25 mei 2019

College moet gebruik lachgas terugdringen

Lachgas is populair. Steeds meer jongeren ontdekken het als makkelijk verkrijgbaar, legaal genotsmiddel. “Lachgas mag dan wel legaal zijn, gebruikers kunnen bij overmatig gebruik ernstige gezondheidsklachten krijgen. Het CDA vindt daarom dat het college zijn uiterste best moet doen om het gebruik van lachgas terug te dringen,” aldus CDA-raadslid Esmee van Oudheusden.

Het recreatief gebruik van lachgas als roesmiddel is de afgelopen jaren flink toegenomen, vooral onder jongeren. “Wij maken ons zorgen om de veelal jonge gebruikers van lachgas. Ze zien lachgas niet als drugs,” vertelt Van Oudheusden. “En nemen de risico’s die aan het gebruik zitten niet altijd serieus. Het middel heeft een positief en onschuldig imago. Dat is gevaarlijk. Onwetendheid is de grootste vijand”.

Neurologische problemen
Zo onschuldig is lachgas namelijk niet. Zeker bij langer gebruik en in combinatie met alcohol zijn negatieve effecten gevaarlijk. Volgens het Trimbos Instituut veroorzaakt lachgas vermoeidheidsklachten, duizelingen, concentratieproblemen, en een vitamine B12 tekort. Dit kan leiden tot neurologische problemen, zoals coördinatiestoornissen en een verdoofd gevoel in de ledematen. Ook revalidatieartsen waarschuwden deze maand opnieuw. Zij zien een toename van patiënten met verlammingsverschijnselen door het gebruik van lachgas. Er zijn zelfs slachtoffers in het ziekenhuis opgenomen met een dwarslaesie.

Tegengaan
Toch is het niet eenvoudig om lachgas te verbieden. “Lachgas valt onder de Warenwet en mag vrij verkocht worden,” aldus het CDA-raadslid. “Dat neemt niet weg dat het CDA Zoetermeer zich ernstig zorgen maakt over het toenemende gebruik. Wij vinden dat het college zijn uiterste best moet doen om het gebruik van lachgas terug te dringen, bijvoorbeeld door meer voorlichting te geven aan jongeren in samenwerking met GGD en jeugd- en jongerenwerk.” Een andere mogelijkheid ziet het CDA in het wijzigen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). “Door beperkingen op te leggen binnen de gemeentelijke regelgeving, kan het gebruik van lachgas bij o.a. evenementen verboden worden,” aldus Van Oudheusden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.