25 januari 2022

Toeslagkinderen terug naar ouders

ZOETERMEER – Het CDA Zoetermeer wil dat kinderen die door de toeslagaffaire gescheiden zijn van hun ouders, zo snel mogelijk terug kunnen naar huis. “Uithuisplaatsing is echt een heel ingrijpende gebeurtenis,” aldus raadslid David Weekenstroo. “Wij vinden dat de gemeente zich tot het uiterste moet inspannen om de kinderen weer terug naar huis te krijgen. Ouders en kinderen hebben elkaar nodig.”

Door fouten van de Belastingdienst zijn ouders zo in de problemen gekomen dat ze niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Ze werden dan uit huis geplaatst. Twee weken geleden publiceerde Defence for Children een zorgwekkend rapport over uithuisplaatsingen. Zo zouden ze nauwelijks tot geen contact hebben met hun ouders. “Het belang van het kind staat altijd voorop,” vindt Weekenstroo. “Het kan niet zo zijn dat ze nauwelijks tot geen contact meer hebben met hun ouders. We hopen dat de conclusies uit het rapport van Defence for Children niet op Zoetermeer van toepassing zijn, maar vrezen het ergste.”

De rechter
Het CDA-raadslid heeft meer zorgen. “Uit onderzoek (van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)) blijkt dat de rechter vrijwel altijd instemt met een uithuisplaatsing. Daar maken wij ons zorgen over omdat de dossiers niet altijd volledig op orde zijn en oude informatie bevatten. Veel ouders snappen dan ook niet waarom hun kinderen uit huis worden geplaatst. We vinden dat een zorgwekkende situatie, omdat wij juist van veel zorgmedewerkers horen dat uithuisplaatsingen kunnen worden voorkomen. We willen graag van het college weten of zij deze beelden herkent. Als dat zo is, moet er snel orde op zaken worden gesteld.”

Passende woonruimte
Gedupeerden van de toeslagenaffaire werden soms het huis uitgezet nadat ze in geldproblemen kwamen. Dat maakt het terugplaatsen van kinderen ingewikkeld. “Om kinderen terug te (kunnen) plaatsen is een goed huis erg belangrijk,” vertelt Weekenstroo. “Het CDA Zoetermeer vindt dat de gemeente een belangrijke rol moet spelen door het aanbieden van passende huisvesting. We verwachten van het college dat ze gedupeerden een urgentieverklaring verlenen om hen zo snel mogelijk aan een passende woonruimte te helpen, want de kinderen moeten terug naar hun ouders,” aldus Weekenstroo.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.