28 maart 2024

Woon(zorg)visie De Bevelanden 2024-2028: aandacht voor jonge stellen en thuiswonende individuen

Donderdag 28 maart - GOES - Raadslid Yannick de Potter voerde vanavond het woord namens het CDA over het onderwerp Woon(zorg)visie De Bevelanden 2024-2028. Het CDA in Goes zet zich in voor een integrale benadering van wonen en zorg, en verwelkomt daarom de recent gepresenteerde integrale visie op dit onderwerp. Deze visie richt zich op het integreren van de woonzorgopgave en vergrijzing in de woningbouwopgave van de gemeente.

Kansen voor proactieve aanpak wonen

"Wonen en zorg hebben veel overlappingen maar worden vaak als aparte thema's behandeld," legt Yanncik de Potter uit. "Nu ligt er een integrale visie die ons de kans biedt om toekomstige uitdagingen proactief aan te pakken, zoals aanpasbare bouw, betaalbaar wonen en samenwerking met bouw- en zorgpartijen."

De fractie van het CDA benadrukt enkele belangrijke punten uit de visie. Zo wordt in het uitvoeringsprogramma aangegeven dat er wordt doorgegaan met het flexwoonprogramma. Het CDA ziet flexwonen echter als een noodoplossing en pleit voor een focus op betaalbaar wonen als langetermijnoplossing. Ook is er een opmerkelijke tegenstrijdigheid opgemerkt in het programma, waarbij aan de ene kant wordt gestreefd naar een groter aanbod van betaalbare koopwoningen, terwijl aan de andere kant wordt aangemoedigd om woningbouwcorporaties meer lage middenhuurwoningen te laten bouwen. Het CDA vraagt zich af hoe het college hier tegenaan kijkt en benadrukt dat dit inspanning en innovatieve oplossingen vereist.

Naast betaalbaarheid richt het CDA zich ook op de belangen van jonge stellen en thuiswonende individuen, die zij als kwetsbare groepen beschouwen in de huidige woningnood. Ze pleiten voor maatregelen die ervoor zorgen dat deze groepen niet buiten spel komen te staan.

Een ander belangrijk onderdeel van de woonzorgvisie is de opstelling van een regionale huisvestingsverordening, waarin verplichte urgentiecategorieën zoals daklozen, mantelzorgers en ernstig chronisch zieken voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Het CDA maakt zich echter zorgen over mogelijke verdringing van reguliere woningzoekenden en vraagt de wethouder hoe hiermee wordt omgegaan.

Meerdere instrumenten om druk op woningmarkt te verlagen

Tot slot benadrukt het CDA de noodzaak om diverse instrumenten te gebruiken om betaalbaar wonen te realiseren, waaronder koopgarant en koopstart, maar ook hospita wonen en hamsterwonen. Ze vragen het college om hierover na te denken en te kijken naar uitbreiding van de beschikbare instrumenten.

Het CDA blijft zich inzetten voor een evenwichtige en duurzame aanpak van wonen en zorg in de gemeente Goes, waarbij de belangen van alle inwoners worden meegenomen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.