22 november 2018

Mantelzorger, dat bén je!

Zaterdag 10 november was het Dag van de Mantelzorg. Zoals velen misschien al wel hebben gezien op onze sociale kanalen, hebben wij een hele dag aandacht besteed aan verschillende mantelzorgers, en hebben we ze een roos gegeven als blijk van waardering. Want waardering verdienen ze. Gelukkig rijkt de gemeente ook elk jaar een kleine waardering uit: het mantelzorgcompliment. Het is een klein bedrag, maar het gebaar wordt in elk geval gewaardeerd.

Mantelzorger, dat ben je. Daar kwam ik zelf een aantal weken terug ook achter. Toen ik samen met raadslid Trix de Dag van de Mantelzorg aan het voorbereiden was, vroeg ik mijzelf af: Wat is nu eigenlijk de definitie van mantelzorg? Toen ik op de website voor jonge mantelzorgers de test invulde, kwam het antwoord: Jij bent ook een mantelzorger. Goh, nooit geweten. Terwijl ik toch al een aantal jaar in aanraking ben geweest met de Mantelzorgdag.

De bewuste zaterdag hebben wij weer veel gesprekken gevoerd. De verhalen raken je. Wat deze mensen, zo jong of juist oud als ze zijn, over hebben voor de mensen die ze liefhebben. Dag in, dag uit zijn ze bezig met verzorgen en begeleiden. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen in het jaar maken zij zich zorgen. Dat eist wat van je.

Mantelzorger, dat ben je. De verhalen van deze dag laten dat ook goed zien. “Mantelzorger is zo’n gekke term”, hoorde ik iemand zeggen. “Het lijkt zo normaal, dat je dat voor iemand doet.” Juist daarom verdienen mantelzorgers een compliment.

Niels van Arkel, fractievertegenwoordiger

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.