15 juni 2020

Streekarchief Midden-Holland niet fuseren!

Het Streekarchief is het geheugen van Midden-Holland en dat moet zo blijven. Daar zijn we het, denk ik, allemaal over eens. Dat het archief regionaal, kleinschalig moet blijven waar de menselijke maat telt…  daarover valt te discussiëren!

Het archief weet ons ‘verborgen verleden’ te ontsluiten.  Daarom kijk ik graag naar het Tv programma met diezelfde naam. Die ontsluiting leert ons over onze identiteit. En we kunnen uit die kennis over het verleden onze lessen trekken voor de toekomst. Daar worden we mensen wijzer en rijker van.

In het missiestatement van het archief staat:

“Het garandeert het recht van de burger voor onderzoeker op toegang tot informatie en daarmee van rechtszekerheid van die burger”. Daarom moet het archief geen verdienmodel hanteren!  Uiteraard moeten de kosten en baten wel in evenwicht blijven.

Vijf jaar lang zijn de personeelskosten te laag begroot en dat is ernstig. Waarom dat zo lang heeft kunnen gebeuren blijft een raadsel.  Het ODMH verzorgt sinds januari 2020 tegen betaling werkzaamheden op gebied van HR en financiën voor het streekarchief. Het CDA heeft er vertrouwen in dat het bij het archief met name nu bij het begroten van personeelskosten op orde komt.

In de zienswijze wordt het streekarchief een kleine kwetsbare organisatie genoemd en dat baart ons zorgen. De oplossing wordt gezocht in een mogelijke schaalvergroting zodat deze financiële kwetsbaarheid mogelijk kan worden verminderd.    

Het CDA onderkent de kwetsbaarheid van kleine organisaties, maar wil een lans breken deze organisaties te behouden en klein te houden. Vaak staan kleine organisaties dichtbij de mensen en de lokale of regionale omgeving. En niet onbelangrijk….er is ook vaak minder bureaucratie.

In de zienswijze wordt gesproken over schaalvergroting en hoewel de wethouder in de commissie heeft gezegd dat er niet aan een fusie moet worden gedacht, wil het CDA dit toch liever vastleggen en wel in een amendement op de zienswijze.

Het CDA wil de wethouder meegeven dat schaalvergroting voordelen kan hebben, maar als de gemiddelde kosten toenemen bij groter worden er schaalnadelen kunnen ontstaan.

Amendement

Samen met D66 diende het CDA een amendement in op de zienswijze Streekarchief Midden Holland:

BESLUIT
De laatste zin op de eerste bladzijde van het raadsvoorstel (en dezelfde zin ook in bijlage Zienswijze SAMH begroting 2021) “Wellicht kan door schaalvergroting deze financiële kwetsbaarheid worden verminderd” te verwijderen en te vervangen door onderstaande zin.

  • Wellicht kan door schaalvergroting niet leidend tot  een fusie en door uitwisseling van personeel en verdere (digitale) samenwerking deze financiële kwetsbaarheid worden verminderd.

En gaat over tot de orde van de dag.

Bastienne Prins,
Fractievoorzitter CDA

Uitgesproken tijdens de Besluitvormende Raad op 10 juni 2020

N.B. Het amendement werd niet aangenomen in de Besluitvormende Raad van 10 juni. Alleen de indieners (D66 en CDA) waren voorstander.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.