28 maart 2024

Duurzaamheidsdoelstellingen behalen zonder onnodige financiële lasten te creëren

Donderdag 28 maart - GOES - Het CDA in Goes heeft zijn zorgen geuit over het voorgestelde uitvoeringsprogramma voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Het voorstel, dat momenteel ter discussie staat in de oordeelsvormende vergadering, heeft aanleiding gegeven tot bezorgdheid bij het CDA vanwege zowel financiële als duurzaamheidskwesties.

Zorgen over lastenstijging

"Als CDA maken we ons zorgen over dit voorstel," verklaarde Frans van der Knaap, fractievoorzitter CDA Goesj. "Enerzijds hebben we afspraken gemaakt om verschillende scenario's te verkennen om onze financiën gezond te houden en de lasten voor de burgers niet onevenredig te laten stijgen. We vinden het ongewenst om nu al een besluit te nemen over dit ingrijpende voorstel."

Het CDA benadrukte dat de voorgestelde investering van 25 miljoen euro, met daarbovenop jaarlijkse structurele lasten, een aanzienlijke druk legt op de financiën van de gemeente, die al onder druk staan. De partij pleit voor een zorgvuldige afweging en wil ruimte behouden om ook te kunnen investeren in het sociaal domein, verkeersveiligheid en woningbouw, waarbij de lastendruk voor bedrijven en inwoners van groot belang is.

"Anderzijds maken we ons zorgen over ons ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid," vervolgde Frans. "Hoewel we hebben uitgesproken om onze duurzaamheidsambitie in 2035 te behalen, denken we dat we onze inspanningen beter kunnen spreiden over een langere periode om de financiële belasting te verlichten."

Het CDA heeft daarom de portefeuillehouder opgeroepen om mee te denken over het behouden van de duurzaamheidsdoelstelling, maar deze uit te smeren tot 2045 om zo de financiële druk te verminderen. De partij heeft gesuggereerd om bepaalde projecten, zoals het vergroenen van daken en de Brede school, uit het programma te halen om later uit te voeren, waardoor de kosten kunnen worden gespreid.

Duurzaamheidsdoelen halen, investeringen verspreiden tot 2045

"Wij stellen voor om niet alle gebouwen tegelijk aan te pakken en de investering te spreiden tot 2045," legde Frans uit uit. "Daarnaast kunnen we de ambitie iets verlagen door bepaalde projecten niet mee te nemen in het programma, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt."

Het CDA benadrukte dat deze aanpak niet alleen de financiële druk verlicht, maar ook ruimte biedt om te leren van andere gemeenten en mogelijk meer subsidiemogelijkheden te verkennen wanneer de einddatum van 2045 nadert en de urgentie toeneemt. De partij drong aan op een grondige heroverweging van het uitvoeringsprogramma om ervoor te zorgen dat de gemeente Goes haar duurzaamheidsdoelstellingen kan behalen zonder onnodige financiële lasten te creëren voor haar inwoners en bedrijven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.