12 maart 2020

CDA stelt schriftelijke vragen over Bijzondere opvang vluchtelingenkinderen Grieks eilanden

Geachte college,

Via de media komen dagelijks zeer schrijnende beelden van vluchtelingen op de Griekse eilanden binnen. Van die duizenden vluchtelingen daar zijn er totaal ongeveer 2500 alleenstaande kinderen.

De Griekse Minister van Burgerbescherming Michalis Chrisochoidi heeft de EU-lidstaten  al eerder opgeroepen deze kinderen op te vangen. Een aantal Europese landen en steden heeft reeds aangegeven te willen helpen.

In Nederland roepen Nederlandse vluchtelingenorganisaties Nederlandse gemeenten op tot het vormen van een ‘Coalition of the Willing’ om de in totaal 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Een aantal  Nederlandse steden  steunt deze oproep voor bijzondere opvang al.

Het CDA heeft de volgende vragen aan het college: 

  1. Deelt het college de mening van het CDA dat we allen verantwoordelijkheid moeten nemen voor de alleenstaande vluchtelingenkinderen?
  2. Is het college bereid in navolging van andere gemeenten zich te voegen bij de ‘Coalition of the Willing’ om met elkaar 500 kinderen van de Griekse eilanden op te vangen en het Rijk te verzoeken de daarvoor benodigde middelen beschikbaar te stellen?
  3. Is het college bereid om zich via de kanalen die hem ter beschikbaar staan druk uit te oefenen op de Nederlandse Regering om samen met andere Europese landen een oplossing  te zoeken voor de vluchtelingencrisis aan de grenzen van Europa?

Bastienne Prins

De reactie van het college op deze vragen is als volgt: 

Het college heeft besloten geen standpunt over dit onderwerp in te nemen. Een eventueel debat hierover wordt aan de gemeenteraad overgelaten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.