04 juni 2019

Benut goede bereikbaarheid vervoersknoop Lansingerland-Zoetermeer

De goede bereikbaarheid van het zojuist geopende station Lansingerland- Zoetermeer moet zoveel mogelijk worden benut. Dat vindt CDA-raadslid Klaasjan De Jong. Het nieuwe station is, volgens hem, een belangrijke eerste stap op weg naar een betere inbedding van Zoetermeer in het openbaar vervoernetwerk van de metropoolregio. “Het doortrekken van de RandstadRail naar Rotterdam is een logische vervolgstap.”

De opening van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer werd onlangs groots gevierd. Daar is alle reden voor: RandstadRail en NS-spoor zijn met elkaar verbonden. Inwoners van de wijken Oosterheem en Noordhove boeken flinke tijdswinst op hun reis naar Gouda en verder. De opening van het station opent de weg voor het verzilveren van nieuwe kansen.

Kansen
Zo biedt de opening van het station volgens De Jong volop kansen voor de ontwikkeling van het gebied rond het station. “Terwijl de bedrijven in de omgeving van het station Lansingerland- Zoetermeer oprukken, is er rond het nieuwe station nog volop ruimte voor nieuwe initiatieven. Het CDA wil dat de vrij liggende grond alleen beschikbaar komt voor initiatieven die volop gebruik maken van de goede bereikbaarheid van de vervoerknoop,” aldus De Jong.

Doortrekken
Als het aan CDA-raadslid De Jong ligt moet de gemeente Zoetermeer zich meer inzetten voor het doortrekken van de RandstadRail van Station Lansingerland-Zoetermeer naar de Rotterdamse regio. “Het nieuwe station ligt dichter bij de Rotterdamse Coolsingel, dan bij het Spui in Den Haag. Het wordt de hoogste tijd dat de reistijd naar Rotterdam wordt verkort en de capaciteit van het netwerk vergroot. Zoetermeer verdient een volwaardige verbinding met de Rotterdamse regio,” aldus De Jong. Het gebruik van RandstadRail naar Den Haag toont de potentie van het openbaar vervoer in onze regio. Het is de meest gebruikte verbinding in het stedelijke netwerk van de HTM. De Jong ziet voor een snelle verbinding met Rotterdam dezelfde kansen. Een snelle verbinding met Zoetermeer kan bovendien de overbelaste Erasmuslijn tussen Rotterdam en Den Haag ontlasten. Daarmee profiteert de hele regio mee van een verbeterde bereikbaarheid.

Een motie van het CDA, mede ingediend door Zó! ZoetermeerVVD ZoetermeerD66 Zoetermeer en PvdA Zoetermeer, die het college opdraagt deze visie actief uit te dragen, werd maandag 3-6-19 met algemene stemmen aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.