20 maart 2018

De week van Ingeborg 20 maart : Angelique

Koffiedrinken met een doorzetter

Ik kom bij Angelique binnen in een gezellig, warm huis. Met wat lekkers voor bij de koffie. Blijkt ze 10 kinderen te hebben! Daar had ik even geen rekening mee gehouden. De meesten zijn al het huis uit hoor, lacht ze.

Angelique leeft net op de ‘armoede’-grens. Ze moet rondkomen met minder dan 120% van de bijstandsnorm. Angelique zorgt voor de kinderen, haar man werkt. Tijdens de crisis mocht hij alleen blijven werken tegen een lager loon. Sindsdien is het puzzelen. Ik wil graag weer gaan werken, maar door mijn artrose (botontkalking) kan dat niet fulltime, vertelt ze. Als ik ga werken vallen de gemeentelijke toeslagen en extra’s weg. Ga ik parttime werken dan redden we het financieel helemaal niet meer.  

In Zoetermeer besteden we veel geld aan armoedebeleid. Wat merkt Angelique daarvan? Ik heb een zorgverzekering via de gemeente, zegt ze. Met deze verzekering is ze zeker van zorg voor haar artrose. Angelique is blij met de kledingcheque op de Kind Pas van Stichting Leergeld. Helaas doen maar een paar winkels mee. De Zoetermeerpas vindt ze fijn maar soms ook onhandig. Er zit een bon in om een dagje naar Duinrell te gaan. Hartstikke leuk, vindt Angelique. Maar hoe komen we daar?

Wat niet werkt is de wirwar aan regels en het contact met de gemeente. Angelique krijgt van de gemeente de Zoetermeerpas. Maar ook een aanslag voor gemeentelijke belasting van € 400. Hiermee worden alle extra’s in één klap tenietgedaan. Ze kan een kwijtschelding aanvragen. Ze zit nu al te denken: 2 april komt de kinderbijslag. Die kan ik opzij zetten voor de gemeentelijke belasting.

Het kost Angelique veel tijd en energie om het allemaal te regelen. Ze zou graag hulp willen van een medewerker van de gemeente, die net zoals ik, een keer bij haar thuis komt om met haar mee te denken. Ik kan het alleen maar met haar eens zijn. Zolang de gemeente meer geld uitgeeft aan schuldsanering dan schuldpreventie, doen we iets niet goed.

Ik heb heel veel bewondering voor Angelique, het is een ontzettend moedige, slimme vrouw. Ze staat zo positief in het leven, ze wil de beste toekomst voor haar kinderen. Als ik haar vraag naar haar kinderen dan vertelt ze vol trots: ze zijn afgestudeerd, hebben een baan. Dat hoopt toch iedereen voor zijn kinderen.

Ingeborg ter Laak, lijsttrekker CDA Zoetermeer

Flyer "De week van Ingeborg Koffie drinken met een doorzetter"

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.