19 februari 2018

CDA Zoetermeer wil Zoetermeerbeurs voor alle jongeren

Heb je niet genoeg geld? Dan heb je pech. Je start je leven met tienduizenden euro’s aan studieschuld.  “Dat is onrechtvaardig en geeft een heel fout signaal aan onze kinderen. Het CDA Zoetermeer wil daarom geen studieboete, maar een studiebeurs,” vertelt CDA-lijsttrekker Ingeborg ter Laak. Met het invoeren van een studiebeurs zet het CDA zich in voor de toekomst van jongeren in Zoetermeer.

In 2015 voerden in Den Haag de VVD, D66, GL en de PvdA het leenstelsel in. Dankzij het leenstelsel krijgen jongeren geen beurs meer, maar moeten zij lenen om te kunnen studeren. “Als samenleving geven we onze kinderen een fout signaal, wanneer we een boete zetten op inzet en ambitie,” aldus CDA-lijsttrekker Ingeborg ter Laak. “Wat het CDA betreft moeten onze jongeren in Zoetermeer juist alle kansen krijgen. Of het nu mbo, hbo of universiteit is. Het is onbestaanbaar dat je minder kansen krijgt, wanneer je wieg niet in de juiste wijk staat. Daarom wil het CDA een studiebeurs - de Zoetermeerbeurs - invoeren: haal je je einddiploma op mbo, hbo of universiteit en blijf je in Zoetermeer wonen? Dan krijg je 25 procent van je collegegeld terug.”

Starterslening en betaalbare starterswoningen

Om ervoor te zorgen dat jongeren ook daadwerkelijk de kans krijgen in Zoetermeer te blijven wonen, zet het CDA ook in op een starterslening en betaalbare starterswoningen. “Dat doen we door bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot appartementen,” vertelt CDA-lijsttrekker Ingeborg ter Laak. “Maar ook hier zien we de gevolgen van het leenstelsel. Kunnen je ouders je niet helpen? Dan start je je leven met een studieschuld en kun je aanzienlijk minder lenen voor een hypotheek. Daarom zet het CDA ook in op de starterslening, zodat jongeren makkelijker een betaalbare woning kunnen vinden. Bereikbaar onderwijs en betaalbare huisvesting: voor de toekomst van onze kinderen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.