05 oktober 2023

CDA stelt vragen rondom onzekerheid emissie arme stallen na uitspraak Raad van State

4 oktober 2023 - Gisteren heeft de Raad van State een uitspraak gedaan rondom de emissiearme stallen. De uitspraak betreft de onzekerheid over de effectiviteit van emissiearme varkens- en pluimveestallen met betrekking tot stikstofuitstoot. Het CDA maakt zich, nog geen week naar het door hen aangevraagde debat omtrent de stallendeadline, opnieuw grote zorgen over de agrarische sector in Brabant en heeft schriftelijke vragen gesteld. 

De uitspraak heeft directe gevolgen voor de door het College gehandhaafde stallendeadline van 1 juli 2024. De CDA-fractie vraagt het College welke maatregelen zij gaan nemen om ondernemers te ondersteunen bij het voldoen aan deze deadline, gezien de onzekerheid omtrent de vergunningverlening voor emissiearme systemen. Het CDA benadrukt dat er momenteel geen passende beoordeling beschikbaar is voor alternatieve reducerende systemen zoals voer- en managementmaatregelen. De partij dringt aan op duidelijkheid omtrent welke stappen boeren kunnen nemen om aan de stikstofreductie-eisen te voldoen, waarbij krimp van de veestapel is uitgesloten.

Tanja van de Ven, namens de CDA-fractie, uit haar zorgen over de haalbaarheid van de stallendeadline van 1 juli 2024. Ze vraagt het College of het realistisch is om van de betreffende sectoren te verwachten dat zij op tijd alle vereiste stalaanpassingen hebben gerealiseerd, gezien de onzekerheid omtrent vergunningverlening. Het CDA dringt aan op meer duidelijkheid en transparantie vanuit het College richting de agrarische sector. Ze vragen het College om de stallendeadline te heroverwegen, gezien de onzekerheden die zijn ontstaan door de recente uitspraak van de Raad van State. Het College van Gedeputeerde Staten zal nu snel helderheid moeten verschaffen aan de boeren in Noord-Brabant.

De vragen zijn hier terug te lezen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.