Dick Sybenga

Commissielid - Duurzaamheid - Gieten - Nieuwediep - Nieuw Annerveen - Oud Annerveen

Ik woon al vanaf 1988 in Gieten en ben me pas vanaf 2008 gaan “bemoeien” met de politiek. Hoewel het heeft me nooit heeft losgelaten, want tussen 1974 - 1984 was ik jaar lid van de ARjos, de jongeren organisatie van de AR, één van de drie partijen in het tegenwoordige CDA.

Als boerenzoon en als oud NAMmer zou u kunnen raden, wat me aan het hart gaat: juist, de agrarische sector en de energie transitie. Beiden in breed perspectief. De agrarische sector in de schier onmogelijke spagaat van voedselproducent en natuurhoeder. Althans zo lijkt men er vaak tegenaan te kijken. Zelf zie ik die combinatie als een twee-eenheid, de voedselproducent in economische rendabiliteit en bv het voedselbos, wat natuur optima forma is, met enkel oogst activiteit.* Hier past het woord duurzaamheid goed bij, of nog beter: “VOLHOUDBAARHEID” (Zuid-Afrikaans voor duurzaamheid). Een woord met meer inhoud op gebied van landbouw en energie.

Als NAMmer heb ik me veel bemoeid met peakshaving, de capaciteit van het Groninger gasveld was in de winter bij extreme kou niet voldoende en daarom zijn destijds Langelo (bij Norg) en Grijpskerk aangelegd als ondergrondse gasopslag om de piek in die korte tijd op te vangen. Nu bemoei ik me met dezelfde uitdaging bij de elektriciteit: de pieken die ontstaan in de zomer als iedereen stroom opwekt, maar die niet kwijt kan en daar opslag voor zoekt, in de nacht (dag cycli) of in de winter (jaar cycli).

Ook wat het onderwerp duurzaamheid betreft kijk ik liever iets breder en noem het graag volhoudbaarheid.

Dit woord zegt inhoudelijk iets meer: volhouden!, de circulaire economie. Houdbaarheid: het niet weggooien van voedsel. Ok, ik begrijp dat supermarkten hier oplettend zijn, maar wat kan hier beter. Heel veel! In die context heb ik me de laatste tijd bezig gehouden met de ecologische voetafdruk (geen drinkwaterverspilling, vooral extra aandacht in de warme droge tijd van 2018) en de foodbattle (niets weggooien wat eetbaar is, dus creatief zijn met bv de bovenkant van prei en de onderkant van broccoli en bloemkool).

Daarnaast is vervoer een onderwerp waar ik wel een mening over heb: zelf ben ik fervent fietser. Voor mij is fietsen niet alleen verplaatsen van de ene naar de andere plek, maar ook harmonie tussen geest en lichaam: als je psychisch hard bezig bent geweest is het goed je daarna fysiek in te spannen. Vervoer is daarnaast zeer belangrijk in de klimaat akkoord. Verplaatsen met openbaar vervoer of elektrisch en/of waterstof gas. Het eerste is stadsvervoer en brommer/scooter en tweede is meer vrachtvervoer en scheepvaart. Maar waar halen we over de elektriciteit vandaag om waterstof te maken. Dat wordt een grote uitdaging.

* Het fenomeen Herenboeren is de nieuwste tussenvorm, nee NIET de definitie als vanouds: (herenboer of scholteboer wordt gebruikt om een boer aan te duiden die voldoende kapitaal heeft om niet zelf zijn land te bewerken maar hiervoor personeel in dienst heeft, vooral destijds te zien in Noord Groningen). Het gaat nu om een stichting of coöperatie van mensen die gezamenlijk een 40 ha bewerkt voor eigen gebruik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.