18 juni 2018

CDA: Studerende jongeren behouden voor Zoetermeerse verenigingen

ZOETERMEER – Zoetermeerse jongeren die gaan studeren in een andere stad, moeten in het weekend lid kunnen blijven van hun vertrouwde Zoetermeerse vereniging. De CDA-fractie in de Zoetermeerse gemeenteraad roept het college van burgemeester en wethouders op te onderzoeken hoe deze jongeren het best tegemoet kunnen worden gekomen. Bijvoorbeeld door een aangepaste contributie.  

Het CDA staat voor sterke verengingen. “Wij zien verenigingen als het cement van de samenleving,” vertelt CDA-fractievoorzitter Véronique Frinking. “Inwoners die elkaar normaal gesproken niet zouden ontmoeten omdat bijvoorbeeld ze in een andere wijk wonen, vinden elkaar door de gedeelde interesse bij een vereniging. Ze ontmoeten elkaar, ze leren elkaar kennen en waarderen. En dat vindt het CDA zeer waardevol. Dit voorstel is een steun in de rug voor alle clubs.”

Weekend

Veel jongeren nemen echter afscheid van hun vereniging op het moment dat ze gaan studeren. “Wij horen van verenigingen dat veel leden vertrekken als ze 18 worden,” vertelt Frinking. “Als je studeert in een andere stad, kun je vaak alleen in het weekend naar je vereniging. En dat terwijl je wel de volledige contributie moet betalen. Jongeren vinden dat zonde van het geld en haken af,” aldus Frinking. “Het CDA wil onze jongeren behouden voor de verenigingen en de stad. Jongeren die actief zijn bij een vereniging zijn bovendien vaak ook erg betrokken bij de stad. Zoetermeer is dus ook gebaat bij de betrokkenheid van leden bij hun vereniging. Daarom vragen wij de wethouder of zij samen met de verenigingen tot een gezamenlijk actieplan kan komen om de jongeren te blijven binden aan de stad.  

De CDA-fractie doet dit voorstel maandagavond in een motie in het voorjaarsdebat. Tijdens dit debat spreken gemeenteraad en college uitgebreid over de financiële koers voor de komende jaren, zoals die is beschreven in de Perspectiefnota 2019.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.