26 februari 2024

CDA bezorgd om gevolgen lagere WOZ-waarde kanaalwoningen Hellendoorn

De WOZ-waarde van de woningen langs het kanaal Almelo-De Haandrik is door de gemeente Hellendoorn fors lager ingeschat, soms wel met 100.000 tot 150.000 euro. Het lijkt een goedbedoelde actie die wellicht verkeerd kan uitpakken, vreest de CDA-fractie in Provinciale Staten.

‘De woningeigenaren betalen daardoor minder onroerendezaakbelasting. Mooi toch? Maar voor het verkrijgen van een hypotheek voor een verbouwing of het financieren van het herstel van beschadigde woningen is een hogere WOZ-waarde wel degelijk van belang’, zegt Statenlid Laura Mak.

Waar de gemeente Hellendoorn heeft gekozen voor het verlagen van de WOZ-waarde bij de woningen langs het kanaal lijkt het er op dat Twenterand en Hardenberg dat niet hebben gedaan. Ook lijken de WOZ-waarden in Hellendoorn geheel willekeurig.

Mak stelt woensdag vragen over deze kwestie aan Gedeputeerde Staten. Zij wil onder meer weten of een lagere WOZ-waarde ook tot een lagere schadevergoeding kan leiden voor de herstelwerkzaamheden bij de beschadigde woningen aan het kanaal Almelo-De Haandrik.

Mocht dat inderdaad zo zijn, dan stelt het CDA voor om hiermee coulant om te gaan. Dat kan door voor woningen in de gemeente Hellendoorn de WOZ-waarde van een jaar eerder te gebruiken bij het vaststellen van de schadevergoeding. ‘Daarmee kan een oneerlijke situatie voorkomen worden’, aldus Mak.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.