
09 april 2025
06 maart 2025 2 minuten lezen
Jakob Klompien presenteerde vandaag de concept Economische Agenda. De kern van de agenda gaat over Groningen en Noord-Drenthe als een mooie regio waar het fijn...
Jakob Klompien presenteerde vandaag de concept Economische Agenda. De kern van de agenda gaat over Groningen en Noord-Drenthe als een mooie regio waar het fijn wonen, werken en leven is. Een regio met veel werk, goede opleidingen en een sterke economie. Dit lukt door samen te werken. De Economische Agenda is van, voor en door inwoners, bedrijven en organisaties van Groningen en Noord-Drenthe. De Economische Agenda is onderdeel van Nij Begun, de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête over de gaswinning. Het kabinet heeft hiervoor dertig jaar lang 100 miljoen euro per jaar beschikbaar. Daarnaast is er eenmalig 250 miljoen euro extra.
“Wij zien de concept-Economische Agenda Nij begun als een hele mooie basis om de komende decennia impulsen te geven aan de economie en arbeidsmarkt van Het Hogeland en Noord-Nederland. Wij zien volop kansen voor onze ondernemers en onze inwoners. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan de duurzame ontwikkeling van de haven Lauwersoog, waterrecreatie, toekomstbestendig erfgoed, duurzame bedrijventerreinen, het versterken van het MKB en nog veel meer.”
De inhoud van de Economische Agenda komt uit economisch onderzoek én uit gesprekken met inwoners, ondernemers, experts, bestuurders en ambtenaren. Online konden mensen meedenken in verschillende rondes. Ook waren er expertsessies, bijeenkomsten en gesprekken met jongeren.
In 2056 hebben we een regio met brede welvaart en een hoge levenskwaliteit. Een regio waar het prettig wonen en werken is. Er is veel werk, toerisme zorgt voor extra inkomsten en we hebben de beste campussen. De gezondheidszorg is goed, we eten gezond voedsel uit de regio en leven langer gezond. We zijn trots op onze regio.
De Economische Agenda is geen lijst met projecten. De agenda investeert in brede programma’s én projecten in specifieke thema’s.
Brede investeringen gaan bijvoorbeeld over:
De thema’s van de Economische Agenda zijn:
Flexibiliteit is voor investeringen vanuit de Economische Agenda heel belangrijk, want we weten nu nog niet waar economische groei de komende tien, twintig of zelfs dertig jaar gaat plaatsvinden.
De concept Economische Agenda staat op www.nijbegun.nl. Tot 24 april 2025 kun jij via Stem van Provincie Groningen je mening geven. De reacties helpen om de agenda beter te maken. Eind mei 2025 wordt de definitieve agenda vastgesteld en komt er een uitvoeringsplan. In januari 2026 start de uitvoering.