23 september 2018

Geen duurzaamheidsboete voor schone huizen

In 2020 mogen zonnepanelen worden opgeteld bij de ozb-waarde. Het CDA wil dat dit in Zoetermeer van tafel gaat. Het zou volstrekt onrechtvaardig en van de gekke zijn als mensen die investeren in een zuiniger huis worden gestraft met een duurzaamheidsboete.

Investeren moet lonen

“Voor het CDA is fatsoenlijk omgaan met de omgeving heel belangrijk,” zegt CDA-raadslid Klaasjan de Jong. “We merken allemaal dat het klimaat extremer wordt. Nederland gaat de klimaatdoelstellingen niet in zijn eentje winnen, maar iedere bijdrage aan een schone, gezonde omgeving telt. Investeren in duurzame maatregelen moet duurzaam worden gestimuleerd,” aldus De Jong. “Maar wat blijkt: vanaf 2020 is het voor gemeenten wettelijk mogelijk om investeringen in zonnepanelen mee te tellen in de ozb-waarde en dus zo de lokale woonbelasting te verhogen. Daarom trekt het CDA nu al aan de bel. Het zou volstrekt onrechtvaardig en van de gekke zijn als mensen die investeren in een zuiniger huis worden gestraft met een duurzaamheidsboete.”

Meer in je portemonnee

“Dat de economie weer draait is mooi,” vindt Klaasjan de Jong. “Maar laten we ook oog houden voor de realiteit: met de jaarlijkse stijging van huur en zorgpremie komt er bij veel mensen nauwelijks concreet wat bij in de portemonnee. Dat kan anders, door mensen de ruimte te geven om te investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Wie eenmalig werk maakt van zijn huis, gaat fors minder betalen aan vaste lasten.” Daarom wil het CDA dat de gemeente inzet op het stimuleren van dit soort maatregelen. “Een duurzaamheidsboete staat daar volledig haaks op.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.