22 december 2019

Totaalverbod handel en gebruik van lachgas

Vorige maand meldde burgemeester Aptroot dat de verkoop van lachgas in Zoetermeer aan banden wordt gelegd, maar niet volledig verboden. “Dat gaat ons niet ver genoeg,” verzekert CDA-Raadslid Esmee van Oudheusden. “Het CDA wil een algeheel verbod op het gebruik en de verkoop van lachgas op openbare locaties.”

Burgemeester Aptroot wil nog geen totaal lachgasverbod, omdat lachgas geen verboden product is. Dat zou zorgen voor juridische complicaties. Besloten werd de verkoop van lachgas op straat te verbieden ná 19 uur ’s avonds. Voor evenementen wordt per keer bekeken of een verbod nodig is. “Het CDA Zoetermeer wil dat de handel en het gebruik van lachgas wordt verboden en dit opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zoetermeer. In de APV staan de regels die bijvoorbeeld gelden voor de openbare orde, het toezicht op horecabedrijven, collecteren en de veiligheid op de weg. En dat kan blijkbaar wel, want vorige week verbood Arnhem als eerste gemeente in Nederland het gebruik en verkoop van lachgas. Het CDA ziet Zoetermeer graag als tweede gemeente is waar zo’n verbod wordt opgelegd,” aldus Van Oudheusden.

Slagroomspuiten

“Het CDA wil ook in de APV opnemen dat evenementen en festivals geen vergunning krijgen als gebruik en verkoop van lachgas niet wordt verboden,” vertelt het CDA-raadslid. “In de APV moet daarnaast komen te staan dat in de horecagelegenheden in de gemeente Zoetermeer geen lachgas gebruikt mag worden. Professioneel gebruik van lachgaspatronen van b.v. slagroomspuiten voor horecadoeleinden is vrijgesteld.” 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.