14 november 2021

Een degelijke fiets (Programmabegroting 2022-2025)

Toen ik de voorliggende programmabegroting las, moest ik aan een fiets denken. De vraag is nu wat voor een fiets?  Dat is natuurlijk afhankelijk van het doel waarvoor je hem gebruikt.

Het is een degelijke tweedehandse fiets. Er zit geen slag in het wiel, dus goed in balans. Voor het opknappen is heel wijs niet heel de spaarpot leeg gemaakt. Dat zou onverantwoordelijk zijn, gezien de stand van zaken in het sociaal domein, de gevolgen van de coronacrisis en de ontwikkelingen die de komende jaren op ons afkomen.

Het onderhoud en de onderhoudsplanning van de fiets en het nadenken over een nieuwe fiets is bij het college en ambtenaren in goede handen. Daar waar mogelijk wordt alles duurzaam gedaan. Onze oprechte dank daarvoor.

Het is terecht dat gezien het ‘nieuw beleid’ en de groei  van Waddinxveen er meer gebruikers van deze dienstfiets gaan bijkomen. Ik zie ze al fietsen over veilige, met asfalt beklede, fietspaden. En meer bewegen is ook goed voor de gezondheid.

Over het routeplan dat bij de fiets geleverd is, heeft het CDA vragen gesteld en die zijn naar tevredenheid beantwoord. Het Nederlands laat hier en daar helaas wat te wensen over. Graag hier meer aandacht voor in de toekomst.

Het CDA is ontzettend blij dat het preventieakkoord, één van onze wensen die we bij de informateur hebben ingediend, er nu is, want…
problemen die voorkomen kunnen worden, dienen voorkomen te worden
.

Vanuit dat perspectief heeft het CDA naar de programmabegroting 2022-2025 gekeken.

vroegsignalering schulden: Het is heel goed dat de gemeente september j.l. gestart is met een pilot vroegsignalering.  Zo kan voorkomen worden dat mensen in ernstige financiële problemen raken. Aan 600 personen/gezinnen worden de gemeentelijke belastingen kwijtgescholden en dat is best heel veel!

mantelzorgers: Precies vandaag, 10 november is het mantelzorgdag. Wij horen geluiden van mantelzorgers die overbelast raken en daarom zijn we blij met de professionele hulp die deze mensen dan kunnen krijgen. Het jaarlijkse mantelzorgcompliment, voor deze vaak onzichtbare helden, juichen we daarom van harte toe.

gezonde levensstijl: Het CDA is heel blij dat veel organisaties het preventieakkoord ondertekend hebben. Wij verwachten hier veel van, omdat wij vertrouwen hebben in het maatschappelijk initiatief .

vuur in cultuur: Het CDA vindt het goed nieuws dat de functie voor cultuurmakelaar is opengesteld. Wij hopen dat de cultuurmakelaar snel aan de slag kan om de steentjes in het vuur wat dichter bij elkaar te leggen om zo het vuur in de cultuur weer aan te wakkeren, want dat lijkt hard nodig.

woningen: In de nieuwe visie moet een percentage sociale huurwoningen opgenomen worden dat zorgvuldig wordt afgestemd op de behoefte. Tevens dient extra aandacht worden besteed aan de realisatie van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en senioren, voor doorstroming van empty nesters en voor meer midden-huurwoningen.

Het CDA vindt dat in de visie ook aandacht geschonken moet worden aan huisvesting voor woonwagenbewoners. Daarom dient het CDA hier een motie over in waarvan het dictum luidt:

Verzoekt het college

  • in de nieuw op te stellen Woonvisie aandacht te besteden aan de huisvesting voor woonwagenbewoners;

  • zo goed als mogelijk rekening te houden met de behoefte van de woonwagenbewoners.

Het CDA heeft de motie en amendement over zelfbewoningsplicht van PCW en WEWA meeondertekend,  omdat zij vindt dat de woningmarkt enorm onder druk staat en m.n. starters geen betaalbare woning kunnen vinden.

verkeersveiligheid: Het CDA is blij met de uitvoering van de motie ‘Meer verkeersveiligheid voor kwetsbare verkeersdeelnemers’.

energietransitie: De Transitievisie warmte is kort geleden vastgesteld. We gaan nu een spannende fase in. Bij ons leven er zorgen, of de energietransitie om van het gas af te gaan, financieel neutraal voor de inwoners zal plaatsvinden. Er zijn bij ons nog wel grote onzekerheden of we überhaupt volledig van het gas af kunnen. Ook de  forse noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet is een belangrijk aandachtspunt. Kortom veel onzekerheden die voor het vervolg van het proces de nodige aandacht vragen.

Het CDA vindt het heel goed dat ingezet gaat worden op energiebesparing bij inwoners en ondernemers. De vraag ‘hoe’ dringt zich echter wel voortdurend aan ons op. Recent hebben wij het regionale politieke besluitvormingsproces afgerond en is de RES 1.0 vastgesteld. Er is primair gekozen voor zonne-energie op daken, maar ook windenergie wordt vooralsnog niet uitgesloten. In de RES 2.0 volgt een nadere uitwerking en moet duidelijk worden over het hoe, wat en waar. Dit vraagt om een uitgebreidere burgerparticipatie dan tot nu toe.

Het CDA is zeer verheugd biomassa als energiebron niet meer terug te vinden in de begroting. Het woord biomassa komt er zelfs helemaal niet meer in voor. Wij zijn blij dat wij als politieke partij een voortrekkersrol in dit dossier hebben mogen vervullen.

participatie: Bij het CDA staat de samenleving centraal. Daarom vinden wij participatie belangrijk. In 2022 worden de laatste acties uit de leidraad afgerond en vindt een evaluatie plaats. Het CDA vindt het belangrijk dat er na deze experimentele periode een duidelijke visie komt en niet opnieuw een leidraad.

Tot slot: Terug naar die fiets.

Deze begroting is een goede degelijke dienstfiets. Het is een deelfiets, waar de vele gebruikers zich verantwoordelijk voor weten. Daarom melden ze elkaar als er wat is en helpen elkaar indien nodig, zoals bij het verwisselen van een band.   Soms mag iemand achterop zitten, want we zijn samenredzaam. Deze solide fiets kan, wat het CDA betreft, in ieder geval tot 2025 nog goed mee. Wij wensen alle deelfietsgebruikers Licht op de wegen die ze de komende tijden nog begaan.

Waddinxveen, 10-11-21
Bastienne Prins
Fractievoorzitter CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.