08 augustus 2018

Indrukwekkend afscheid van Hannie van Leeuwen

ROTTERDAM - Met een druk bezochte dankdienst voor haar leven is dinsdagmiddag in de Open Hofkerk in Rotterdam-Ommoord afscheid genomen van Hannie van Leeuwen, de ‘moeder van het CDA’ die op 1 augustus jl.  op 92-jarige leeftijd is overleden.

De kerk die gezamenlijk door de protestanten en de rooms-katholieken wordt gebruikt staat midden in de druk bevolkte wijk waar Hannie na haar vertrek uit Zoetermeer de laatste jaren van haar leven in een serviceflat aan de Rotte heeft gewoond.  De locatie symboliseert ook de grote maatschappelijke betrokkenheid van Hannie van Leeuwen.  De afscheidsdienst werd op verzoek van de familie Van Leeuwen geleid door Ruth Peetom, predikante en voorzitter van het partijbestuur van het CDA. Zij had haar vakantie in Denemarken hiervoor speciaal onderbroken.

Namens het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Zoetermeer was burgemeester Charlie Aptroot aanwezig, evenals een flink aantal vertegenwoordigers namens de lokale CDA-afdeling. Ook landelijke politici en leden van de Eerste en Tweede Kamer en mensen uit het hele land woonden het afscheid bij. Familieleden gaven een indrukwekkend beeld van het persoonlijke leven van Hannie. Neven en nichten waren graag bij haar te gast in haar woning in Zoetermeer en maakten graag uitstapjes met ‘tante Hannie’. Ze was ook dol op spelletjes.

Ruth Peetom stond respectvol stil bij de onnavolgbare inzet van Hannie  voor een solidaire samenleving en haar voortdurende strijd voor sociale gerechtigheid. Hannie had de dankdienst voor haar leven samen met de CDA-partijvoorzitter kort voor haar overlijden definitief vorm gegeven.

Dammis de Geus

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.