal inloopavonden. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 

De onrust in de samenleving is de politiek niet onopgemerkt gebleven. Het CDA heeft daarom in augustus een statement naar buiten gebracht dat biomassacentrales voor het CDA niet welkom zijn in Waddinxveen. Ook andere partijen hebben zich uitgesproken tegen de komst van de biomassacentrales in Waddinxveen. Het CDA was daarom aangenaam verrast dat het Algemeen Dagblad op 19 september jl. een uitgebreid artikel heeft gepubliceerd waarin de VVD kritische kanttekeningen plaatst bij de komst van de biomassacentrales in Waddinxveen. Bekende kanttekeningen die onder meer door het CDA al in 2016 zijn geplaatst. Een ingezette koerswijziging die het CDA graag toejuicht!

Op 19 september jl. is een motie aangenomen die door alle partijen in de Waddinxveense gemeenteraad is ondertekend en aangenomen. Deze motie verzoekt het college om:

1)    De juridische mogelijkheden te onderzoeken om alsnog een Milieueffectenrapportage (MER) te laten uitvoeren door de opeenstapeling van biomassacentrales;

2)    Indien punt 1 niet mogelijk is, een voorstel te doen voor een milieugebiedsonderzoek dat inzage geeft in de problematiek;

3)    Te onderzoeken of de maximale emissie van fijn stof van de reeds eerder vergunde bedrijfsactiviteiten en de nieuwe biomassacentrales cumulatief hoger ligt dan de maximaal toegestane emissiewaarde aan fijnstof in het bestemmingsplan;

4)    Pas in te stemmen met het advies van de Omgevingsdienst Midden-Holland voor verlening van de vergunning als het resultaat van bovengenoemde onderzoeken bekend is; 

5)    Al het mogelijke in het werk te stellen om toezicht en handhaving op de uitstoot van de beoogde biomassacentrales te versterken. 

Het CDA is blij dat alle partijen gezamenlijk optrekken om de komst van de mogelijke biomassacentrales in Waddinxveen nauwlettend te volgen! 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.