09 maart 2018

CDA: Zekerheid van zorg moet de nieuwe standaard worden

Het CDA wil dat de gemeente Zoetermeer extra investeert in thuiszorg, de ondersteuning van mantelzorgers en de bestrijding van eenzaamheid. De zekerheid dat iedereen zorg krijgt als hij of zij dit nodig heeft moet de nieuwe standaard worden. Daarnaast wil het CDA dat ouderen zonder of met een klein pensioentje mee kunnen blijven doen in de samenleving en niet vereenzamen. Daarom pleit het CDA voor gratis openbaar vervoer. 

“Krijg ik later nog de zorg die ik nodig heb? Die vraag speelt voortdurend door mijn hoofd,” vertelt de Zoetermeerse mevrouw Siny Nijmeijer (86). Ze woont samen met haar man in Oosterheem. Volgend jaar zijn ze zestig jaar getrouwd. Ingeborg ter Laak, lijsttrekker van het CDA, sprak met hen. “Ik herken die zorgen van mevrouw Nijmeijer wel,” vertelt ze. “Ik werk al jaren in de ouderenzorg en zie dat de onzekerheid veel doet met mensen. Duidelijkheid is nodig: wat het CDA betreft wordt de zekerheid van zorg de nieuwe standaard in Zoetermeer. Dat regelen we door niet te wachten tot mensen zware zorg nodig hebben, maar juist direct laagdrempelige ondersteuning te bieden.”

Waardering

Om die laagdrempelige ondersteuning snel in te kunnen zetten, zijn thuiszorgmedewerkers van onschatbare waarde. “Thuiszorgmedewerkers worden echt ondergewaardeerd,” vindt Ter Laak. “Zij proberen met hart en ziel te zorgen voor hun cliënten. Dat schept een vertrouwensband. Maar in plaats van een praatje en kopje koffie, moeten zij nu strak op de tijd letten. Dat is zonde, want thuiszorgmedewerkers weten uit ervaring heel goed wat er speelt en wanneer iemand meer zorg nodig heeft.” Ter Laak vindt ook dat mantelzorgers mee aandacht en waardering verdienen. “Ze zijn goud waard, maar toch er is nauwelijks iets voor hen geregeld. Dat moet anders,” aldus Ingeborg ter Laak. 

65+ gratis met de bus

“Ik ga er nog graag op uit, maar zie ook genoeg ouderen die het niet breed hebben,” stelt Siny Nijmeijer. “En wie de deur niet meer uitkomt, vereenzaamd snel.” Ingeborg ter Laak herkent dat signaal. “Als familiepartij voelen wij ons verantwoordelijk voor de ouderen in onze stad, niemand hoort alleen thuis te zitten. Ouderen moeten de garantie hebben dat zij mee kunnen blijven doen, ook met een klein pensioentje. Daarom: 65+ gratis met de bus.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.