30 mei 2018

Reactie Bastienne Prins op coalitieakkoord 2018-2022

Mijnheer de voorzitter,                                                                                                           

Allereerst wil ik de vier partijen PvdA/GL, D66, WeWa en de VVD feliciteren met hun coalitie en het coalitieakkoord.
Ik stel me voor dat toen het akkoord klaar was er geproost is en gejuicht: Hoera,winkels open op zondag!

Want de  zondagsopening van winkels lijkt de belangrijkste aanleiding voor de vier om met elkaar de besprekingen te beginnen.  Het CDA had daar graag over meegepraat, want zoals bekend, heeft het CDA een genuanceerd standpunt over dit  onderwerp. Maar nogmaals van harte met het feit dat het gelukt is het gevieren eens te worden.
Het CDA is blij dat voor een groot deel het huidige beleid gecontinueerd wordt. Een flink aantal keren komen we in het akkoord woorden tegen als voortzetten, continueren, doorgaan en handhaven.
De vorige coalitie had blijkbaar ‘oude wijn’ voor handen en in deze context staat oud voor goed. Ik ben benieuwd naar de verpakking. Wordt het oude wijn in nieuwe zakken of …? We gaan het zien.

Een aantal punten uit het akkoord komt het CDA zeer bekend voor, want die stonden ook in ons verkiezingsprogramma:
·        Regels en procedures vereenvoudigen
·        Fiets(snelwegen)netwerk
·        Verkeersveiligheid verbeteren
·        Continuering van en aanvullingen op Waddinxveen dát werkt
·        Aandacht voor voorkomen en terugdringen van huiselijk geweld en andere prioriteiten op het gebied van veiligheid
·        Burgerparticipatie.

Uiteraard  juichen we dit van harte toe.
Er staan ook zaken in het akkoord waar het CDA vragen bij heeft:
1. Zo min mogelijk in beslotenheid vergaderen. Wat betekent dat precies? Geen besloten collegevergaderingen meer?
2. Onderzoek moet uitwijzen of renovatie of nieuwbouw van sporthal De Dreef wenselijk is. Wordt hier bedoeld een keuze uit deze twee varianten of is er nog een andere variant mogelijk?
3. Willen meedenken over oplossing voor verkeersproblematiek Boskoop die ook voor Waddinxveen van belang is, maar een nieuwe oeververbinding over of onder de Gouwe is onbespreekbaar, net als een weg door het Gouwebos of Voorofsche polder of omgeving. Welke soort oplossing heeft de coalitie in gedachten?
4. 4 wethouders, allemaal 100%, dat is een toename ten opzichte van de huidige omvang en een zeer fors verschil met het vooraf in het lijsttrekkeroverleg besproken aantal van 3 wethouders. Het CDA mist een reden hiervoor.
5. D66 heeft een wethouder van buiten aangetrokken. Was dat niet de partij die 4 jaar geleden het CDA aanviel op het aantrekken van een wethouder van buiten? Waarom is men nu overstag gegaan?

Er wordt straks voor een jaar ontheffing gevraagd voor verhuisplicht naar Waddinxveen. Is mevrouw Van de Wal überhaupt van plan in Waddinxveen te komen wonen?

Het coalitieakkoord doet me denken aan een kostbare wijn, een Bordeaux grand crue classé.  Het bevat nl. bevat een aantal dure ingrediënten.

Ik noem er een aantal:
·        Vernieuwing bestuurscultuur en betere communicatie met inwoners
·        4 fulltime wethouders
·        Uitbreiding van plannen voor de jeugd
·        Extra sociale huurwoningen
·        Vernieuwende projecten op het gebied van kunst en cultuur
·        Geactualiseerd integraal (sport)accommodatieplan
·        Indien blijkt uit de veiligheidsanalyse: camerabewaking
·        Dierendal. M.n. deze  vindt het CDA opmerkelijk. Dit is nl de enige organisatie die specifiek genoemd wordt om extra financiële middelen voor vrij te maken. Waarom? 
Waar worden die dure ingrediënten van betaald?

Het CDA wil nog het volgende opmerken:
·        Het is jammer dat de belangrijke rol van de kerken in Waddinxveen niet genoemd wordt.
·        Bij de paragraaf over milieuregels wordt het huidige college ‘creatieve oplossingen’ verweten om wel naar de letter van de wet maar niet naar de geest van de wet te handelen. Wat wordt hiermee bedoeld
·        De huidige coalitie is achterkamertjespolitiek verweten. Het lijkt erop dat we nu een andere variant krijgen, namelijk huiskamertjespolitiek waarbij een dochter haar vader en een moeder haar dochter vanuit de raad moeten gaan controleren. Het zal een uitdaging voor de betrokken raadsleden/wethouders zijn om huiskamertjespolitiek te voorkomen. We wensen de personen waar  het om gaat wijsheid en inzicht toe. We hebben er vertrouwen in dat het ze gaat lukken!

In tegenstelling tot het gangbare gebruik van het gezegde “ oude wijn in nieuwe zakken doen” spreekt de Bijbel over jonge wijn niet in oude zakken gieten, want dan verspil je de wijn en de zakken. De zakken scheuren nl.  De tekst in Mattheus 9 luidt: “ Maar gaat de nieuwe (jonge) wijn in nieuwe zakken, dan blijven beide behouden!”
Het CDA ziet daarom uit naar de ‘vertaling’ van de vernieuwende ideeën (jonge wijn) van de nieuwe coalitie in een nieuwe moderne bestuurscultuur (nieuwe zakken).
De evangelist Lucas eindigt de parabel als enige evangelist verrassend met de woorden ‘’maar niemand die oude wijn gedronken heeft, wil jonge; hij zegt immers: “ De oude wijn is goed!”  De toekomst zal leren of de opmerking van Lucas ook geldt voor het voorliggende coalitieakkoord.

Voor nu wil het CDA straks samen met jullie, met een goed glas, oude of nieuwe wijn toosten op dit akkoord, de nieuwe coalitie en de nieuwe wethouders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.