Vraag jij jezelf af of je geschikt bent als raadslid? Daar kom je maar op één manier achter. Doe de onderstaande ben-ik-geschikt-als-raadslid-test en krijg meteen een indicatie over of jij het ideale raadlid bent!

Meteen weten welke taken je als raadslid hebt? Of hoe je raadslid wordt? Klik dan hier voor meer informatie. 

    1. Hoeveel tijd heb je om raadslid te zijn?
    2. Een goed raadslid heeft inlevingsvermogen en is alert op de behoeften van mensen om hen heen in de sameleving.
    3. Hoe ben jij in onderhandelingen?
    4. Op welke manier ben jij met je omgeving bezig?
    5. Hoe werk jij graag samen?
    6. Kun jij andere mensen overtuigen?
    7. Sta je graag voor een groep?

Je hebt van de 35 punten gehaald

0-8 punten: Wij hadden een hogere score verwacht, maar niet getreurd. Deze ludieke test is bedoeld om je iets te kunnen vertellen over het raadslidmaatschap. Mocht je meer willen weten over wat het is om raadslid te zijn? Meld je dan aan voor de informatiesessie met Kamerlid René Peters en enkele raadsleden op 23 juni van 19.30 tot 21.00 waar we je veel meer vertellen over het raadslidmaatschap. Ook kun je natuurlijk contact opnemen met een raadslid uit jouw gemeente..

En vind je het nou niks? Vergeet vooral niet om op 16 maart 2022 te gaan hoe dan ook te gaan stemmen

8-20 punten: Een hele respectabele score! Het raadslidmaatschap is veel vergaderen, maar jij ziet dat samenwerken met anderen en je kunnen inleven in de inwoners van jouw gemeente misschien wel het belangrijkste is. Deze test is natuurlijk ludiek bedoeld om je iets te kunnen vertellen over het raadslidmaatschap, maar wij maken graag kennis met je, want je bent wat ons betreft geslaagd voor de test. En vaak precies op tijd voor de selectieprocedure bij je lokale afdeling.

Mocht je meer willen weten over wat het is om raadslid te zijn? Meld je dan aan voor de informatiesessie met Kamerlid René Peters en enkele raadsleden op 23 juni van 19.30 tot 21.00 waar we je veel meer vertellen over het raadslidmaatschap. Ook kun je natuurlijk op zoek naar een raadslid uit jouw gemeente om eens mee te praten.

20 punten of meer: Jij gaat er helemaal voor, geweldig! Wat ons betreft ben je geslaagd en zouden we het leuk vinden als je interesse hebt als we je zouden tegenkomen bij de informatiesessie over het raadslidmaatschap. Kamerlid René Peters en enkele raadsleden praten je op op 23 juni van 19.30 tot 21.00 bij over alles dat je wilt weten over het raadslidmaatschap. Ook kun je natuurlijk op zoek naar een raadslid uit jouw gemeente om eens mee te praten over hoe het nu echt is om in de raad te zitten.

Ik meld me aan

  1. Hoeveel tijd heb je om raadslid te zijn?
  2. Het kost tijd, zo’n raadslidmaatschap. Maar het is wel zo ontworpen dat je het naast bijvoorbeeld je baan en gezin kan doen. Het is ook belangrijk dat je als raadslid midden in de maatschappij blijft staan om te weten wat er speelt.

  3. Een goed raadslid heeft inlevingsvermogen en is alert op de behoeften van mensen om hen heen in de sameleving.
  4. Als politicus spreek je veel mensen. Niet alleen in de campagne, maar vooral ook daarna. Bewoners, ondernemers, petitie-indieners, klagers, adviseurs, experts, wethouders, collega-raadsleden, enz. Dit doe je om mensen een stem te kunnen geven en uit de papieren werkelijkheid van de dossiers te kunnen stappen. Je inleven in hun situatie is nodig om dit goed te kunnen doen.

  5. Hoe ben jij in onderhandelingen?
  6. Vergaderen, daar ontkom je niet aan als raadslid. Maar je bent er wel zelf bij hoe effectief zo’n vergadering of debat is. Gelukkig is vergaderen niet het enige waar je mee bezig bent: contacten met bewoners, werkbezoeken en gewoon om je heen kijken in je gemeente zijn minstens zo belangrijk.

  7. Op welke manier ben jij met je omgeving bezig?
  8. Als raadslid is je eerste aanspreekpunt je eigen omgeving. Goed contact met je buurt helpt je enorm om te weten wat er speelt en welke zorgen mensen hebben.

  9. Hoe werk jij graag samen?
  10. Samenwerken is voor raadsleden van groot belang, dat moet je met de mensen in jouw partij en fractie, maar ook met raadsleden van andere partijen die misschien anders tegen dingen aankijken dan jij.

  11. Kun jij andere mensen overtuigen?
  12. Het overtuigen van anderen, die het soms niet met je eens zijn, is lastig maar ook belangrijk als raadslid. Je moet collega raadsleden en natuurlijk kiezers overtuigen van jouw visie.

  13. Sta je graag voor een groep?
  14. Als raadslid zullen je in de raadszaal je verhaal moeten vertellen, maar ook vaak voor groepen moet spreken, of voor een camera.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.