28 oktober 2018

Duurzaamheid voor iedereen!

Duurzaamheid voor iedereen!

Vanuit de energietransitie worden steeds meer maatregelen opgelegd en of voorzieningen aangeboden voor de verduurzaming van woningen, gebouwen en omgeving. Ook in de gemeente Zwijndrecht hebben we forse stappen te zetten in de energietransitie! Echter blijkt dit niet voor iedereen bereikbaar, steeds scherper tekent zich af dat dit voor grote groepen in de samenleving niet of slechts met grote moeite haalbaar is. Waar hogere inkomens eerder de mogelijkheid zullen hebben om de benodigde investeringen te doen, blijven de midden en lagere inkomens achter. Een eco-elite dreigt te ontstaan. Het CDA wil hier actief mee aan de slag om ervoor te zorgen dat de gehele samenleving kan participeren in de energietransitie.

Op de Duurzaamheidsmarkt in Winkelcentrum Walburg heeft het CDA Zwijndrecht een enquête gehouden om inzicht te verkrijgen hoe de inwoner van Zwijndrecht in de energietransitie staat. 

Conclusie is dat het niet duidelijk blijkt welke voorzieningen gemeente Zwijndrecht de inwoner biedt, dit moet beter! Wat ook opvalt is dat men weldegelijk overweegt middels een subsidieregeling of aantrekkelijke lening de woning (verder) te verduurzamen. Het CDA Zwijndrecht gaat onderzoeken of en hoe we als gemeente hierin kunnen voorzien.

Overigens blijkt vanuit de gesprekken blijkt ook mensen met een huurwoning hun woning willen verduurzamen, hierover moeten we in gesprek met de woningbouwverenigingen.

Middels een prijsvraag op de duurzaamheidsmarkt hebben we aangegeven hoe simpel je met kleine dingen al energie kan besparen, Ria zat hier met 70 euro het dichtste bij en won de Outdoor Solar Powerbank, om middels zonnecellen bijvoorbeeld je mobiele telefoon op te laden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.