11 oktober 2018

Raadsblog: Hoe is het om raadslid te zijn?

Ik ben nu een aantal maanden raadslid. En als mij dan de vraag wordt gesteld of het mij is mee- of tegen gevallen, weet ik niet wat ik hierop moet antwoorden.
Het is een tijdrovende bezigheid. Gecombineerd met mijn reguliere werk en andere nevenwerkzaamheden ben ik nog zoekende naar een juiste balans. 
Vooralsnog beperk ik mij tot de onderwerpen waar ik binnen de fractie de woordvoerder van ben. Het je eigen maken van dossiers en onderwerpen waar het vorige college en de raad al mee bezig is geweest, vind ik een complicerende factor om daar nu als fractie een eigen standpunt over in te nemen.

Ik ben namens de fractie als woordvoerder aangewezen op een aantal in het oog springende dossiers, zoals de discussie over de realisatie van 3 biomassacentrales (met dank aan de deskundige input van Gerard Breugem), het dossier over het voormalig gemeentehuis waar een kort geding tegen is aangespannen door de ontwikkelaar en de locatie van een ander afvalbrengstation. Verder heb ik namens de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college over de voortgang van het dossier Souburgh en het meetellen van de waarde van de zonnepanelen bij de WOZ-belasting.

Souburgh
De afgelopen vier jaar is het dossier Souburgh naar mijn mening in onvoldoende mate gezamenlijk als gehele raad onder de aandacht gebracht. Er zat geen enkele structuur in de contacten met de drie direct betrokken partijen (zorgkantoor, Zorgpartners en Woonpartners). Fracties hebben ieder op hun manier contact gezocht met een of meer van de hierboven genoemde partijen. Dit deden ze met de beste bedoelingen. Met name Trix de Kruijff  heeft zich met hart en ziel ingezetom sluiting van Souburgh te voorkomen. Zover is het gelukkig niet gekomen. Maar een concreet alternatief ligt er nog niet op tafel. 
Door het stellen van schriftelijke vragen hopen wij als fractie meer grip te krijgen op het proces en de voortgang van de onderhandelingen, met als uiteindelijk resultaat binnen afzienbare tijd een herontwikkelingsplan Souburgh.

Zonnepanelen
Bij het bepalen van het WOZ bedrag van uw huis mag de gemeente vanaf 2020 de toegevoegde waarde van zonnepanelen op het dak meetellen.
Het CDA wil inwoners van Waddinxveen die willen investeren in het duurzaam maken van hun woning, aanmoedigen en niet belasten. Wij hebben het college hierover schriftelijk vragen gesteld.

Frans Schwiebbe, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.