29 juni 2022

Nieuwe coalitie zonder oog voor de samenleving

Ruim 3,5 maand na de verkiezingen heeft Wassenaar een nieuwe coalitie bestaande uit Hart voor Wassenaar, VVD, Lokaal Wassenaar en GroenLinks.

Het coalitieakkoord begint met “In 2050 is Wassenaar een zelfstandige, groene, schone, sociale gemeente met een evenwichtige demografische verdeling”. Een mooi beeld, maar als je verder leest kom je van een koude kermis thuis.

Hoe kan er een evenwichtige demografische verdeling komen als de coalitie jongeren en ouderen die een woning zoeken volledig in de kou laat staan? Er is geen enkele ambitie te bespeuren om voor hen tot een oplossing te komen. Het lijkt wel of deze coalitie doet alsof er geen woningcrisis bestaat. Plannen die al in uitvoering waren, zoals Den Deyl worden teruggedraaid en op de lange baan geschoven. “Leerkrachten, zorgmedewerkers en politieagenten kunnen straks niet meer in Wassenaar wonen. Dat is niet het Wassenaar waar ik voor sta”, aldus Sabrina Everard. “In het akkoord staat dat jongeren betrokken moeten worden bij besluitvorming. Ik ben benieuwd over welke jongeren ze het hebben, want die kunnen hier straks niet meer wonen door deze plannen.”

Ook op het gebied van sociaal domein is ambitie ver te zoeken. Het beleid en budget blijft gelijk staat er. Saskia Ettema: “In praktijk wordt steeds meer beroep gedaan op de jeugdzorg en in een vergrijsde gemeente als Wassenaar stijgt ook het beroep op de WMO snel. Hoe gaan we dit probleem te lijf? En waar is de extra aandacht voor armoede in deze tijd waarin levensonderhoud steeds duurder wordt?”

Het meest wonderbaarlijke aspect van het akkoord zijn toch wel de financiën. De coalitie wil de OZB verhogen met 20%. Dit gaat om ruim €2 miljoen dat door de inwoners moet worden opgehoest. “Er worden tot en met 2025 overschotten van ruim 3 à 4 miljoen euro verwacht. Daarnaast gaat de toeristenbelasting ook omhoog. Waarom is het dan nodig om de OZB te verhogen?”, aldus Hubert Schokker. “Dat de coalitie er in tijden van enorme inflatie ervoor kiest om geld op te potten en het leven van de Wassenaarders nog duurder te maken, daar is weinig “sociaal” aan op zijn zachtst gezegd.”

Ondanks de grote aarzelingen bij dit akkoord gaat het CDA met een optimistisch gemoed de oppositie in. Wassenaar is en blijft een prachtige gemeente om in te wonen. Onze fractie zal haar ideeën over de toekomst van Wassenaar duidelijk en luid naar voren brengen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.