26 november 2020

CDA blij verrast met upgrade NS station Zoetermeer

Het CDA is blij verrast door de voortvarende aanpak van het Zoetermeerse college om het NS station Zoetermeer een upgrade te geven. De gemeente is al in gesprek met het Rijk en de Metropoolregio over een bijdrage in de kosten.

Het plan gaat uit van een busplein boven de snelweg A12 en een aantrekkelijkere ingang aan de noordzijde met meer voorzieningen. “Daarmee krijgt het openbaar vervoer in Zoetermeer een aantrekkelijkere omgeving”, vertelt raadslid Klaasjan de Jong. “Ook wordt de nieuwe situatie overzichtelijker. In de huidige situatie vertrekken bussen van drie verschillende plekken rond het station; vindt als nietsvermoedende bezoeker dan maar eens je weg in Zoetermeer.”

Initiatief
CDA-raadslid Klaasjan de Jong nam het initiatief om prioriteit toe te kennen aan het verbeteren van het openbaar vervoer. Dat gebeurde voorjaar 2019 in de vorm van een aangenomen amendement op het Masterplan Entree. In het Entreegebied worden de komende jaren meer dan 4.000 woningen gebouwd. Het gebied ligt ten noorden van station Zoetermeer, en ligt ingeklemd tussen de Boerhaavelaan en het Bredewater. “Om mensen te verleiden om de bus of de trein vaker te gebruiken, is het nodig dat het aanbod van goed en aantrekkelijk openbaar vervoer vanaf het eerste begin goed geregeld is. Dat blijkt de beste garantie dat mensen ook echt gebruik gaan maken van goede voorzieningen”, aldus De Jong.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.