23 januari 2018

CDA blij dat Retaildeal eindelijk wordt getekend

ZOETERMEER - Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) komt op 19 februari naar Zoetermeer om de 'Retaildeal' te tekenen. Het CDA is blij dat de deal eindelijk wordt getekend. “Wij pleiten hier al sinds het najaarsdebat 2015 voor,” aldus CDA-commissielid Véronique Frinking. “De Retaildeal is goed voor onze winkeliers, goed voor Zoetermeer.”

“De Retaildeal stimuleert de samenwerking tussen winkeliers, gemeente, horecagelegenheden, culturele instellingen. Samen gaan ze ervoor zorgen dat de winkelcentra aantrekkelijk blijven. En dat is een opgave, omdat winkelen verandert. Bijvoorbeeld door de opkomst van verkoop via internet. Dat heeft gevolgen voor het huidige winkelaanbod. Je moet actief en samen nadenken over hoe we daar het beste op in kunnen spelen,” vindt Frinking.

Motor voor werkgelegenheid

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is een belangrijke motor voor de werkgelegenheid. De detailhandel in Zoetermeer telt 918 verkooppunten en is samen goed voor 10,3 procent van de economie in de stad. Vorig jaar werkte er bijna 6000 mensen in de Zoetermeerse detailhandel. “De Retaildeal kan ervoor zorgen dat de binnenstad en wijkwinkelcentra sterker worden, omdat alle partijen (zoals ondernemers, bewoners en gemeente) samen bespreken hoe het toekomstige winkelaanbod eruit gaat zien.”  

Doorpakken met een Retailagenda

Het CDA wil doorpakken met een Retailagenda. De gemeente maakt met de uitkomsten van het overleg een actieplan voor de horeca en detailhandel. Dat plan moet ervoor zorgen dat horeca en detailhandel ook in de toekomst aantrekkelijk blijft. “Het CDA wil mooie, bloeiende, levendige Zoetermeerse winkelcentra met een goede diversiteit aan winkelaanbod, die voorzien in de behoefte van de inwoners en bezoekers. “Deze Retaildeal is een grote stap in de goede richting,” aldus Véronique Frinking.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.