17 mei 2021

Lachgas in de ban in Zoetermeer

Lachgas gaat in de ban in Zoetermeer. Dat zei burgemeester Michel Bezuijen tijdens de raadsvergadering van 17 mei 2021 op vragen van CDA-raadslid Esmee van Oudheusden n. Bezuijen: “We zien dat het gebruik van lachgas overlast veroorzaakt in de stad. Veel andere hebben gemeenten daar al actie op ondernomen. Dat gaan wij ook doen. We stellen voor het totaalverbod van lachgas op te nemen in de Algemene Politie verordening (APV).

Het CDA Zoetermeer is blij met het aanstaande totaalverbod. “Sinds vorige jaar is verboden tijdens evenementen en specifieke gebieden in Zoetermeer. Helaas heeft dit nog niet geleidt tot voldoende reductie in het gebruik van lachgas in Zoetermeer, ”vertelt van Oudheusden. “Nog regelmatig zien we berichten in de krant dat het gebruik van lachgas overlast veroorzaakt. Niet alleen in de wijken, portieken en parkeerplaatsen, maar ook worden er lachgastanks of patronen aangetroffen in auto's die betrokken zijn bij een verkeersongeval. Lachgas is daarmee niet alleen een gevaar voor de gebruiker maar ook voor de omgeving. Het is dus de hoogste tijd om te komen tot een totaalverbod. Wij willen niet op een landelijk verbod wachten, en wij vinden dat wij als gemeente zelf maatregelen moeten nemen.

Hoe verder

De APV-wijziging behelst een totaalverbod van lachgas in Zoetermeer. Het concept van die wijziging is klaar en ligt tot 27 mei ter inzage. Vervolgens wordt er een raadsvoorstel gemaakt en moet de gemeenteraad JA zeggen tegen het verbod.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.