11 juli 2019

Reactie van Bastienne Prins op Kaderbrief 2020-2023

Als raadslid heb je één ding voor ogen: wat is het best voor de inwoners van Waddinxveen.  Wat draagt bij aan hun welzijn?

Met dat in het achterhoofd wil het CDA op de kaderbrief reageren vanuit de stelling: Voorkomen is beter dan genezen!

Zoals bekend heeft het CDA preventie hoog in haar vaandel. Handelen voor het probleem ontstaat en acteren wanneer de eerste signalen zich ontwikkelen en de problematiek aan het ontstaan is.

In maart hoorden we van de wethouder dat de kosten m.n. in de jeugdzorg de pan uitrijzen.  Eind juni ontving de raad de monitor sociaal domein en het is nog wachten op het beleidskader: de visie op het sociaal domein. Ondertussen lopen de kosten hoog op en lijken de maatregelen van het college, genoemd in de kaderbrief, water naar de zee dragen. Bezuinigen zonder dat er een visie is. De visie volgt nu het geld i.p.v. andersom.  Dat vindt het CDA een vreemde gang van zaken.

Het moge duidelijk zijn dat het CDA vooral moeite heeft met de ombuigingen op die terreinen in het sociaal domein die preventief werken en kosten in de toekomst kunnen besparen.

T.a.v. Ombuigingen 2010-2023 (bijlage 2)

Sociaal domein

Ik noem u een paar onderwerpen:

Wadwijzer.  In de jaarrekening staat ‘De inzet van het preventieteam heeft in het eerste jaar nog niet geleid tot een zichtbare afname van de maatwerkvoorzieningen. We verwachten dat er in de toekomst wel een afname zal zijn van de maatwerkvoorzieningen’  

·      Waarom dan nu niet doorontwikkelen, als daar goede resultaten van te verwachten zijn? Dat bespaart toch kosten?

Waddinxveen dat werkt. Een bezuiniging op ‘Waddinxveen dat werkt’ bevreemdt het CDA, omdat Tamara van Ark, staatssecretaris, van de VVD dit project van Waddinxveen een voorbeeld voor andere gemeenten noemde. Blijkbaar gelooft het college niet meer in wat ze doet.

·      Waarom deze bezuiniging?

Collectieve zorgverzekering bijstandsgerechtigden

Het CDA gelooft dat het afschaffen van de collectieve verzekering de gemeente geld gaat kosten i.p.v. opleveren.  Voor hulpmiddelen (bril, gebit, pruik bij chemo) zal door mensen met een beperkt inkomen weer een beroep gedaan worden op de bijzondere bijstand. Dat kost veel papierwerk. Ook de inkomenstoets kost veel tijd. Het gaat om een kleine 400 polissen, reken 2 uur per cliënt a 80 ,- per uur kosten ambtenaar incl. overhead en de gemeente is al gauw € 60.000 per jaar armer. Wat te denken van de energie die het de cliënten kost en wat dat betekent voor hun welzijn?!

Voorschoolse opvang

De jeugdwet geeft de gemeente onder andere de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van problemen bij jeugdigen. Peuteropvang draagt bij aan een betere start op de basisschool. Opnieuw de vraag: waarom kiest u ervoor te bezuinigen op preventie? Het risico op (duurdere) uitgaven later neemt toe. Deze maatregel is bovendien pas per 1 januari 2019 ingevoerd.

·      Hoe past het versoberen ervan in het plaatje van een ‘betrouwbare’ overheid?

Openbare ruimte

Het CDA gelooft in een inclusieve samenleving. Iedereen telt mee en doet mee! In haar verkiezingsprogramma had het CDA  een paragraaf over Right to challenge. Mede daarom vindt het CDA wijkplatforms belangrijk. Ook het college heeft participatie hoog in het vaandel. Het CDA vindt dat niet te rijmen met de voorgestelde bezuinigingen op de wijkbudgetten. Het CDA wil eigenlijk niet bezuinigen op de wijkbudgetten, omdat met deze budgetten juist veel initiatieven van inwoners gefinancierd worden. Initiatieven waardoor mensen daadwerkelijk ‘mee doen’, samen vormgeven aan hun leefomgeving. De wijkplatforms  hebben meegedacht en nu zelf een voorstel gedaan om (beperkt) te bezuinigen op de wijkbudgetten.

·      Wat is het antwoord van het college hierop?

T.a.v. het nieuwe beleid (bijlage 1)

75 jaar vrijheid. Het CDA is heel blij dat er aandacht wordt besteed aan 75 jaar vrijheid. Eén zin hierover zeggen is genoeg: ”Opdat wij niet vergeten”. Ook dat is preventie!

Nieuw gymlokaal Park Triangel: sporten is gewoon leuk, werkt verbindend en werkt preventief. Belangrijk dat de kinderen van de scholen in de Triangel kunnen gymen.  Maar dan wel sober en doelmatig en meer buiten! Daarom dient CDA motie in waarvan het dictum luidt:

Verzoekt het college

·      onderzoek te doen naar sobere en doelmatige alternatieven voor het bouwen van een gymzaal, zoals een ‘buitengymzaal’ en/of benutting van de bestaande sportcomplexen.

Onroerende zaakbelasting

In een raadsvergadering heeft het CDA al gezegd tegen stijging van de onroerende zaakbelasting te zijn.  Het CDA wil de lasten voor de inwoners laag houden.

Het CDA dient bij deze een amendement in op het raadsvoorstel/raadsbesluit Kaderbrief 2020-2023:

Besluit

·      De tekst van beslispunt 1 E  uit het raadsvoorstel Kaderbrief 2020-2023 te halen;

·      In de kaderbrief 2020-2023 de tekst in de laatste alinea van blz. 6 en de eerste alinea van blz. 7 te schrappen.

 

Tot slot

Voor het CDA blijft de vraag:

·      Waarom kiest u ervoor te bezuinigen op preventie?

Preventie is er toch juist op gericht om problemen (en daarmee een beroep op zorg en dus kosten) te voorkomen?

U verwacht de komende jaren behoorlijke tekorten in het sociaal domein i.v.m. de toenemende vraag naar jeugdzorg en een groter beroep op de WMO door m.n. ouderen.

Voorkomen moet worden dat er te laat geacteerd wordt om maatregelen te nemen om tekorten te dekken. Daarom moet ingezet worden op (vroege) preventie om een beroep op zorg in een later stadium en tegen hogere kosten  te voorkomen.

Er is een nota lokaal gezondheidsbeleid in voorbereiding. In verband daarmee dienen wij de een motie ‘Voorkomen is beter dan genezen’ in.

Het dictum hiervan luidt:

·      bij de nog op te stellen nota lokaal gezondheidsbeleid Waddinxveen een paragraaf op te nemen over preventie in de lokale gezondheidszorg;

Zoals eerder gezegd hanteert het CDA de stelling:  

voorkomen is beter dan genezen!

Deelnemen aan het maatschappelijk leven, participeren dus,  is van groot belang in het menselijk leven. Voor een raadslid is het belangrijk om te weten wat er onder de inwoners leeft. Goede communicatie is noodzakelijk  en bij uitstek de voorwaarde voor participatie en preventie.

Als je deel kunt nemen aan de samenleving, wordt je gezien, krijg je aandacht. En van aandacht groei je, wordt je volwassen, kun je je eigen broek op houden, … en wordt je, als het even kan … niet afhankelijk van anderen. 

In eerste instantie is iedereen daarvoor zelf verantwoordelijk, maar sommige mensen moeten tijdelijk gestimuleerd of een handje geholpen worden.

Daarom staat het CDA van harte achter initiatieven als Wadwijzer en Wad werkt.   Mensen kunnen zo beter deelnemen aan de maatschappij en dat voorkomt niet alleen kosten, maar ook een heleboel menselijk leed.

Uiteindelijk gaat het om het welzijn van inwoners van Waddinxveen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.