11 juli 2018

CDA steunt bouw parkeergarage bij LangeLand Ziekenhuis

ZOETERMEER – De gemeenteraad steunt de plannen van de Reinier Hagagroep om het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer uit te breiden met een orthopedisch centrum. Dat werd gisterenavond al snel duidelijk in de gemeenteraad. Veel ingewikkelder bleek de keuze voor een parkeeroplossing; parkeergarage voor woongebouw Pavane of juist niet?

Ook het CDA steunt de komst van een orthopedisch centrum. “Het is belangrijk voor de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis,” vertelt raadslid Klaasjan de Jong. “De keuze voor een parkeeroplossing was minder eenvoudig. Het LangeLand Ziekenhuis bouwt het liefst een parkeergarage van drie verdiepingen op ongeveer 30 meter voor het woongebouw Pavane. Veel bewoners zien dat niet zitten,” aldus De Jong.

Alternatieven

De omwonenden van Pavane bedachten meerdere alternatieven voor de parkeergarage. “Die zijn allemaal door het ziekenhuis beoordeeld. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de toegang (via de Toneellaan), de centrale ligging van het parkeren, de kap van bomen, de veiligheid van het verkeer en de hinder voor omwonenden,” aldus raadslid De Jong. ”Het raadsdebat liet zien dat op elk alternatief wel iets valt aan te merken.”

Uitgestoken hand

De CDA-fractie kan zich vinden in de voorgestelde locatie van de parkeergarage. “Wij begrijpen dat bewoners van Pavane onze keuze misschien teleurstellend vinden,” zegt Klaasjan de Jong. Toch ziet hij ook kansen om iets moois te maken van het terrein dat nu dienstdoet als parkeerterrein. “Het ziekenhuis biedt bewoners in de omgeving een uitgestoken hand om mee te denken over de uitwerking van de garage en over de inrichting van de tussenliggende groenstrook,” aldus De Jong. “Ik wil de bewoners oproepen die hand aan te pakken en het gesprek aan te gaan over de inrichting van het gebied. Bij het ziekenhuis ervaar ik de bereidheid om de buren te betrekken en samen op te trekken bij de aankleding van de omgeving. Dit geeft het CDA vertrouwen voor het vervolg.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.