13 april 2018

CDA blij met start samenwerking VVD, LHN, D66, GroenLinks

VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA gaan praten over de vorming van een nieuwe coalitie en  college van burgemeester en wethouders. Alle betrokken partijen hebben donderdag 12 april aangegeven het advies van informateur Helmi Huijbregts-Schiedon over te nemen. “Het CDA is blij met die instemming,” aldus CDA-fractievoorzitter Ingeborg ter Laak. “Voor ons is het belangrijk dat er een college komt dat kan rekenen op een breed draagvlak en dat stabiel is.”

Na een eerste gespreksronde met alle partijen adviseerde informateur Helmi Huijbregts-Schiedon afgelopen woensdag een coalitie van de vijf grootste partijen in Zoetermeer: VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA. Die coalitie moet leiden tot een college met zes wethouders, waarvan de VVD er twee levert. Dat was volgens de informateur de beste optie voor de stad en doet recht aan de uitslag van de verkiezingen. Inmiddels hebben alle vijf partijen aangegeven het advies van de informateur over te nemen en de onderhandelingen te willen starten. “De gesprekken moeten leiden tot een college dat collegiaal is, verbinding heeft met de andere partijen in de raad en zo het verschil kan maken voor de inwoners van onze stad,” aldus Ingeborg te Laak.

Planning

De komende dagen worden gebruikt om de planning en opzet van de onderhandelingsperiode uit te werken. Zodra die duidelijk zijn, zal hierover worden gecommuniceerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.