Eindhoven | Standpunten op alfabet

Stand­pun­ten op alfa­bet

Lees hier alle standpunten op alfabet.

A

Afval
  • Zwerfafval is ons een doorn in het oog. Samen met Adopteer een Straat en andere vrijwilligers lanceren we een stadsbreed initiatief om inwoners meer bewust te maken van zwerfafval en ze te enthousiasmeren om met een prikker door de wijk te lopen. We belonen opruimacties vanuit de buurt en we plaatsen meer prullenbakken.
  • Om zwerfafval tegen te gaan en te zorgen dat mensen hondenpoep opruimen en weg kunnen gooien worden er meer prullenbakken geplaatst op plekken met overlast van hondenpoep, zwerfvuil etc.
  • We werken verder aan de projecten die voorkomen dat mensen hun afval naast de afvalbakken zetten. Afvalbakken hoeven niet meer met een pasje te worden geopend. Waar te weinig afvalbakken zijn, verhogen we de capaciteit. Als iemand zijn afvalzakken náást een niet-volle afvalbak deponeert, beboeten we de vervuiler. We zetten hiervoor speciale afval-handhavers in die de gemeente betaalt met de opbrengsten van de boetes.
  • Degenen die illegaal afval dumpen moeten ook verantwoordelijk gesteld worden voor alle kosten die gemaakt worden om dit afval op te ruimen. Desnoods komt er cameratoezicht op plekken waar andere oplossingen niet mogelijk blijken.
  • Opruimacties voor zwerfafval door buurtinitiatieven en verenigingen worden beloond met extra buurtbudget.
Afvalverwerking

Bij afvalverwerking blijven we streven naar steeds meer hergebruik en het scheiden van afval en naar recycling. Daarom wordt plastic afval opgehaald net als restafval, groenafval en papier

Ambtelijk apparaat

Behalve dat de gemeente ervoor moeten zorgen dat alles in de stad goed op orde is, moet de eigen bedrijfsvoering natuurlijk ook in orde zijn. We zijn allereerst trots op onze organisatie omdat heel veel goed gaat. We streven naar een zo divers mogelijk ambtenarenkorps. Nadrukkelijk vragen we hierbij aandacht voor meer jonge ambtenaren. Aandachtspunt vinden wij de executiekracht van de ambtelijke organisatie: gewoon doen wat afgesproken is. Dit vergt niet alleen investeringen waar nodig, maar ook strakker management & sturing en een cultuuromslag.

Daarom willen we concreet:

  • Naar aanleiding van uitkomsten van een breed onderzoek naar de ambtelijke organisatie bekijken we wat nodig is voor de ambtelijke organisatie. Hierbij kan sprake zijn van intensiveringen in kwantiteit of kwaliteit maar ook van bezuinigingen daar waar doelen niet worden gehaald of waar inefficiënt wordt gewerkt.
  • Relevante informatie moet open en transparant beschikbaar zijn. De gemeenteraad maar ook inwoners moeten snel de benodigde informatie kunnen krijgen.
  • De weg vinden bij de gemeente is soms erg moeilijk voor onze inwoners. Daarom willen we bij alle medewerkers duidelijk maken dat een burger niet bekend is met de onnavolgbare bureaucratische gangen van onze gemeente. De medewerkers moeten er daarom in getraind worden vragen van inwoners praktisch op te lossen en maximaal te helpen.
  • Een warme maar zakelijke cultuur, waarbij het voor ambtenaren duidelijk is wat er van hen wordt verwacht en waarbij wordt gestuurd op output. Dus het gaat niet om het aantal vergaderingen of stukken papier, maar om effecten in de stad.
  • Net als in het bedrijfsleven moet er een goede cyclus van functioneringsgesprekken zijn. Wij willen een Eindhovense plus. Mensen die goed presteren, worden beloond. En van mensen die niet of onvoldoende functioneren wordt sneller afscheid genomen.
  • Goede dienstverlening staat op nummer 1: als een inwoner iets vraagt, dan krijgt die inwoner een helder en begrijpelijk antwoord.
  • Om inwoners beter te betrekken bij het beleid van de gemeente gebruiken onze ambtenaren vernieuwende manieren van samenwerking met de stad, door meer in de stad te werken, door online participatie, digitalisering en gamification.
  • Om duidelijk met onze inwoners te communiceren, leren onze ambtenaren dat ze altijd de inwoners vroegtijdig informeren over te nemen besluiten, over de afwegingen bij beslissingen, over hoe een besluit tot stand komt. Op die manier begrijpen bewoners beter hoe een proces bij de gemeente werkt, waar zij invloed op hebben en wat er met hun input gedaan wordt.
    Er zijn verschillende voorbeelden waarbij eigen inwoners en bedrijven rechtszaken moesten aanspannen om hun gelijk te halen en dit uiteindelijk ook kregen. Als gemeente moeten we deze juridische procedures voorkomen, omdat het enorm veel tijd, energie en geld kost. Het is veel beter om te proberen om op andere manieren met onze inwoners en ondernemers tot een oplossing te komen. Dat kan door met elkaar in gesprek te gaan, een waarschuwing te geven en ons eigen beleid vaker tegen het praktijklicht te houden.
Ambtenaren in de wijk

Veel beleid wordt achter het bureau bedacht. Contact met inwoners gaat steeds vaker per mail of telefoon. Er zijn genoeg ambtenaren die uit de trein stappen en naar het stadhuis lopen, zonder nog nooit in de wijken te zijn geweest. Terwijl het leven van Eindhovenaren toch echt in de wijken plaatsvindt. We willen dat ambtenaren vaker in de wijk gaan werken, bijvoorbeeld in het buurthuis. En elke maand gaan ambtenaren met collega’s een wijk in om met bewoners te bespreken wat er verbeterd kan worden.

Ambulante handel

Wij hechten waarde aan het behoud van de authentieke stad, met verschillende gebieden met eigen stedelijke en dorpse kwaliteiten. Weekmarkten (en de ambulante handel) horen hier onderdeel van te blijven. Het moet voor marktkooplui mogelijk blijven te ondernemen zonder al te veel administratie, leges en kosten. We staan open voor nieuwe (flexibele) standplaatsen als daar in de buurt behoefte aan is.

Arbeidsmigranten
  • Een goed werkend meldpunt arbeidsuitbuiting om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van deze mensen.
  • Werkgevers en uitzendbureaus worden verantwoordelijk voor een goede huisvesting van onze arbeidsmigranten. Dit betekent voldoende ruimte, privacy, veiligheid en een redelijke huurprijs. Ook worden deze instanties verantwoordelijk voor het voorkomen van eventuele overlast bij huisvesting.
  • De gemeente plaatst op haar website een duidelijke pagina in verschillende talen, waarop arbeidsmigranten informatie kunnen vinden over rechten en plichten die horen bij het wonen en werken in Eindhoven.
  • Werkgevers en uitzendbureaus worden verplicht om arbeidsmigranten die werkloos raken, minimaal drie maanden op hun woonplek te laten wonen om ze tijd te geven andere woonruimte te vinden of terug te keren naar hun land van oorsprong. Dit doen we om te zorgen dat ze een dak boven hun hoofd blijven houden wanneer ze werkloos worden. Waar nodig helpen we ze daarbij.
Armoede

Voor het CDA Eindhoven is het belangrijk dat niemand door de bodem zakt en dat iedereen mee kan doen. Armoede en schulden komen helaas ook nog bij te veel Eindhovense gezinnen voor. En met name kinderen worden daar de dupe van. Daarom komen we met een radicaal plan om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in vier jaar tijd te halveren.

Concreet willen we:

  • We willen een armoederegisseur/-ambassadeur aanstellen die het gezicht wordt van een stevigere inzet op armoede en schulden.
  • Partners als woningbouwcorporaties, telecombedrijven, energieleveranciers, banken en zorgverzekeraars moeten vroeg signaleren als mensen schulden maken.
  • In het kader van het schulden-lab speelt de gemeente een actieve rol bij het saneren van de schulden. Er mag geen wachtlijst zijn voor schuldhulpverlening.
  • Er moet op alle mogelijke manieren bekendheid worden gegeven aan het bestaan van de armoederegelingen. Die worden tot nu toe onderbenut. De regelingen moeten heel makkelijk vindbaar zijn op de website van de gemeente en extra onder de aandacht worden gebracht. Dat kan bijvoorbeeld door sportverenigingen, kerken, WIJeindhoven, Lumens /Dynamo, de sociaal raadslieden, de schuldenwerkplaats XL, amateurkunstverenigingen, Steunpunt Materiële Hulpverlening, het onderwijs enz. erin te betrekken.
Auto
  • Uitgangspunt in het mobiliteitsbeleid blijft voor het CDA Eindhoven dat een auto geen luxe is maar voor veel mensen een noodzakelijk iets om mee naar het werk te komen of om naar familie of vrienden te gaan. De fiets of het openbaar vervoer zijn nu eenmaal niet altijd een geschikt alternatief. Goed beleid pest auto’s dan ook niet weg, maar draait om positieve maatregelen en probeert autogebruik zo goed mogelijk in te passen. Toekomstig beleid zal hierop gericht zijn.
  • Heel Eindhoven moet voorzien worden van de zogenaamde “slimme stoplichten” voor zowel autoverkeer als voor fietsers. Dit voorkomt onnodig stilstaan voor het rode verkeerslicht, zorgt voor een betere doorstroming en minder irritatie. Rond grote knooppunten zoals Woensel XL moeten deze slimme stoplichten als eerste aangebracht worden.
  • Om het autoverkeer soepel te laten verlopen in Eindhoven, moeten grote knooppunten ongelijkvloers gemaakt worden. Ook ondertunneling om te zorgen dat verkeersstromen elkaar niet kruisen, is een optie.
AVG (informatiedeling)
  • Het onderling delen van informatie tussen politie, gemeente, WIJeindhoven, woningcorporaties moet veel makkelijker worden. Daarom tekenen we binnen een jaar convenanten die dit al mogelijk moeten maken. Waar nog geen convenanten zijn, maken we sluitende afspraken met ketenpartners.
  • Nog te vaak wordt verwezen naar de AVG (privacywet/Algemene verordening gegevensbescherming) als we informatie willen delen. Het oplossen van de problemen van inwoners staat centraal. We maken sluitende afspraken die ertoe leiden dat informatie ten behoeve van het welzijn van inwoners kan worden uitgewisseld.
  • Het CDA accepteert niet dat de AVG (privacywet/Algemene verordening gegevensbescherming) wordt gebruikt om eigen belangen te verdedigen en niet samen te werken bij het oplossen van de problemen van kinderen en hun ouders. Er worden sluitende afspraken gemaakt die ertoe leiden dat informatie over het welzijn van kinderen kan worden uitgewisseld tussen de verschillende instanties.

B

Basisbaan

Er staan nog veel mensen aan de kant in Eindhoven terwijl er zoveel werk ligt te wachten. Wij willen werken aan een pilot ‘Basisbaan’. Mensen die langdurig aan de kant staan in de bijstand, gaan werk verrichten voor de gemeente Eindhoven, bijvoorbeeld bij het groen-onderhoud of bij het sociaal domein. Hiervoor ontvangen zij een vergoeding en doen ze werkervaring op. Een vaste baan binnen de gemeente bij goed presteren behoort tot de mogelijkheden.

Bedrijventerreinen
  • Alle bedrijventerreinen moeten up-to-date gehouden worden en leegstand moet worden voorkomen, dit ook in goed overleg met de regiogemeenten. Wij houden onze eigen bedrijventerreinen tegen het licht op het gebied van toekomstbestendigheid.
  • In samenwerking met het bedrijfsleven gaan we bedrijventerreinen vergroenen. Dak- en wandvergroening zouden bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn.
Bereikbaarheid

Voor het CDA Eindhoven is het belangrijk dat we als Eindhoven bereikbaar blijven. We maken daarin onderscheid tussen de bereikbaarheid van onze stad en de regio en tussen de bereikbaarheid in Eindhoven zelf.

Om de problemen op te lossen zetten we in op:

  • Het Brainportsleutel project: dat wil zeggen dat we ons busstation en treinstation aanpakken en vernieuwen, zorgen voor goede HOV-verbindingen en kijken of we de Brainportlijn kunnen realiseren.
  • Verder investeren in de doorstroming op de N2/A2.
  • Een oplossing zoeken voor de verkeersproblemen aan de Noordoostkant van onze stad. Wij staan open voor allerlei oplossingen; we kiezen voor de meest efficiënte. Meest efficiënt is voor ons dan de manier waarop het verkeer het beste doorstroomt en we onnodig verkeer uit Eindhoven weren. Dat kan zijn met de Ruit of met een andere slimme oplossing.
  • In Eindhoven willen we een fundamentele wijziging op de binnenring, namelijk één die goed functioneert en waar je niet voortdurend stilstaat. We willen een groene golf en ongelijkvloerse kruisingen op drukke punten zoals bij de DAF, de Aalsterweg en de Leenderweg. Dit om vlot en veilig door de stad te kunnen reizen. De auto is en zal altijd een grote rol blijven spelen. En met de toename van elektrische auto’s wordt de milieubelasting lager. Als we nu alle autowegen sluiten, creëren we problemen in plaats van oplossingen. Daarom houden we bij nieuwe plannen en beleid ook uitdrukkelijk aandacht voor de autobereikbaarheid van onze stad.
  • Het verder autoluw maken van het centrum is een mooie stip aan de horizon die we ondersteunen, maar pas nadat alle voorgaande punten goed opgepakt zijn.
  • Het CDA Eindhoven wil dat Eindhoven goed bereikbaar is te voet, per fiets, per auto en met het OV. Ons uitgangspunt is dat iedere Eindhovenaar in 15 minuten in het centrum moet kunnen zijn.
Bibliotheken

Iedereen moet een bibliotheek dichtbij hebben. Het CDA zet zich ervoor in dat uiteindelijk ieder stadsdeel een wijkbibliotheek heeft. Doel daarvan is dat laaggeletterdheid en eenzaamheid bestreden worden. Daarom moet dit op een vernieuwende manier gebeuren waarbij expliciet gekeken wordt naar bijvoorbeeld de koppeling met het onderwijs, jeugdwerk en sport. Dit kan betekenen dat de ‘nieuwe stijl’ wijkbibliotheken in een school, buurthuis, sportclub of zelfs winkelcentrum gevestigd worden.

Binnenstad
  • De komende jaren wordt er veel gebouwd in en rond onze binnenstad. Er komen veel meer mensen te wonen. Het is dan belangrijk dat die mensen in hun nabije omgeving ruimte hebben om te bewegen, te verblijven en te sporten in het groen. Daarom zorgen we voor voldoende sport- en beweegvoorzieningen in de buitenlucht.
  • Er wordt niet alleen veel gebouwd in het centrum, er zal de komende jaren ook veel veranderen in het winkelaanbod. Wij willen dat de gemeente een goede plintenstrategie ontwikkelt: dus voorzieningen op de begane grond van hoge gebouwen. Daarnaast is een goede branchering van belang: welke winkels komen waar? Dit is namelijk cruciaal voor een gezellige en vitale binnenstad in de toekomst.
  • In de binnenstad moet voldoende beweeg- en sportruimte zijn omdat hier heel veel meer mensen komen wonen. We werken aan een nieuwe Eindhovense beweegroute door het centrum.
BITE

Het Bestuurlijke Interventie Team Eindhoven (BITE) moet fulltime (in plaats van 1x per maand) ingezet worden om ondermijningszaken, criminaliteit en woonoverlast aan te pakken. Hierin werken verschillende gemeentelijke disciplines, politie, belastingdienst en andere partners samen door informatie te delen en aan de hand van die gegevens gezamenlijke controles en interventies uit te voeren.

Bladkorven

Om ook in herfst en winter onze straten en tuinen schoon en netjes te kunnen houden, worden er bladkorven geplaatst in de wijken. Het CDA heeft dit de afgelopen periode weten te realiseren voor 2022. Maar het moet nu structureel in de begroting worden opgenomen. Ook wordt de groene bak iedere twee weken geleegd.

BOA/wijkBOA
  • Elke wijk heeft een wijkboa en een wijkagent met wie gemakkelijk contact te leggen is. Agenten en boa’s laten zich veel in de wijk zien en bewoners kunnen hen altijd aanspreken.
    - Er worden minstens 25 extra toezichthouders ingezet om buurten zichtbaar veiliger te maken. De handhavers gaan zich richten op het bestrijden van overlast op straat, daar waar de politie er geen prioriteit aan kan geven.
  • Boa’s moeten ingezet worden op plekken waar mensen overlast ervaren; ze gaan handhaven op specifieke problemen van een wijk. Buurtbewoners bepalen jaarlijks mede waar de boa zich mee bezig moet houden in de wijk. Bewoners weten namelijk als geen ander wat er speelt in de buurt.
  • De focus van de boa moet niet meer op liggen op de controle van betaald parkeren, maar op leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken. Controles op betaald parkeren laten we door scanauto’s doen.
  • Boa’s worden ook ’s nachts ingezet. Dus ze zijn 24 uur per etmaal actief en laten niet om 23:00 uur het werk uit handen vallen, zoals nu het geval is.
  • We verkennen in hoeverre de militaire 'buren' van de 13e Lichte Brigade in Oirschot flexibel ingezet kunnen worden als BOA in onze stad, zoals ook in Limburg al gebeurt.
  • Ook de inzet van jeugdboa’s wordt fors vergroot. De huidige 2 jeugd-boa’s kunnen absoluut niet de hele stad bedienen.
Bodycams

We voorzien goed opgeleide boa’s van bodycams en handboeien. Continue trainen we onze boa’s.

Brainport

De Brainportregio in de breedte floreert, zelfs ten tijden van corona. In vergelijking met andere regio’s is de Brainportregio ijzersterk. We zijn dan ook enorm trots op alle bedrijven die we in onze regio hebben, groot en klein! Wij doen er alles aan een goed vestigingsklimaat te behouden voor bedrijven. Ook de unieke samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden is iets wat we moeten blijven koesteren. Het succes van Brainport is een belangrijke kurk waar veel organisaties, instellingen en mensen in deze stad op drijven. Wij blijven de goede samenwerking binnen de Stichting Brainport als Brainport Development dan ook krachtig ondersteunen. Wij vinden het belangrijk om te kijken hoe dit verder versterkt kan worden met nieuwe partners. Echter, door dit private succes zien we dat er ook knelpunten ontstaan in het publieke domein. Dat is bijvoorbeeld het geval op het gebied van wonen, bereikbaarheid, sociale cohesie en voorzieningen. De kans op private rijkdom aan de ene kant en publieke armoede aan de andere kant ligt op die manier op de loer.

Wat we willen met Brainport:

  1. De Brainport Nationale Actie Agenda moet stevig worden voortgezet met structurele rijksmiddelen ter bevordering van het bredere vestigingsklimaat.
  2. Brainport Eindhoven moet aangemerkt worden als Nationaal Sleutelproject bij de Rijksoverheid zodat er eindelijk flink geïnvesteerd wordt in een goed mobiliteits- en woningbouwpakket. Wij reserveren hiervoor uiteraard ook middelen, maar we kunnen dit niet alleen.
  3. De focus van Brainport op Brede Welvaart wordt voortgezet en waar nodig steviger verankerd in de statuten en de opdrachten aan Brainport Development. Wij nodigen Brainport Development uit, waar relevant, om met de concrete uitkomsten uit het traject ‘Blik op Eindhoven’ aan de slag gaan.
Brainport College

In het onderwijs draait het niet alleen om gelijke kansen maar in onze Brainport regio ook om excellentie. Wij willen een onderzoek naar een Brainport College waarbij leerlingen van vwo 4, 5 en 6 met N&T- en N&G-profiel een stevige vooropleiding krijgen in samenwerking met onze Technologische Universiteit en het VO. Op die manier investeren we vroegtijdig in de belangrijkste knappe koppen en verhogen we de kans dat zij voor een vervolgopleiding bij de Tu/E kiezen.

Brainport Traineeship

Wij willen een Brainport-traineeship via Brainport Development. Met name op mbo-niveau in de ‘tekortberoepen’ moeten we de mensen veel beter aan ons binden. Dat doen we door middel van een traineeship voor twee jaar voor degenen die een ‘tekortopleiding’ in Eindhoven doen. Ze werken bij vier verschillende bedrijven in de maakindustrie, die voor die periode gegarandeerd een baan hebben. Dat biedt meer zekerheid.

Brainport zekerheidsclausule

Wij willen de zekerheid voor mensen aan de onderkant op de arbeidsmarkt vergroten. Onze Brainportbedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid elders in de samenleving. Zelf hebben zij overwegend hooggekwalificeerd personeel in dienst. Deze Brainportbedrijven staan vaak echter aan het einde van het productieproces en zijn in staat kwaliteitseisen door te leggen in de keten. Dit kan ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Wij willen met hen komen tot een Brainport zekerheidsclausule. Zo voegt Brainport zekerheid toe voor iedereen.

BuitenBeter App

Veel inwoners zijn tevreden over de BuitenBeter App. Toch is er een hele grote groep die de app niet kent. We brengen die app nog meer onder de aandacht, zodat meer burgers die installeren en makkelijker problemen kunnen melden. Dat komt ten goede aan het onderhoud van de openbare ruimte.

Burgerparticipatie
  • Wij vinden het belangrijk dat inwoners op tijd worden betrokken bij gemeentelijke ontwikkelingen. Participatie moet daarbij voor iedereen mogelijk zijn. Het is belangrijk dat de gemeente vooraf eerlijk en duidelijk is over hoe inwoners ergens bij worden betrokken. Beloof geen inspraak als je die niet wilt geven – en doe wat je tijdens het traject belooft. De gemeente moet daarbij terugkoppelen naar de inwoners wat zij met de inbreng gedaan heeft. Wij vinden het belangrijk dat inwoners niet alleen meepraten, maar ook beslissen over hun buurt. Daarom krijgt elke buurt een eigen budget waar inwoners over meebeslissen. Initiatieven vanuit de buurt ontvangen wij met een open houding en wij denken in kansen in plaats van problemen. Dit laat onverlet dat uiteindelijk de gemeente beslist.
  • Maak participatie niet iets vrijblijvends en een instrument dat de gemeente gebruikt wanneer het zo uitkomt. De buurt moet worden gekend in ontwikkelingen in de wijk en moet hierover zijn mening kunnen geven. Het college neemt vervolgens deze mening mee in het uiteindelijke voorstel en reageert hier gemotiveerd op. Daarnaast worden de adviezen betrokken bij de besluitvorming van de gemeenteraad.
  • De gemeente moet duidelijk en eerlijk zijn over wat er wel en niet kan als Eindhovenaren een plan hebben. Voor elk onderwerp of project moet vooraf duidelijk zijn hoe inwoners erbij betrokken worden en over wat er met hun ideeën gedaan wordt. Verwachtingsmanagement is essentieel.
  • We ontwikkelen de mogelijkheden voor digitale participatie door, zodat Eindhovenaren vanaf hun telefoon of laptop volop mee kunnen praten en meedoen.
  • Wij vinden het belangrijk dat ook de stille meerderheid een stem heeft. Bij alle participatietrajecten zetten we er op in een brede, diverse groep inwoners erbij te betrekken, laagdrempelig en toegankelijk.
  • Inwoners moeten meer gelegenheid krijgen om als coöperatie eigen initiatieven te ontplooien, ontmoetingsruimten aan te leggen, hun eigen parkje te onderhouden, samen auto’s en andere voorzieningen te delen. Door in de wijk meer samen te doen, kan ook het probleem van eenzaamheid worden aangepakt.
Bus
  • Een goed OV-netwerk is onmisbaar voor een grote stad. Net als in andere grote steden moet het OV in hoge frequentie rijden en moet het betaalbaar, schoon en veilig zijn.
  • We regelen goede busverbindingen naar al onze wijken en goede aansluitingen op de regio. De laatste bus moet in Eindhoven aansluiten op de laatste trein, zodat mensen die laat uit de trein komen ook nog met de bus naar huis kunnen.
  • Om de mobiliteitstransitie echt te laten slagen, moet het OV goedkoper worden. We willen daarom experimenteren met gratis busvervoer voor alle inwoners van Eindhoven gedurende 1 jaar. We evalueren het experiment na 1 jaar.
  • Om ervoor te zorgen dat bussen beter aansluiten op het reizen binnen de stad, worden nieuwe busroutes ontworpen die niet alleen van de wijken naar het centrum lopen, maar ook over de Ring.
  • Busstation Neckerspoel ligt in een gebied dat volop in ontwikkeling is en het voldoet niet meer aan alle eisen; het is te klein, de veiligheid is niet meer optimaal. Het CDA wil dat er snel een nieuwe Neckerspoel komt die aan alle eisen van deze tijd voldoet en die veilig en toekomstbestendig is.
Busvervoer voor minima

Het gratis busvervoer voor minima blijft bestaan en er komt een Eindhovenpas voor minima waarmee ze een aantal keer per jaar extra gebruik kunnen maken van onze sportmogelijkheden en cultuurinstellingen.

Buurt in Bloei

We investeren in opbouwwerkers om inwoners aan elkaar te koppelen die iets willen doen voor de buurt. Vanuit Buurt in Bloei kijken we niet alleen naar bestaande initiatieven, maar worden inwoners ook gestimuleerd om nieuwe projecten en activiteiten op te zetten.

Buurtbudget

Elke buurt krijgt een eigen begroting met een eigen buurtbudget waarover inwoners meebeslissen. We zorgen ervoor dat ook de stille meerderheid een stem krijgt. Er moet niet alleen budget gaan naar de zogenaamde actiewijken maar ook naar wijken waar het goed mee gaat. Bij problemen kan het buurtbudget (tijdelijk) opgehoogd worden.

Buurthelden

Het programma 'Buurthelden' zetten we door voor een betere relatie tussen politie, buurtkinderen en ouders, maar integreren we ook in het onderwijs, zodat het niet vrijblijvend is en alle jongeren hieraan mee moeten doen.

Buurthuizen

Buurthuizen moeten een ontmoetingsplek van en voor buurtgenoten zijn: de huiskamer en het kloppende hart van de buurt. Het zijn de plekken dichtbij de mensen en vaak laagdrempelig toegankelijk. We moeten ze daarom maximaal ondersteunen en zorgen dat meer functies in de buurthuizen ondergebracht kunnen worden, zoals een zorgfunctie, hulploket of bibliotheek. Om de rekening te kunnen betalen, houden buurthuizen zich nu vaak bezig met horeca-achtige activiteiten. Wij helpen buurthuizen om zich op hun sociale opdracht voor de buurt te focussen, door buurthuizen vrij te stellen van huur en broekzak-vestzakconstructies.

Buurtpreventie

We zijn trots op onze buurtpreventieteams en blijven deze maximaal ondersteunen met voldoende budget. Ook moet er goed contact zijn met de politie en de wijkboa. De teams komen een paar keer per jaar bij elkaar om de gezamenlijke inzet af te stemmen en elkaar op de hoogte te houden

Buurtveiligheidsagenda

Voor elke buurt wordt in gezamenlijkheid door politie, handhaving, buurtpreventie en gemeente een buurtveiligheidsagenda opgesteld.

BuurtWhatsapp

We stimuleren en ondersteunen het gebruik van buurtwhatsappgroepen of apps die de waakzaamheid en veiligheid verbeteren. Ook de wijkagent en de wijkboa sluiten aan bij deze groepen.

C

Cameratoezicht

Op drukke plekken of daar waar de veiligheid in het geding is, zetten we cameratoezicht in. We breiden het structurele cameratoezicht uit omdat het criminaliteit voorkomt en enorm kan helpen bij de opsporing van daders.

Carnaval

Carnaval is een belangrijk feest voor onze stad. We hebben dat afgelopen jaar gemist door corona. Het is een feest dat jong en oud verbindt, een feest waarbij verschillende Eindhovenaren elkaar nog echt tegen komen. Wij willen het carnaval in Eindhoven verder versterken en verbreden door bijvoorbeeld groepen nieuwe Eindhovenaren meer nadrukkelijk met dit feest in aanraking te laten komen en de aftrap van Carnaval ‘Drie uurkes vooraf’ in Eindhoven te blijven houden.

Catharinakerk
  • We laten allereerst de Catharinakerk staan waar die staat. We werken niet mee aan plannen om de kerk omhoog te tillen.
  • beschermen tegen de sloophamer. We gaan handhaven op de instandhoudingsplicht voor gemeentelijke monumenten. Zo voorkomen we verpaupering van ons waardevol erfgoed.
Citymarketing

Wij willen de succesvolle citymarketingstrategie voortzetten om Eindhoven nationaal en internationaal verder op de kaart te zetten. We kiezen voor toeristen die hier geld willen uitgeven. We kiezen voor slimme koppen, innovatieve bedrijven en startups om naar Eindhoven te komen. Maar we willen ook meer Eindhovenaren verleiden de stad en regio opnieuw te ontdekken. De strategische agenda voor de komende jaren moet dus nog meer om ‘de eigen bewoners’ gaan.

Contact met de gemeente

De gemeente moet makkelijk te bereiken zijn, op allerlei manieren. We verruimen daarom de openingstijden van het Inwonersplein. Ook moet het mogelijk zijn na 17.00 uur te bellen of te chatten met de gemeente. Wij vinden dat diensten van de gemeente zo veel zo veel mogelijk digitaal toegankelijk moeten zijn. We maken het daarom gemakkelijker om reisdocumenten, paspoorten, uittreksels digitaal aan te vragen. Post van en naar de gemeente moet ook digitaal kunnen worden verstuurd.

Cultuur
  • Cultuur heeft de kracht in zich om mensen te laten ontspannen, zich te ontplooien en met elkaar te verbinden. Het CDA vindt daarom alle culturele uitingen van belang: zowel op professioneel als op amateurniveau, van gilden tot design, van een harmonie tot een rockband. Er dient een cultureel aanbod te zijn voor alle Eindhovenaren. We zetten ons in voor meer culturele voorzieningen van regionaal of nationaal belang in onze stad. We gaan voor het eerste ‘Rijksmuseum’ onder de rivieren.
  • We willen financieel gezonde culturele basisinstellingen die voor alle Eindhovenaren toegankelijk zijn. We zijn zuinig op onze basisinstellingen en investeren daarmee in een breed cultureel aanbod voor iedereen. Daarnaast moedigen we commercieel ondernemerschap en onderlinge samenwerking aan.
  • We willen meer aandacht voor cultuur in de wijken en willen daarvoor de komende periode een plan van aanpak maken. Hierbij moeten buurthuizen en/of wijkcentra de locatie zijn waar cursussen, exposities, lezingen en optredens kunnen plaatsvinden.
  • We hechten als stad heel veel waarde aan cultuur en culturele instellingen. Om dit beter zichtbaar te maken, organiseren we culturele zondagen, waarop alle mensen kennis kunnen maken met culturele initiatieven en organisaties in de stad. Ook willen wij inzetten op meer culturele exposities en activiteiten in de wijken in plaats van enkel in en rond het centrum. Dit kan bijvoorbeeld in de wijkcentra of winkelcentra. Zo kan iedereen in contact komen met diverse culturele initiatieven in onze stad.
  • Het Cultureel Jongerenpaspoort en de culturele kaart van het Centrum van de Kunsten laten jongeren kennis maken met kunst en cultuur. Dat vinden we belangrijk

D

Dak- & thuislozen
  • Om te voorkomen dat mensen dak- en thuisloos raken, zorgen we voor een laagdrempelig loket waar mensen met speciale zorgbehoeften of problemen zich kunnen melden. Ook als zij geen postadres hebben, worden ze hier geholpen.
  • Soms gebeuren er dingen het leven van mensen waardoor hun hele leven op zijn kop komt te staan. Ondanks alle vangnetten kan het dat mensen toch dakloos raken. Daarom zorgen we voor voldoende en goede opvangplekken voor dak- en thuislozen. Dak- en thuislozen worden geholpen met het vinden van een baan en huisvesting.
Deelmobiliteit
  • We zien in Eindhoven steeds meer deelscooters en -fietsen opduiken. Het is een mooi concept, maar vaak zijn deze scooters en fietsen alleen beschikbaar in het centrum van de stad. Het CDA Eindhoven wil dat deze voertuigen in heel Eindhoven beschikbaar zijn en dat er een goede aansluiting is met de regio.
  • Er komt een app waarop de verschillende deelmobiliteitsmogelijkheden in Eindhoven geboekt kunnen worden en waarop ook de OV-verbindingen te zien zijn.
  • Verder moeten, in samenspraak met de bedrijven achter de scooters, goede afspraken worden gemaakt om parkeeroverlast van deelscooters en fietsen tegen te gaan, via een waarschuwingssysteem bijvoorbeeld.
  • Diefstal van en vandalisme aan deelscooters en deelfietsen pakken we hard aan.
Demonstreren

Demonstratierecht is een groot goed. In principe moet iedereen die wil demonstreren, terecht kunnen in Eindhoven. We hebben de afgelopen jaren een dusdanige toename van het aantal demonstraties gezien, dat het er soms lijkt dat de vrijheid van meningsuiting haar doel voorbijschiet. We willen daarom twee extra maatregelen. 1) Worden demonstraties aangemeld en op het laatst afgeblazen (alle voorbereidingen bij gemeente en politie zijn dan vaak al in gang gezet met bijbehorende kosten), dan kan de gemeente eventueel volgende demonstraties weigeren. Ook zullen al gemaakte kosten gedeclareerd worden bij de organisatie van betreffende demonstratie. 2) Het Stadhuisplein wordt aangewezen als vaste demonstratieplek. Het plein wordt het ‘Malieveld’ van Eindhoven, op andere plekken in de stad mogen geen grote demonstraties meer gehouden worden.

Design

Eindhoven is de designstad van Nederland geworden. De afgelopen jaren is hierin veel geïnvesteerd. We zijn daar trots op en blijven belangrijke zaken als de DDW (Dutch Design Week) voortzetten. We zien echter graag dat de designsector nog directer verbonden wordt met het bedrijfsleven in onze stad. Daarnaast willen we dat de sector meer verbonden raakt met al onze wijken en buurten. Versteviging van deze relaties is noodzakelijk, wil de designsector ook in de toekomst relevant blijven. We willen een gunstig klimaat voor starters in deze sector door bijvoorbeeld betaalbare atelierruimten ter beschikking te stellen. Dit dient echter wel te gebeuren met oog voor de vele initiatieven die er reeds in onze stad zijn. Daarnaast verwachten wij dat starters na deze steun in de rug snel op hun eigen benen leren staan met een duidelijk commercieel plan. Wij willen de maximale verhuurtermijn van gemeentelijke panden daarom beperken tot 2 jaar.

Dieren
  • We zorgen goed voor de fauna die we hebben als stad door het plaatsen van uilenkasten en vleermuiskasten en door het aanleggen van egelsnelwegen etc.
  • We hebben oog voor de dieren in onze stad door een goed opvangcentrum voor zwerfdieren te hebben en geen dierenmishandeling toe te staan.
Digitalisering

Op het gebied van digitalisering willen we de Brabantring – een netwerk tussen de Brabantse steden – verder uitbouwen. Veilig internet is cruciaal voor toekomstige ontwikkelingen zoals zorg aan huis / domotica. Onze oudere inwoners kunnen op die manier langer en veiliger thuis blijven wonen. Om dit verder te versnellen, willen we onderzoeksinstellingen en private partners stimuleren om een grootschalige pilot in Eindhoven op te zetten.

Discriminatie

Wij maken een vuist tegen discriminatie. Op alle gebieden versterken we het huidige anti-discriminatieprogramma en brengen het up-to-date.

Domotica

Het CDA wil de kennis en expertise van onze woningcorporaties, zorginstellingen, TU/E en andere Brainportpartners bij elkaar brengen om met domotica het leven voor mensen zo aangenaam mogelijk te maken. Hierdoor kunnen mensen mogelijk ook langer thuis blijven wonen.

Drugscriminaliteit

Het criminele geld dat justitie invordert van gearresteerde drugscriminelen, wordt wat ons betreft geïnvesteerd in de wijken. Het komt bijvoorbeeld ten goede aan buurthuizen, groenvoorzieningen, speel- en sportvoorzieningen in een wijk. Waar dat wettelijk niet mogelijk blijkt te zijn, willen we een intensieve lobby bij het Rijk om dit mogelijk te maken.

Criminaliteit mag niet lonen. Daarom zetten we extra in op het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen en drugslabs in onze wijken, ook al omdat die levensgevaarlijk zijn voor omwonenden. Daarom willen we extra opsporingsambtenaren aanstellen die zich in nauwe samenwerking met de politie volledig kunnen richten op het opsporen en ontmantelen van labs en kwekerijen.

E

Eenzaamheid

Eenzaamheid zien wij als één van de grote oorzaken van (mentale) problemen. We komen als gemeente daarom met een plan om eenzaamheid onder jong en oud aan te pakken.

Eindhoven Airport
  • Allereerst zijn we blij met ons vliegveld. Eindhoven Airport is voor stad en regio namelijk een fijne voorziening waar veel mensen, ongeacht hun politieke achtergrond, gebruik van maken. Maar Eindhoven Airport moet er wel voor zorgen dat de overlast en milieubelasting minimaal zijn. Niet alleen moet overlast zo veel mogelijk vermeden worden, ook de aantrekkelijkheid van de omgeving van het vliegveld vergt de voortdurende aandacht. Wij willen geen vluchten voor 7:00 uur en na 23:00 uur. De huidige geluidscontouren mogen bij een nieuw luchthavenbesluit niet stijgen; het aantal vliegbewegingen kan dus enkel groeien als de vliegsector verduurzaamt. Wij volgen hierbij het advies van Van Geel. De vluchten vanuit Eindhoven Airport moeten vooral de Brainport-regio dienen, dit betekent meer vliegverbindingen naar München, Londen etc.
  • We willen een betere verbinding van het OV met het vliegveld. De Brainportlijn van het openbaar vervoer kan daartoe bijdragen. De rijtijden van de bestaande openbaarvervoerlijn moeten meer aangepast worden aan de aankomst- en vertrektijden van de vliegtuigen.
  • We gaan het leefbaarheidsfonds van Eindhoven Airport flink vergroten door meer winst van de Airport in te zetten. En door het vervolgens te gebruiken voor concrete projecten die echt bijdragen aan het verminderen van de overlastervaring, zoals bijvoorbeeld het isoleren van woningen. Opbrengsten van boetes voor vliegtuigen die te laat landen, stoppen we in het leefbaarheidsfonds.
  • In het kader van de natuur en het klimaat zijn experimenten met elektrische vliegtuigen interessant, maar dat geldt ook voor andere innovaties zoals de groene synthetische kerosine. Hier ligt de kracht en zou Eindhoven Airport een koppositie in moeten pakken.

Erfgoed
  • We beschermen erfgoed en karakteristieke wijkgezichten. Zo mogen bijvoorbeeld geen enorme torens verrijzen tussen jaren 30-woningen.
  • We zorgen voor een nieuwe erfgoedverordening waarin onze monumenten beter beschermd worden. We wijzen in dat kader meer gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten aan om zodoende meer gebouwen en wijken te kunnen.
  • Archeologisch onderzoek moet niet eindigen als een rapport in een boekenkast. Het CDA wil de nieuwste archeologische vondsten van onze stad toegankelijk maken voor iedereen in het erfgoedhuis en/of Eindhoven museum.
Expatcenter
  • Voortzetting en uitbouw van ons expatcenter. Wij willen dat internationals hier niet alleen kunnen komen voor de formele registraties en taken, maar ook om advies te krijgen voor scholing voor hun kinderen, werk voor partners en informatie over sport en cultuur. Om die reden wordt het ‘Living-in Programma’ voortgezet. Daar bovenop willen wij dat er een actieve informatieplicht over sport- en cultuuraanbod komt en dat het expatcenter een matchingspunt wordt tussen de binnenkomende international en vacante vrijwilligersposities bij verenigingen en organisaties in onze stad.
  • We stimuleren de samenwerking tussen expatcenter, de bibliotheek en Eindhoven 365. Hier kunnen expats in contact komen met andere groepen mensen uit Eindhoven.
Expats

Wij zetten een campagne op waarin expats worden uitgenodigd om actief te worden in onze gemeenschap, om daarbij de handen uit de mouwen te steken voor de buurt.

F

FC Eindhoven

De oudste betaald voetbalvereniging van onze stad voetbalt al jaren aan de Aalsterweg. In 2021 heeft de club aangekondigd intensiever samen te gaan werken met Eindhoven AV, het Vrouwenvoetbal, Futsal en de Academy. Deze unieke samenwerking moedigen wij aan. Wij willen dat de gemeente proactief de mogelijkheden gaat verkennen voor een verdere inhoudelijke en ruimtelijke samenwerking van deze partijen.

Fiets
  • Voor de fietser is het belangrijk dat fietspaden goed onderhouden worden. Een glad fietspad, goede verlichting en groen dat goed gesnoeid is, betekent dat.
  • Ook zorgen we dat er meer fietsenstallingen komen met ruimere openingstijden in het centrum, zodat fietsers ook doordeweeks of na een late treinreis of een laat concert hun fiets veilig kunnen stallen.
  • Er moet meer geïnvesteerd worden in groene golven voor fietsers. Denk aan de trajecten Winkelcentrum Woensel – Centrum, Centrum – High Tech Campus en Centrum – Geldrop.
Financiën

Het geld dat de gemeente binnen krijgt, komt voornamelijk van belastingen van bedrijven en inwoners, door de gemeente zelf of via het Rijk geheven. Dit geld moet zorgvuldig worden uitgegeven ten behoeve van onze inwoners. Doel voor ons is om daarbij zoveel mogelijk brede welvaart voor alle Eindhovenaren te bereiken.

Uitgangspunten bij het financieel beleid voor de komende jaren zijn:

  • Er mag niet meer geld uitgegeven worden dan er binnenkomt bij de gemeente. Een sluitende begroting en voldoende weerstandsvermogen vormen het kader waarbinnen we blijven opereren.
  • We blijven werken conform de financiële spelregels die we in 2018 hebben afgesproken met de huidige coalitie.
  • De afgelopen jaren hebben we veel gevraagd van onze inwoners en bedrijven om de financiële problemen uit het verleden op te kunnen lossen. De komende periode willen we dat de woonlasten beperkt blijven, dus we willen geen verdere stijging van het OZB-tarief, buiten een inflatiecorrectie. Rioolrechten en afvalstoffenheffing blijven kostendekkend.
  • Als het financieel mogelijk is, moeten we als doel stellen om aan het einde van de komende coalitieperiode, binnen de G40 steden, bij de 10 steden in Nederland te horen met de laagste woonlasten.
  • We kijken binnen de begroting vaak naar onze uitgaven, maar minder naar onze (strategische) inkomsten. Een overheid mag soms ook best een ondernemende, meer risicodragende overheid zijn. Dat kan namelijk ook inkomsten opleveren. We starten daarom een onderzoek naar hoe we, strategische doelen dienend voor de gemeente Eindhoven, met een meer actieve investeringshouding de structurele inkomsten van de gemeente kunnen verhogen.
  • De zorgkosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Op de onderdelen Participatie en Inkomen, Jeugdwet en WMO zien we dat kosten soms moeilijk te voorspellen zijn. We gaan er de komende periode aan werken om de zorgkosten beter in beeld kunnen krijgen en meer gericht kunnen krijgen op preventie in plaats van op herstel.

In het verkiezingsprogramma hebben we verschillende nieuwe voorstellen gedaan die soms ook geld kosten. Hier is natuurlijk financiële dekking voor nodig. Niet alles zal (tegelijk) gerealiseerd kunnen worden. Op dit moment is nog niet precies duidelijk wat elk voorstel kost en hoe het totaalplaatje er uit ziet. Uiteindelijk gaan voorstellen niet door als er geen dekking voor is. Wij zien echter vier ‘grotere’ dekkingsbronnen voor de voorstellen uit dit verkiezingsprogramma:

  1. De afgelopen jaren is er in het sociaal domein altijd een overschot geweest van meer dan 10 miljoen euro. Dat is geld, dat dus niet werd uitgegeven. Dat vinden we zonde en niet efficiënt. Die 10 miljoen willen we structureel gebruiken voor de preventieve ambities zoals eerder genoemd. Sport als grondrecht, het aanstellen van wijk-GGD’ers en een betere samenwerking tussen veiligheid en zorg, om een paar voorbeelden te noemen.
  2. Er is een al bestaande structurele vrije begrotingsruimte (zie begroting 2022). Deze willen we in een nieuw coalitieakkoord inzetten voor ambities.
  3. Er vindt een herverdeling van het gemeentefonds plaats. Eindhoven lijkt hier positief in naar voren te komen. Ook dit vormt een belangrijke dekkingsbron.
  4. Weerstandsvermogen dat boven de norm ligt.

G

Geschiedenis

Eindhovenaren zijn trots op hun stad en de geschiedenis ervan. Daarom willen we de Eindhovense geschiedenis meer zichtbaar maken, met de hulp van de vele stichtingen en organisaties in de stad die zich daarmee bezig houden.

Groen
  • We willen parkjes en plantsoenen creëren in plaats van overal versnipperd groen. Ons doel is dat iedere Eindhovenaar in een straal van 5 minuten rond zijn of haar huis een groene plek heeft om te ontspannen, te ontmoeten en te genieten.
  • We willen groengebieden met elkaar verbinden zodat mensen door heel Eindhoven heen door het groen kunnen lopen.
  • We creëren ontmoetingsplekken in de wijken waar dat mogelijk is, dus groen met bankjes, kletsstoelen of sportvoorzieningen.
  • Meer groen/ontharding om meer regenwater de grond in te krijgen en zo wateroverlast te voorkomen. We starten met het ver-groenen van 50 extra straten, verdeeld over de wijken.
Groene beweegruimte

Iedere Eindhovenaar moet binnen 5 minuten in een ‘groene beweegruimte’ kunnen zijn. Denk hierbij aan een sportveldje, een trapveldje of bewegingstoestellen. We maken een scan van de stad, zodat we kunnen zien waar dit nog niet het geval is. Vervolgens rollen we een plan uit waarin iedere wijk een eigen groene openbare beweegruimte krijgt. We betrekken inwoners bij de inrichting ervan, zodat die groene beweegruimte op maat gemaakt kan worden. Het enorme succes van het Urban Sportpark laat zien dat dit helpt om mensen in beweging te krijgen

Groenonderhoud

Er komt meer groenonderhoud zodat onkruid niet meer zo hoog kan groeien dat het gevaarlijke situaties oplevert. Uitgangspunt is: groen waar het kan, maar het moet wel verkeersveilig blijven. Ook worden bomen goed gesnoeid en bijgehouden. Als bomen voor te veel overlast zorgen, kunnen ze verwijderd worden en worden er nieuwe bomen geplaatst.

Groenparticipatie

Bewoners de mogelijkheid geven mee te doen aan ‘groenparticipatie’, ze mee laten denken over de inrichting van het groen in hun eigen wijk. Ook komt er meer duurzaam groen in de wijken en komt er meer aandacht voor ‘Adopteer een straat’.

H

Hartveilig Eindhoven

Ieder jaar overlijden nog veel mensen aan een hartaanval. Eindhoven moet de meest ‘hartveilige’ stad van Nederland worden. We zetten daarom Eindhoven Hartveilig in om wijkteams te ondersteunen in de organisatie van een 6-minutenzone en de burgerhulpverleners te ondersteunen in hun vaardigheden bij reanimaties. Hiervoor stellen we ook budget beschikbaar. We willen zoveel mogelijk burgerhulpverleners en AED's die 24/7 aangemeld zijn bij HartslagNu en goed verdeeld zijn over de stad. We willen naar minimaal 4.000 burgerhulpverleners en minimaal 400 AED's met een optimale spreiding. We helpen de partijen in de stad om dit voor elkaar te krijgen.

Heldere en directe communicatie

Volgens onze lokale ombudscommissie was er bij een deel van de klachten van burgers “… sprake van wantrouwen en frustratie. Vaak betrof dit de manier waarop met de burger was gecommuniceerd. Het ontbreken van begrip, omslachtige antwoorden op prangende vragen en een formele in plaats van persoonlijke stijl van reageren waren hier debet aan…”. Wij willen een gemeente die in prettige en begrijpelijke taal communiceert. We trainen medewerkers om vragen van inwoners praktisch op te lossen en hen maximaal te helpen. En we denken met de inwoner mee, ook als het geen verantwoordelijkheid van de gemeente is. De gemeente moet tevens helder communiceren. Dat betekent dat alle brieven en teksten van de gemeente makkelijk te lezen en te begrijpen zijn voor iedereen.

Niet alleen begrijpelijke taal is belangrijk. Ook moeten Eindhovenaren de gemeente goed kunnen bereiken, als er vragen of problemen zijn. Daarom moeten onder correspondentie vanuit de gemeente altijd contactgegevens van de behandelend ambtenaar worden opgenomen. Bij elke brief of bericht staat daarom een naam, telefoonnummer of emailadres van de ambtenaar die erover gaat.

Herindeling

Eindhoven en de Brainportregio staan aan de vooravond van een enorme verandering en schaalsprong. Door de sterk groeiende economie verandert de stad en regio snel, zowel op ruimtelijk vlak (woningen, wegen, bedrijventerreinen) als op sociaal vlak (meer internationale samenstelling). We zien dat er veel bestuurders in onze regio zijn. Dat is positief, maar het leidt ook tot de noodzaak van veel afstemmen, soms tot inefficiëntie en onvoldoende snelheid. We zien daarnaast dat gemeenten in de regio en de voorzieningen in die gemeenten onder druk staan. Daarom staan we open voor herindelingen en fusies van gemeenten van onderop. Eindhoven neemt daarin niet het initiatief, maar staat altijd open richting andere gemeenten.

Hoogbouw
  • Eindhoven gaat de komende periode veel hoogbouw realiseren. We willen dat mensen die in deze woontorens gaan wonen, ook hun buren kennen en evenzeer als bij laagbouw een ‘buurtgevoel’ krijgen. Eenzaamheid ligt bij deze vorm van wonen namelijk op de loer. We stimuleren dus projecten die hiervoor zorgen en verplichten projectontwikkelaars om gemeenschappelijke binnen- en buitenruimten te creëren.
  • Eindhoven groeit enorm. Dat betekent dat er ook veel nieuwe voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, cultuur en winkels moeten komen. Aan de andere kant zien we dat verschillende gebieden tot ontwikkeling komen (KNOOP XL en Woensel XL) waarbij in bestaande gebieden al sprake is van leegstand. Wij willen daarom dat er een integraal programma wordt opgezet wat wij ‘de plinten strategie’ noemen. Daarbij komen voorzieningen onderin de nieuwe hoge gebouwen zodat er meer levendigheid ontstaat op de begane grond. Daardoor worden de nieuwe gebouwen meer onderdeel van de buurt.
Hoogspanningslijnen

Nadat we succesvol geld hebben gereserveerd om de hoogspanningslijnen in Eindhoven-Noord onder de grond te krijgen, gaan we nu álle hoogspanningskabels in Eindhoven onder de grond brengen. Tegelijkertijd zorgen we voor een beter elektriciteitsnetwerk, dat de vraag naar meer elektrische energie aan kan.

Horeca

Tijdens corona heeft de gemeente eraan meegewerkt om op allerlei plekken grotere terrassen voor de horeca toe te staan, of een overkapping voor een winterterras. Dit heeft voor meer levendigheid gezorgd en dit moeten we dus mogelijk blijven maken.

Huis naar werk

Mensen zien soms door de bomen het bos niet meer op de arbeidsmarkt. Er zijn zoveel partijen actief die ieder een eigen rol hebben. Wij streven naar versimpeling en ondersteunen om die reden de beweging van het ‘Huis naar werk’ waarin verschillende organisaties samenwerken en mensen niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd. Een werk-, leer en ontwikkel-agenda die gaat over permanent opleiden moet vanuit hier opgezet worden voor de hele stad en regio.

I

Inclusief sporten

We willen mensen met een beperking en internationals enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij een vereniging. Met de Eindhovense sportverenigingen maken we een ‘menukaart’ waarop te zien is welke sporten worden aangeboden voor mensen met een beperking.

Innovatie & Digitalisering
  • Steviger inzetten op een openbaar stadslab: een plek waar al onze inwoners op een laagdrempelige manier in aanraking kunnen komen met innovatieve technieken, digitalisering en oplossingen die in onze stad en regio worden gemaakt. Op die manier proberen we high tech en innovatie beter zichtbaar en meer tastbaar te maken voor al onze inwoners.
  • We willen stevig blijven inzetten op de ethische commissie en op proactieve gesprekken met onze gemeenteraad en inwoners over nieuwe technieken en de maatschappelijke wenselijkheid hiervan. Op die manier hopen we dat meer bewustwording en een completer beeld over innovatie en techniek ontstaan.
  • Innovatie meer verbinden aan maatschappelijke uitdagingen door challenges voor startups uit te schrijven. We leggen de startups een maatschappelijk uitdaging of een Eindhovens probleem voor en vragen om een oplossing. Hier maken we budget voor vrij. Op die manier fungeren we meteen als launching customer voor onze eigen startups.
  • Onze eigen gemeentelijke organisatie moet uitgedaagd worden om dingen slimmer, sneller en beter te doen. Wij willen de komende periode per sector een scan maken en de mogelijkheden bekijken om in elke sector met tenminste een nieuwe werkwijze of innovatie te starten.
Internationale school

Wij willen dat er 1 internationale school in Eindhoven is, voor kinderen die kort in Nederland verblijven. Kinderen die langer in Nederland blijven, gaan naar de scholen in de wijken.

IT-systemen (gemeente)

De IT-systemen bij de gemeente zijn ouderwets. Om effectiever te kunnen werken, investeren we in de aanschaf en verbetering van onze intelligence systemen. Daarmee brengen we gebeurtenissen, signalen, trends op wijk-, buurt- en straatniveau in beeld. Dit helpt onze handhavers in hun dagelijkse werk. Als eerste stap worden we als gemeente ook lid van het Cyberweerbaarheidscentrum.

J

Jeugdraad & Jeugdlindjes

Het CDA heeft samen met middelbare scholen de jeugdraad opgericht. We zetten de jeugdraad voort. Ook worden jaarlijks jeugdlintjes uitgereikt om kinderen die zich voor een ander hebben ingezet, in het zonnetje te zetten.

Jeugdzorg
  • Een groot probleem is de stijgende hulpvraag in het kader van de jeugdwet voor problemen met opvoeding of leren (bv vanwege dyslexie, autisme etc.). Iedere jongere in Eindhoven die hulp nodig heeft, moet die krijgen.
  • Op onze meest kwetsbare scholen, te starten met de vmbo-scholen, worden schoolteams ingericht. Alle instanties op het gebied van jeugdhulpverlening worden op school bijeengebracht zodat hulp dichtbij en in een professionele setting op school wordt gerealiseerd.
  • Onze aanpak is erop gericht dat het uit huis plaatsen van kinderen zoveel mogelijk voorkomen wordt.
  • Bij de financiering van de jeugdzorg dienen organisaties waarmee de gemeente een contract heeft, ook de complexe gevallen hulp te bieden. De gemeente moet daarop monitoren en haar beleid daarop aan passen.
Jongerenwerk
  • Jongerenwerkers spelen een belangrijke preventieve rol bij het voorkomen van criminaliteit, bij schooluitval of bij dreigende radicalisering. Er zijn er nu veel te weinig jongerenwerkers in Eindhoven werkzaam. Daarom krijgt elke wijk een jongerenwerker. In wijken waar meer jeugdproblemen spelen, worden meerdere jongerenwerkers aangesteld.
  • Naast jongerenwerk (boven 12 jaar) zetten we ook in op kinderwerk voor alle kinderen in de buurt tot 12 jaar, met extra aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie.

K

Kansrijke start

We doen mee met het landelijke programma Kansrijke Start: investeren in de eerste 1000 dagen van een kind, beginnend van al voor de zwangerschap tot en met het tweede levensjaar van een kind. Het is een slimme investering en het is de ultieme vorm van preventie. Het versterkt de gezondheid en voorkomt zowel mentale als fysieke problemen op latere leeftijd. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en daarmee de beste kans op een mooie toekomst.

Kerken & Religieuze gemeenschappen
  • Het CDA wil deze belangrijke gemeenschappen ondersteunen, bijvoorbeeld door ze te wijzen op subsidiemogelijkheden die er zijn voor de zwakkeren in onze stad.
  • Ook wil het CDA onderzoeken of buurthuizen die soms weinig gebruikt worden, gehuurd kunnen worden door de religieuze gemeenschappen voor hun bijeenkomsten en activiteiten.
  • Bij herbestemming van kerken doen we dat met respect voor de functie die de kerken in het verleden hebben gehad.
Klimaat

Als CDA Eindhoven vinden we een goed klimaat en duurzaamheid erg belangrijk. We zien dat we een extra stap moeten zetten om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen; die doelstellingen ondersteunen wij volledig. We hebben hierbij wel een aantal uitgangspunten. Voor ons is het van belang dat het een ambitieus, haalbaar, draagbaar en betaalbaar klimaatbeleid voor alle Eindhovenaren moet zijn. Bewoners en bedrijven zijn bereid voor een duurzamer Eindhoven een extra stap te zetten, als ze weten dat de lasten betaalbaar zijn en eerlijk worden verdeeld.

We zien echter ook dat effecten van klimaat niet stoppen bij (gemeente)grenzen; het is een mondiale uitdaging. Dit betekent dat iedere stad niet ‘eng’ naar zijn eigen doelstellingen moet kijken, maar juist daarop moet inzetten waar het de kans heeft het maximale verschil te maken op mondiaal niveau. Voor Eindhoven is dit op innovatiegebied. De innovatiekracht van onze bedrijven en kennisinstellingen is de grootste kans en bijdrage die geleverd kan worden in de mondiale strijd tegen de klimaatcrisis. Het versnellen van nieuwe technieken, projecten en living labs moet in de kern van ons klimaat- en duurzaamheidsbeleid komen te staan. Natuurlijk moet de gemeente zelf ook het goede voorbeeld geven. Rijkstaken- en opdrachten op dit vlak nemen we alleen aan indien de financiering meekomt.

Daarom willen we:

  • De overgang naar elektrische en waterstofvoertuigen stimuleren door met Brainport aan slimme oplossingen te werken en voldoende laadpalen te plaatsen in onze stad. Het afsluiten van wegen en drastisch beperken van auto- en vrachtverkeer in Eindhoven is niet alleen de oplossing.
  • We stimuleren duurzaamheidsinitiatieven en technieken vanuit onze bedrijven, kennisinstellingen, creatieve samenleving en startups door middel van de instelling van een Duurzaamheids- versnellersfonds.
  • We stimuleren de verkenning naar elektrische en door waterstof aangedreven vliegtuigen samen met Brainport en Eindhoven Airport.
  • De gemeente verkent de mogelijkheid om bedrijven en huiseigenaren met duurzaamheidsleningen voor zonnepanelen, warmtepompen, isolerende maatregelen etc. te helpen.
  • We breiden de groene golf voor auto’s op doorgaande routes uit om CO2 en fijnstof te verminderen.
  • We willen in 2035 alle woningen, bedrijven en andere gebouwen goed geïsoleerd hebben. Samen met partners en verhuurders in de stad onderzoeken we op welke manier we dit doel kunnen bereiken.
  • We stimuleren het benutten van alle beschikbare daken voor zonne-energie of als groene daken.
  • We blijven inzetten op ontharding van straten en tuinen in de wijken. Dit voorkomt wateroverlast bij harde regenval.
KnoopXL & Stationsomgeving

Hier zien wij een nieuw stuk stad ontstaan. Wanneer je op Eindhoven Centraal uitstapt, moet je het gevoel hebben in het centrum van de Brainportregio aan te komen. Dit kan door veel hoogbouw met zowel woon-, werk- als onderwijsfuncties toe te voegen. Belangrijk is dat we onze high tech / innovatie ook in dit gebied aan onze inwoners kunnen laten zien. Het meer verbinden van dit gebied met de nabijgelegen TU/e is een nadrukkelijk onderdeel hiervan.

Kruisstraat

We pakken de criminaliteit rondom de Kruisstraat hard aan. We beseffen dat alleen “veiligheid” de problemen niet kan oplossen. Daarom komen we met een aanpak die de wortel van het probleem aanpakt. Zo kan de capaciteit van de politie ook weer ingezet worden in de rest van Eindhoven.

L

Laaggeletterdheid
  • Het succesvolle ‘Stadsplan laaggeletterdheid’ samen met bedrijven en het onderwijs uitbreiden naar meerdere partners.
  • We zien dat digitale vaardigheden echter ook van steeds groter belang worden. We willen daarom dat het Stadsplan uitgebreid wordt met digitale vaardigheden en hier hoort extra budget bij.
Lachgas

Het verbod op lachgas willen we handhaven.

Leegstand
  • We blijven in gesprek met ondernemers, ondernemersverenigingen en eigenaren van winkelpanden om snel weer winkels te vestigen in leegstaande panden of de panden tijdelijk een andere functie te geven. Denk hierbij aan wijkfilialen van de bibliotheek, wijkontmoetingsplekken, culturele initiatieven of startups.
  • Met het transformatieteam gaan we leegstand in winkelgebieden zoveel mogelijk tegen. Dit transformatieteam van de gemeente focust zich niet enkel op het aantrekkelijk houden van de binnenstad, maar ook op de winkelcentra in onze buurten. We kijken daarbij eerst naar winkelcentra waar de leegstand het grootste is en kijken samen met de buurt en ondernemers wat nodig is: een bepaalde speciaalzaak, horeca of juist woningen. Ook voor andere winkelgebieden blijven we in contact met de ondernemers om het gebied aantrekkelijk en leefbaar te houden.
LHBTI
  • Wij staan voor een gemeente waar iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn. We dragen met trots uit dat wij een regenbooggemeente zijn en zetten ons in voor een veilige en inclusieve omgeving voor LHTBI-personen, op straat, in het onderwijs, bij sportverenigingen en op de werkvloer. We voeren de acties uit het ondertekende regenboogakkoord uit.
  • Samen met de sportverenigingen werken we aan meer acceptatie van LHBTI+ in de sportwereld.
Lokale Educatieve Agenda
  • Schoolbesturen kijken nog te veel vanuit hun eigen belang in plaats van vanuit het gezamenlijke doel voor alle leerlingen. We dwingen de onderwijsinstanties om meer met elkaar samen te werken, omdat de ontwikkeling van de kinderen voorop moet staan.
  • We willen de Lokale Educatieve Agenda doorzetten en verder verstevigen. Hierbij pleiten we ervoor (zie sportparagraaf) om in iedere wijk naschools sportaanbod aan te bieden. Daarnaast willen we als onderdeel van deze agenda alle Eindhovense leerlingen meer historisch besef meegeven, met name over de geschiedenis van Eindhoven.
Lokale media

Lokale media zijn essentieel voor de lokale samenleving. Zo is het voor de democratie noodzakelijk dat lokale media burgers informeren, dat lokale bestuurders scherp worden gehouden (ook wij) en dat die lokale media belangrijke maatschappelijke kwesties agenderen. Sterke lokale journalistiek is cruciaal voor een goed functionerende lokale democratie. Het wordt tijd om na 11 jaar weer met elkaar in gesprek te gaan over de opdracht van onze lokale stadsomroep en hoe wij Studio040 kunnen verstevigen en versterken. Wij staan voor een omroep die op onafhankelijke wijze bericht doet van relevant nieuws in de stad, verslag doet van evenementen in de stad én mensen in de stad verbindt rondom maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen.

M

Macht en tegenmacht

Wij stellen voor om de gemeenteraad en het college van B&W jaarlijks een gesprek te laten voeren over de cultuur in het stadhuis en het functioneren van de macht en tegenmacht. Een goede en gelijke informatievoorziening voor alle raadsleden is daarbij essentieel. De integriteit van het lokale bestuur staat hoog in het vaandel. De recent vastgestelde gedragscode voor de gemeenteraad en het college is daarbij het uitgangspunt. We evalueren deze afspraken elke vier jaar.

Mantelzorgers

Wij willen een betere ondersteuning voor mantelzorgers, zoals een respijthuis en het mantelzorgcompliment.

Markt

Op dit moment mist onze binnenstad ‘een huiskamer’ voor de stad. Wij zien die functie graag op of rondom de Markt. De nieuwe samenwerking tussen Bibliotheek, Expat Center en Eindhoven 365 (genaamd Hotspot) heeft het in zich die rol vervullen. Daaromheen stimuleren wij de verdere samenwerking van culturele instellingen als het Muziekgebouw en de Effenaar, zodat een open cultuurtempel kan ontstaan die hoort bij Eindhoven. Dit alles vraagt een stevige gebiedsgerichte aanpak vanuit de gemeente. Hoger bouwen kan hier, maar niet zo hoog als in Knoop XL/de stationsomgeving. We zien een samenhang tussen het gebied rondom de Heuvelgalerie dat cultuur zou moeten ademen en het gebied rondom het station en de TU/e dat echt Brainport uitstraalt met bijbehorende voorzieningen zoals wonen, werken en scholing.

Mensenhandel

De gemeente neemt meer regie in de aanpak tegen seksuele uitbuiting en andere vormen van mensenhandel. Met partners zetten we in op het voorkomen van slachtoffers, het opvangen en zorg bieden aan slachtoffers en voldoende capaciteit in het bestrijden van mensenhandelaren.

Mentale gezondheid

Het is belangrijk dat jongeren en volwassenen weten hoe zij mentaal gezond kunnen zijn en blijven. Mentale problemen moeten bespreekbaar zijn en door de omgeving geaccepteerd worden. Om ervoor te zorgen dat zowel jeugd als volwassenen zich gezond ontwikkelen, moeten we ze helpen om met prestatiedruk om te gaan en zorgen dat psychische hulp goed toegankelijk is.

MKB

Het bredere MKB en de vele familiebedrijven zijn van oudsher belangrijke, stabiele dragers van onze economie: van plaatselijke winkelier tot internationaal opererende onderneming, vaak lokaal geworteld en maatschappelijk sterk betrokken. Op lokaal niveau leveren familiebedrijven een grote bijdrage aan de leefbaarheid van een stad of wijk: als werkgever, maar bijvoorbeeld ook als sponsor van het verenigingsleven of door zich in te zetten voor een stichting of goed doel. Deze ondernemers wil het CDA koesteren. We willen de MKB-vriendelijkste stad, een trotse prijs die we in 2021 hebben gekregen, van Nederland blijven.

Daarom willen wij:

  • Onze afdeling Economie versterken met een MKB-team dat speciaal gericht is op het ondersteunen van MKB- ondernemers. Dit team helpt ondernemers verder op het gebied van drie belangrijke transities: duurzaamheid, digitalisering en internationaal ondernemen.
  • Structureel geld beschikbaar stellen om deze transities in te richten samen met andere gemeenten, de provincie en de landelijke overheid, naar het voorbeeld van de landelijke ‘MKB-deals’.
  • Snappen of schrappen: De gemeente moet onnodige regels schrappen om zo ruimte te geven aan bedrijven en mensen die iets willen organiseren in de stad. Veel ondernemers geven aan de stapeling van regelgeving vaak niet meer te begrijpen. Het CDA vindt het tijd om alle lokale regels die voor ondernemers gelden te inventariseren en tegen het licht te houden om nut en noodzaak te heroverwegen. Hierbij geldt het adagium ‘snappen of schrappen’.
  • Als gemeente het goede voorbeeld geven en onze diensten en producten zoveel mogelijk af te nemen bij het lokale MKB. Bij aanbestedingen en inkoop hebben Eindhovense ondernemers de voorkeur. We houden hierbij onze aanbestedingsrichtlijnen nogmaals tegen het licht en zoeken de maximale ruimte op.
  • De gemeente stimuleert inwoners om lokaal te kopen.

N

Nachtleven
  • Een bruisend nachtleven, waar voor iedereen wat te beleven valt. We willen experimenteren met nieuwe initiatieven en nieuwe locaties. Het aanbod moet divers zijn en op verschillende plekken in de stad. Ook buiten het centrum moet er geëxperimenteerd kunnen worden met nieuwe locaties. De regels voor de bestaande horeca moeten hetzelfde zijn als de regels waar mensen met nieuwe initiatieven zich aan moeten houden. En: het feest van de een moet niet de ellende van de ander zijn.
  • We willen een visie ontwikkelen op het nachtleven. Het Eindhovens nachtleven is namelijk meer dan alleen het Stratumseind.
  • Eindhoven kent veel studenten, maar helaas staat Eindhoven toch niet direct bekend als dé studentenstad. Er zijn nieuwe initiatieven nodig om wél die naam te krijgen. Daarom kiest het CDA voor 24 uurs-horeca. Dit betekent dat de kroegen langer dan tot 04.00 open mogen blijven op aangewezen plekken in onze stad. Daarbij worden venstertijden ingesteld: vanaf 03.00 uur mogen mensen een café niet meer in, alleen nog maar uit. Dit voorkomt overlast voor de buurt.
  • Ontstaat er rondom een plek toch overlast? Dan kan de ondernemer blijkbaar geen overlast voorkomen en mag hij maar tot 0:00 uur open zijn.
  • Voor nieuwe en tijdelijke locaties moet een speciale app aangemaakt worden waarop omwonenden overlast kunnen melden. Deze meldingen komen dan bij de gemeente en de ondernemer binnen. De ondernemer moet meteen actie ondernemen om de overlast terug te dringen en de gemeente kan monitoren of er niet te veel overlast is.
  • Stappen in Eindhoven moet leuk en veilig zijn. We maken samen met horeca en politie een vuist tegen geweld, discriminatie en (seksuele) intimidatie.
Nachttrein

Om veilig naar huis te kunnen na het stappen, moet de nachttrein terugkomen.

Naschoolse opvang
  • Op alle scholen moet een aanbod van naschoolse opvang in de eigen wijk zijn.
  • Kinderen moeten na school in de wijk kunnen spelen, sporten of muziek maken. In elke wijk zorgen we voor voldoende speelveldjes en we brengen organisaties naar de buurtcentra.
Nieuwkomers

We zorgen voor een (digitaal) welkomstpakket voor mensen die in Eindhoven komen werken met daarin informatie over de stad, over hun rechten en ook over hun plichten.

Normen & Waarden

Samenwonen in een grote stad is niet altijd makkelijk. Mensen hebben allemaal hun eigen gewoontes. We wonen dicht op elkaar en dat heeft tot gevolg dat we een beetje rekening met elkaar moeten houden. Dus we moeten niet midden in de nacht harde muziek draaien of afval op straat gooien. Het opruimen van hondenpoep is ook een goed voorbeeld. Het CDA Eindhoven wil dat mensen zich bewust zijn van de gevolgen van hun gedrag voor de buren en de buurt. Ook willen we dat we gewoon weer normaal met elkaar en met de openbare ruimtes in onze stad omgaan: geen overlast, geen rommel en geen grote mond tegen elkaar. We moeten gaan beseffen dat we samenleven en dat we niet in een ieder-voor-zich-maatschappij leven.

Zo worden de wijken weer plekken waar mensen elkaar een beetje in de gaten houden, elkaar helpen en weer vertrouwen hebben in elkaar. Dat doen ze niet alleen om voor minder overlast te zorgen en voor meer veiligheid, maar ook om voor elkaar te zorgen. Door meer sociale controle zien we eerder of onze buren hulp nodig hebben of dat we zelfs hulp voor ze moeten inschakelen. Dit is zeker in een stad als Eindhoven belangrijk, omdat familie niet altijd dicht bij elkaar woont of mensen niet altijd om hulp durven te vragen.

Mensen moeten niet bang zijn om elkaar aan te spreken op slecht gedrag. Het moet weer normaal worden dat we dit juist wel doen. Mensen moeten juist bang zijn aangesproken te worden, want dan doen ze je iets niet goed. Ook moeten we er weer vertrouwen in krijgen dat mensen elkaar steunen bij het aanspreken van andere mensen op hun gedrag. We moeten elkaar weer gaan vertrouwen.

Daarom willen we:

  • Dat het weer normaal gaat worden om elkaar aan te spreken op elkaars gedrag. Er mag meer sociale controle zijn zodat mensen weer leren wat normaal is en wat niet. Waar dat niet goed lukt, helpen we met buurtcoaches. Ook worden ouders aangesproken op het gedrag van hun kinderen.
  • We investeren in buurtactiviteiten, zoals een buurtbarbecue of straatfeest, zodat mensen zich thuis voelen in de wijk en elkaar leren kennen. Als mensen weten wie er in hun wijk woont, is het gemakkelijker om elkaar aan te spreken, om hulp te vragen of om vreemde situaties of personen te signaleren. Dat kan weer helpen in het op tijd signaleren van criminaliteit.
  • Samen met kinderen uit de wijken gaan we de wijken opruimen, zodat die kinderen leren dat je rotzooi niet op straat gooit. Als het voor kinderen weer normaal wordt om afval in hun zak te houden tot ze een prullenbak tegenkomen, kunnen zij dit ook weer aan hun familieleden leren.
  • Helaas is het niet meer vanzelfsprekend dat iedereen beseft dat je ook eens wat voor een ander moet doen en dat je rekening moet houden met elkaar. Daarom willen we dat alle middelbare scholen in Eindhoven de maatschappelijke stage voor hun leerlingen stimuleren. Op deze manier leren jongeren wat het is om iets voor een ander te doen en rekening met elkaar te houden.
  • We gaan met de inwoners van de stad in gesprek om te kijken wat mensen belangrijk vinden in hoe we met elkaar, de stad en de wijken omgaan. In deze stadsdebatten over normen en waarden betrekken we ook onze scholen, verenigingen en andere organisaties uit de stad. De uitkomsten van de gesprekken moeten helpen om het gesprek met elkaar aan te gaan.
  • We ondersteunen initiatieven zoals de ‘Week van Respect’. De Week van Respect is een jaarlijkse, nationale bewustwordingscampagne. Deze campagne is een reactie op de toenemende intolerantie en spanningen in de maatschappij. Hierbij worden vooral jongeren aangesproken. Samen met jongeren werken we aan een respectvolle samenleving.

O

Ondernemersloket

Er moet één loket bij de gemeente zijn, waar alle ondernemers aan kunnen kloppen en advies krijgen, over bijvoorbeeld vergunningen of subsidies. Het moet een loket zijn waar ze ook snel en goed geholpen worden.

Ondersteuning gemeenteraad

Waar de uitvoerende macht beschikt over een ruim ambtenarenapparaat, moeten raadsleden het doen met een fractiemedewerker voor acht per week en de verordening op ambtelijke ondersteuning. Hierdoor is het soms lastig om het college voldoende en grondig te controleren. Daarom krijgt elke fractie meer uren ondersteuning van een fractiemedewerker. Dit komt de inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan de gemeenteraad ten goede.

Onderwijs
  • We vinden het heel belangrijk dat iedereen in Eindhoven kan genieten van goed onderwijs. Elk kind krijgt evenveel kansen en we zetten ons in om onderwijsachterstanden te voorkomen. Dit begint bij stevige inzet van voor- en vroegschoolse educatie en de SPIL- (spelen, integreren, leren) centra.
  • We vinden het van groot belang dat iedereen in Eindhoven kan lezen en schrijven en digitaal vaardig is. Daarom zorgen we voor samenwerking met partners in de stad om mensen die daar moeite mee hebben te kunnen helpen. Met het hele onderwijs (kinderopvang, basisonderwijs, voortgezet onderwijs en hoger onderwijs) bepalen we gezamenlijke doelstellingen voor de komende jaren. De gemeente neemt hierin de regie. Focus wordt daarbij aangebracht in de Lokale Educatieve Agenda, die we strakker gaan gebruiken.
Openbare ruimte
  • In elke buurt zorgen we voor goede en veilige speeltoestellen voor kinderen en genoeg en goed onderhouden honden-uitlaatveldjes.
  • Er moeten meer buitensporttoestellen geplaatst worden.
  • Veel mensen sporten niet alleen in verenigingsverband, maar ook individueel, vaak buiten. Dat willen we nog meer stimuleren, bijvoorbeeld met het uitzetten van hardlooproutes, goede wandelpaden en sportvoorzieningen en buitenfitnesstoestellen in de parken.

Openbare toiletten

We zorgen voor 25 extra openbare toiletten in de stad, verspreid over verschillende wijken.

Opvoeden

Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, bieden we ouders hulp aan bij het opvoeden. Dat kan onder meer met opvoedcoaches of gezinscoaches.

Ouderen

Fijn oud worden in Eindhoven is voor het CDA Eindhoven erg belangrijk. We willen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We stimuleren daarom woonvormen waar het voor ouderen mogelijk is lang thuis te blijven wonen en willen extra investeren om woningen daarvoor geschikt te maken. Wonen, zorg en welzijn (in het bijzonder bestrijding van sociaal isolement) vormen voor het CDA Eindhoven de basis voor de komende periode.

We willen dat onze oudere inwoners zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en genieten van onze stad. We helpen waar nodig en laten niemand vereenzamen. Het grootste gedeelte van onze samenleving bestaat uit ouderen en daarom komt er een speciaal ouderenbeleid.

Concreet willen wij verder:

  • Grijze kracht aanpak. Dat is een aanpak waarbij we onze gepensioneerde inwoners inzetten voor bijvoorbeeld het coachen van jongeren en voor vrijwilligerswerk op plekken waar te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn.
  • Alle AOW’ers moeten een informatiepakket van de gemeente krijgen, waarin zij worden opgeroepen hun kennis en talent in te zetten voor de gemeenschap. Zo krijgen ze kansen om van betekenis te zijn en te blijven voor onze stad en de samenleving.
  • We ondersteunen het gebruik van technologie ter ondersteuning en verbetering van de gezondheid en gezondheidszorg (e Health).
  • We zorgen onder meer in de inrichting van de winkelcentra dat er prominent aandacht voor is dat onze voorzieningen (winkels, station, openbare ruimte, gemeentehuis etc.) goed toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.
  • We bevorderen de solidariteit tussen generaties door samen problemen aan te pakken. Ouderen kunnen met hun kennis jongeren leren omgaan met hun problemen bijvoorbeeld. Jongeren kunnen op hun beurt ouderen weer veel leren over technologie.
  • Er is periodiek overleg en samenwerking tussen de gemeente en seniorenorganisaties over de ontwikkeling van beleid wat betreft het wonen, de zorg en het welzijn van senioren in de gemeente.
  • Het eerste punt dat aangepakt moet worden, is de veelheid aan gemeentelijke regelingen. Senioren zijn vaak niet op de hoogte van het bestaan van deze regelingen. Via de georganiseerde vrijwillige hulpverleners, via folders op openbare plekken en via de website van de gemeente moeten deze beter bekend gemaakt worden.
  • Via de goed geschoolde en georganiseerde vrijwillige hulpverleners van organisaties van en voor senioren (belastinginvullers, WMO-cliëntondersteuners, thuisadministrateurs en ouderenadviseurs) komt veel informatie binnen die kan helpen een goed inzicht te krijgen in de economische situatie van senioren. Er moet daarom een goede en structurele samenwerking met de gemeente komen om bijvoorbeeld schulden en armoede onder ouderen aan te pakken.
  • We plaatsen meer bankjes in de stad. We gaan voor 100 extra bankjes, verspreid over alle wijken.
Overgewicht

We gaan overgewicht tegen met een actieve campagne, samen met de Eindhovenaren.

P

P&R
  • Om ervoor te zorgen dat mensen van buiten aan de rand van de stad verder kunnen met het OV of andere vormen van deelmobiliteit, moeten er voldoende betaalbare P&R’s beschikbaar zijn. Daarom moet Eindhoven zorgen dat er in totaal vier P&R’s rondom de stad zijn met voldoende parkeergelegenheid en goede aansluiting op andere vormen van vervoer. Een dagkaartje zou vier euro moeten kosten, inclusief een retourtje voor vier personen met de bus.
  • We zorgen dat er een P+R, OV- en een deelmobiliteitshub komt bij Ekkersrijt.
Parkeergarages

We verplichten eigenaren van parkeergarages om maatregelen te nemen om het aantal auto-inbraken tegen te gaan.

Parken
  • Eindhoven groeit enorm in aantal inwoners. We gaan de komende periode daarom een nieuw stadspark aanleggen.
  • Naast de Genneper Parken en de omgeving van de Karpendonkse Plas, is Brainport Park (voorheen Landelijk Strijp) een gebied met veel potentie als groene long. Dit moeten we op het netvlies houden bij toekomstige ontwikkelingen.
Parkeren
  • Het CDA Eindhoven wil voldoende parkeerplaatsen voor de auto en de fiets. Daarom zal bij nieuwbouwprojecten rekening worden gehouden met autobezit en zal er een realistisch aantal parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden, ook voor de fiets.
  • Op dit moment bevinden de meeste autoparkeergarages zich in het centrum van Eindhoven. We gaan zorgen voor extra parkeergarages langs de Ring, met een goede OV-verbinding naar het centrum.
  • De parkeertarieven zijn al hoog genoeg; die verhogen we zo minimaal mogelijk.
Politie & Wijkagent
  • We willen dat Eindhoven voldoet aan de wettelijke norm van 1 wijkagent per 5000 inwoners. Maar er moet in Eindhoven veel meer politie komen en daarvoor voeren we de druk richting Den Haag op. We behouden de 80/20-verdeling (80% inzet wijk; 20% noodhulp).
  • In wijken met veel onrust of criminaliteit openen we een pop-up politiebureau, zoals we dat sinds kort in de Kruisstraat hebben. Dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met inwoners.
  • Voetbalwedstrijden, horeca en evenementen vragen te veel capaciteit van de politie. Dit gaat ten koste van de inzet van de politie in de wijk. Daarom zetten we bij voetbal, horeca en evenementen meer in op horecastewards, beveiligers en boa’s, zodat de politie meer tijd heeft voor de mensen in de wijk.
  • Elke wijk heeft een wijkboa en een wijkagent met wie gemakkelijk contact te leggen is. Agenten en boa’s laten zich veel in de wijk zien en bewoners kunnen hen altijd aanspreken.
  • Wijkagenten moeten niet te snel van wijk gewisseld worden.
Praktijktoets

Sommige voorstellen die op papier kloppen, kunnen in de praktijk ongewenst blijken. Naast het versterken van de ombudsman moet de gemeenteraad structureel meer grip krijgen op de praktijkeffecten van zijn besluiten. Een praktijktoets bij nieuw beleid draagt hieraan bij. Een halfjaarlijks ‘Eindhovens gesprek’ brengt de uitvoering van nieuw beleid in kaart. In twee delen kunnen eerst inwoners en daarna ambtenaren en uitvoeringsorganisaties gevraagd en ongevraagd een praktijkspiegel voorhouden aan de gemeentelijke overheid.

Preventie

We willen een levendige, zorgzame stad zijn, waarin iedereen kan meedoen en met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien. In het algemeen vinden wij dat preventie vaak nog onvoldoende aandacht krijgt. Onderwijs, welzijnswerk, verenigingen, buurthuizen, lichte culturele activiteiten en sport kunnen daarbij een rol spelen en moeten beter betrokken worden bij vroegsignalering. Gezondheidsproblemen zijn vaak onderdeel van achterliggende problematiek zoals schulden, armoede, laaggeletterdheid en werkloosheid. Het is dus belangrijk dat gezondheidsbeleid integraal en domeinoverstijgend wordt doorgezet en versterkt.

Preventieakkoord

Het Eindhovens Preventieakkoord, dat ambities heeft bij het bestrijden van roken, overgewicht, eenzaamheid en alcohol en drugs, moeten we voortzetten en uitbreiden. Hierbij moeten we het beleid meer richten op het behalen van gezondheidswinst door de gezondheid van mensen in kwetsbare posities te verbeteren. Voorbeelden zijn mensen die onder de armoedegrens leven, migranten of mensen met chronische aandoeningen.

PSV

Wie Eindhoven zegt, zegt PSV. De unieke ligging van het stadion midden in onze stad maakt dat PSV niet alleen op sociaal maatschappelijk vlak een belangrijke partner is (PSV foundation, walking football, vrouwenvoetbal etc.) maar ook op ruimtelijk vlak. PSV ligt tussen het centrum van onze stad en Strijp in en kan een mooie ‘brugfunctie vervullen. We starten een structureel en periodiek overleg om samen met PSV verdere ambities op sport, sociaal maatschappelijk, economisch en ruimtelijk vlak te verkennen en om te kijken of we elkaar hierbij vooruit kunnen helpen.

R

Ratten

De gemeente moet bij grote overlast van zwarte ratten zelf de bestrijding ter hand nemen. Tegelijkertijd adviseert zij inwoners om preventieve maatregelen te nemen en coördineert een en ander.

Regels
  • De gemeente moet het makkelijk maken voor vrijwilligers om iets te organiseren. Overbodige regels en kosten moeten geschrapt worden. Lokale regels en kosten houden we tegen het licht in een programma ‘Snappen of Schrappen’.
  • Regels voor de onkostenvergoeding van vrijwilligers moeten versoepeld worden en de administratieve lasten moeten omlaag.
Right to challenge

Wanneer inwoners een gemeentelijke taak goedkoper denken te kunnen uitvoeren dan de gemeente, mogen zij de gemeente uitdagen door een voorstel in te dienen. We voeren de zogenaamde ‘Right to Challenge’ in.

S

Scholenhuisvesting

Er komt een nieuwe verplichting om een 15-jarig huisvestingsplan voor scholen te maken. Het CDA wil het goede werk van de afgelopen jaren voortzetten én gaat voor een nieuw plan, waarbij ook het noodzakelijke geld wordt gereserveerd. Indien scholen bereid zijn mee te betalen, gaan wij voor energieneutrale gebouwen.

Scouting & Gilden

De gilden en de scoutinggroepen leveren een hele waardevolle bijdrage aan Eindhoven. We willen een plan van aanpak en extra steun om hen ook in de toekomst vitaal te houden.

Spookwoningen

In Eindhoven zijn steeds meer spookwoningen: panden waar niemand staat ingeschreven maar die wel door criminelen worden gebruikt. Vaak is er sprake van ondermijning en georganiseerde misdaad. Zeker in grote woontorens kunnen zware criminelen onder de radar blijven. We verhogen de controles op spookwoningen door toezichthouders aan te stellen. Ook controleren we meer op louche panden op industrieterreinen. We willen hiervoor een plan van aanpak.

Sport als grondrecht

Op het terrein van sport is al veel gebeurd de afgelopen periode, maar toch is het tijd om nieuwe ambities te formuleren. Het CDA wil dat Eindhoven de meest vitale stad van Nederland wordt en de 1e stad ter wereld waar sporten ‘een grondrecht’ wordt. Wij geloven namelijk onvoorwaardelijk in de verbindende kracht van sport. Het gaat niet alleen om gezondheid, bewegen en sporten is óók elkaar ontmoeten: je familie, je vrienden, de buurt. Er is helaas nog steeds een groep Eindhovenaren die niet sport en onvoldoende beweegt. We gaan extra inzetten om juist ook deze inwoners in beweging te krijgen. Het CDA ziet onze sportverenigingen als de absolute basis van ons sportaanbod. De sportvereniging is namelijk niet alleen de plek waar je sport, maar waar je ook verantwoordelijkheid leert dragen, rekening leert houden met elkaar en de plek waar normen en waarden worden doorgegeven. We hechten hierbij veel belang aan zowel de breedte- als de topsport. Zonder breedtesport geen topsport en dat geldt omgekeerd ook.

Daarom willen we:

  • Sport wordt een grondrecht voor alle inwoners in de leeftijd van 4 tot 18 in de gemeente Eindhoven. Dit betekent dat we tenminste in iedere wijk 5 dagen per week naschools sportaanbod willen faciliteren. De gemeente neemt hiertoe het initiatief en betaalt dit volledig. Scholen en ook sportverenigingen worden actief betrokken bij dit aanbod zodat zij in contact kunnen komen met potentieel nieuwe leden. Zwemles voor kinderen zonder zwemdiploma wordt met voorrang opgepakt. We willen namelijk dat alle Eindhovense kinderen de basisschool verlaten met een zwemdiploma. Voor de jeugd komen er tryouts van verschillende sporten op de scholen zodat ze kennis kunnen maken met sport.
  • We gaan extra inzetten om ouders en kinderen met een laag inkomen of met een migratieachtergrond ook aan het sporten te krijgen. De gemeente betaalt het sportlidmaatschap voor kinderen met ouders die moeilijk rond kunnen komen.
  • We zetten sportprojecten op om probleemjongeren of jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit op het rechte pad te houden, dit in samenwerking met Eindhoven Sport, influencers en onze welzijnsorganisaties.
Sport voor ouderen

We willen een speciale ‘beweegregisseur’ voor ouderen aanstellen die in overleg met sportaanbieders zowel een sterk digitaal als fysiek beweegaanbod voor onze ouderen over de hele stad uitrolt.

Sportcultuur
  • Wij staan voor een veilige en pedagogisch verantwoorde sportcultuur, waarin plezier voorop staat. Dit betekent dat coaches je niet uitschelden of kleineren maar dat we elkaar met respect behandelen. Met clubkadercoaches helpen we verenigingen om hun trainers hierin op te leiden.
  • Iets te fanatieke ouders langs de zijlijn, scheldwoorden over de velden of scheidsrechters die onheus bejegend worden, dat moet verleden tijd zijn. Op de sportvelden (en daarbuiten) geldt: respect voor elkaar, sport is plezier, de scheidsrechter is de baas en geweld accepteren we niet. Met sportverenigingen blijven we fatsoen uitdragen en we zetten hiervoor rolmodellen in. We treden hard op tegen spelers of ouders die zich hier niet aan houden.
Sportverenigingen
  • Er is lang veel aandacht uitgegaan naar verenigingen die in zwaar weer verkeren. We willen meer balans: de gemeente is er zeker ook voor verenigingen die hun zaakjes goed op orde hebben. Er moet een vitaliteitsfonds komen voor vitale sportverenigingen. Vitale verenigingen en goede ideeën verdienen extra financiële steun uit dit fonds.
  • Binnen een jaar zijn alle sportterreinen rookvrij en uiterlijk in 2025 moeten alle school- en sportkantines een certificaat voor een gezonde kantine hebben.
  • We helpen verenigingen met het verduurzamen van accommodaties. Daarmee besparen ze op hun energiekosten, wat ze weer aan de club kunnen besteden.
Stadsdeel-wethouder

Niet alleen de ambtelijke organisatie organiseren we gebiedsgericht, ook wethouders worden verantwoordelijk gemaakt voor een aantal wijken. Zij zijn het bestuurlijke aanspreekpunt voor die wijk. Elke wethouder krijgt dus een aantal wijken in zijn of haar portefeuille. Hij/zij houdt daar ook een spreekuur voor bewoners.

Startups

Een sterk startup- en scaleup-klimaat is belangrijk voor ons economisch verdienvermogen. Startups en scaleups dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen, meer werkgelegenheid, meer innovatiekracht en het aantrekken en behouden van talent. Wij willen dat we wereldwijd bekend staan om een levendig en startupklimaat en willen dat we tot de beste startup-ecosystemen van Europa behoren.

Daarom willen we:

  • Voor startups en scaleups (scaleups zijn startups die de eerste fase hebben overleefd en ook hun eerste succes hebben behaald) blijft het lastig om passende financiering te vinden in elke fase waarin een startup verkeert. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod. Er is een versnipperd landschap van subsidies, leningen en studiebeurzen en het aanvragen kost veel tijd en moeite. Veel financiering landt bovendien niet in de regio. De gemeente maakt samen met de regio, het onderwijs, bedrijven en faciliterende bedrijven een masterplan voor een sluitende financieringsketen en voldoende kapitaal voor startups en scaleups.
  • In ons inkoopbeleid maken we het mogelijk om vaker de samenwerking aan te gaan met lokale, innovatieve startups en het MKB. Ieder jaar treden we als eerste klant (launching customer) op zodat startups de mogelijkheid hebben om met hun product of dienst te markt te betreden. We zetten een programma op dat we met anderen gemeenten en andere publieke instellingen in de regio laten groeien. De focus moet hierbij komen te liggen op duurzaamheid. Dit past bij de innovatieve aanpak die wij bij duurzaamheid willen.
  • We vergroten de zichtbaarheid van startups in de regio door ze letterlijk “in de spotlight” te zetten bij evenementen die de gemeente organiseert en in gemeentelijke communicatie-uitingen.
  • We halen aantrekkelijke startup-events naar Eindhoven. We laten onze startups aansluiten bij handelsmissies of internationale evenementen.
  • We stellen als gemeente huisvestinglocaties ter beschikking voor startups (TWICE gebouwen) en stimuleren nieuwe bedrijfslocaties om aan de groeiende vraag naar betaalbare werkplekken te voldoen. Binnen de deelneming Twice bekijken we of we dit kunnen verbreden.
  • Door kennissessies verbinden we startups uit verschillende fases met elkaar en met het bedrijfsleven, zodat ze leren over groeiprocessen en het aangaan van samenwerkingen.
Statushouders
  • Statushouders krijgen niet automatisch voorrang bij woningtoewijzing; er dient een balans te zijn tussen de toewijzing aan de statushouders en de toegankelijkheid van sociale huurwoningen voor andere groepen.
  • Het CDA Eindhoven wil dat iedereen mee kan doen en dat er dus vanuit de gemeente toezicht is op de kwaliteit van taalonderwijs aan nieuwkomers. Statushouders moeten direct na verwerving van hun verblijfstatus pro actief in aanraking worden gebracht met mogelijkheden voor onderwijs en vrijwilligerswerk. Hierdoor kunnen ze ook makkelijker de taal leren.
Stichting Cultuur Eindhoven

Het CDA wil dat de Stichting Cultuur Eindhoven bij het toekennen van subsidies meer dan voorheen bekijkt of het te subsidiëren initiatief een groot publiek bereikt. Dit vergroot het draagvlak voor kunst onder de gehele bevolking. Immers, alle Eindhovenaren betalen eraan mee en dienen dus ook betrokken te kunnen worden bij kunst en cultuur of ervan te kunnen genieten.

Stichting Leergeld

We ondersteunen het goede werk van Stichting Leergeld. Nog te veel kinderen kunnen vanwege geldgebrek niet sporten of van cultuur gebruik maken, terwijl het budget vanuit de gemeente nooit op is. Scholen, juffen en meesters hebben goed zicht op deze kinderen en daarom zetten we hen in om de kinderen die het nodig hebben, te bereiken.

Straatpastor

De gemeente stelt een noodtelefoonnummer in dat de straatpastor in het weekeinde kan bellen ingeval er zeer urgente situaties ontstaan bij dak- en thuislozen.

Studentenhuisvesting

In Eindhoven wonen veel studenten. Het CDA blijft zich daarom inzetten voor betaalbare, veilige en kwalitatief goede studentenkamers, in het centrum maar ook daarbuiten. Omdat er veel te weinig studentenkamers zijn in Eindhoven, kijken we naar tijdelijke mogelijkheden zoals het gebruiken van langer leegstaande kantoren voor short-stay en studentenhuisvesting. Ook maken we meer gemixte woonvormen mogelijk, waarbij studenten een relatief goedkope kamer kunnen krijgen in een verzorgingscomplex als ze daar ook vrijwilligerswerk doen. Onze opleidingsinstituten moeten hierbij ook hun verantwoordelijkheid nemen en nog meer op hun eigen terreinen bouwen dan ze al gaan doen. Ook buiten het eigen terrein verwachten we een meer actieve rol van de opleidingsinstituten.

T

Taalcafés

We stimuleren extra taalcafés waar Nederlands wordt gegeven en promoten dit bij internationals. Ook andere inwoners die het Nederlands nog niet voldoende beheersen, stimuleren wij hier gebruik van te maken.

Taxi

We geven Uber meer ruimte in Eindhoven om met de bestaande taximarkt te concurreren.

Techniekpromotie

We brengen Brainport nog meer het onderwijs in. Bedrijven laten aan kinderen zien en ervaren wat werken in Brainport inhoudt. Techniekpromotie dient op alle Eindhovense scholen een onderdeel te zijn.

Topsport

Topsportevenementen inspireren en verbinden. Daarom halen we grote topsportevenementen naar Eindhoven die goed zijn voor onze stad, zoals de ISL, EHL, Marathon en de Champions League Finale Vrouwenvoetbal. Ook voor de komende periode hebben we ambities om proactief topsportevenementen met name op onze kernsporten (voetbal, urban, hockey, zwemmen) binnen te halen, te beginnen met een groot hockey-event.

Trein
  • We gaan zorgen dat er goede en frequente treinverbindingen naar België en Duitsland komen vanuit Eindhoven.
  • Om veilig naar huis te kunnen na het stappen, moet de nachttrein terugkomen.

V

Veiligheid

Een veilige stad is de basis om fijn te kunnen wonen, werken en leven. Een stad moet niet alleen veilig zijn, onze inwoners moeten zich ook veilig voelen.

Al een aantal jaren op rij staat Eindhoven in de top 5 van meest onveilige gemeenten, onder meer door het hoge aantal misdrijven.

Het CDA Eindhoven wil er nu echt werk van maken om Eindhoven een veilige grote stad van Nederland te laten zijn. De strijd tegen de ondermijning (de vermenging van de onder- met de bovenwereld) en de georganiseerde misdaad staat daarbij voorop.

Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Geen woorden, maar daden. In onze aanpak kiezen we voor een balans tussen preventie en repressie: voorkomen waar het kan en problemen aanpakken door er op tijd bij te zijn. We grijpen hard in als zaken uit de hand lopen of dreigen te lopen. En we bieden hulp aan diegenen die op het juiste spoor willen komen en blijven.

Daarom moeten we investeren in meer toezichthouders in de wijken en zorgen voor betere informatiedeling binnen de gemeente en met andere partners. We rollen we het ‘gebiedsgericht werken’ over de stad uit. En problemen in de stad worden voortaan in gezamenlijkheid opgepakt; dus het veiligheidsdomein, het sociaal domein en het ruimtelijk domein binnen de gemeente moeten veel meer samenwerken om problemen op te lossen. We willen ontschotting in het ambtelijk apparaat; er zijn nog te veel eilandjes.

Als bewoners zich niet veilig voelen in hun wijk, gaan we bekijken hoe we dat gevoel van onveiligheid zo snel mogelijk kunnen wegnemen. Dat kan zijn door meer surveillances, het plaatsen van slimme straatverlichting, (tijdelijke) camera’s en eventueel zelfs preventief fouilleren of door een tijdelijk extra politiekantoor in die wijk te openen.

Verkeersveiligheid
  • Met projecten per wijk pakken we te hard rijden en asociaal gedrag op de weg aan. Waar nodig plaatsen we flitspalen en passen we de wegenstructuur aan.
  • We letten op de veiligheid rondom scholen en vragen hier aandacht voor wanneer dat nodig is.
Vertrouwen

Voordat het dalende vertrouwen van mensen in overheden kan worden gerepareerd, moeten overheden eerst het wantrouwen in inwoners loslaten. De controledruk heeft in onze gemeente op alle gebieden - van sociale zekerheid tot de zorgsector -, bizarre proporties aangenomen. We beperken de doorgeschoten controledrang en brengen er een basishouding van vertrouwen voor in de plaats. We schrappen knellende regelgeving die zorgverleners en ondernemers frustreert en we geven ruimte om afwijkende keuzes te maken, ook wanneer dit extra geld of tijd kost. Wie per ongeluk een fout maakt, wordt niet meteen beboet. Onze basishouding is dat wij vertrouwen in elkaar hebben en uitgaan van goede bedoelingen. Bij bewust bewezen overtredingen wordt zwaarder gestraft.

VOG

De verklaring omtrent gedrag (VOG) voor vrijwilligers die werken met minderjarigen, moet gratis worden.

Vrijwilligersbeleid

Verenigingen en vrijwilligers zijn erg belangrijk voor een stad. Mensen kunnen er ontspannen en ontmoeten andere mensen. Het CDA Eindhoven wil dat al onze verenigingen levendig zijn en financieel gezond. En dat vrijwilligers met plezier zich kunnen inzetten voor hun vereniging of stichting. Organisatoren van kleine evenementen in de buurt moeten niet opgezadeld worden met vergunningseisen. We ondersteunen samenwerking tussen organisaties om vrijwilligers een plek te bieden die bij hen past.

Daarom willen wij:

  • We zorgen voor een toekomstbestendig gemeentelijk vrijwilligersbeleid, waarin visie, ambitie en strategie uitgewerkt zijn. In dit beleid komen onder meer de waardering van vrijwilligers, de ondersteuning van organisaties en vrijwilligers en de positie van vrijwilligers aan de orde.
  • We zorgen ervoor dat duidelijk is bij welk loket organisaties met hun vraag terecht kunnen. Dat kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een ‘routekaart’ voor gemeentelijke subsidies op de website. Door het beantwoorden van enkele vragen komen organisaties dan meteen bij de juiste regeling terecht. Ook zou een contactpersoon aangesteld kunnen worden, bij wie de organisaties op een simpele manier informatie kunnen opvragen.
  • We helpen bij de doorontwikkeling van de app Jijdoet040, waarop mensen gemakkelijk vrijwilligerswerk kunnen vinden dat bij ze past.
Vrijwilligerswaardering
  • Om vrijwilligers te laten merken hoe belangrijk en bijzonder hun werk is, gaan we ze nog meer waarderen, ongeacht hun leeftijd of hoe lang ze vrijwilliger zijn. Zo wordt nog duidelijker hoe trots we zijn op onze vrijwilligers. We kunnen bijvoorbeeld meedoen aan de Nationale Vrijwilligersprijzen, gekoppeld aan een lokale verkiezing.
  • We geven vrijwilligers een gezicht, via (sociale) media en andere communicatiekanalen van de gemeente. Laat een breed en gevarieerd beeld zien van vrijwilligers en hun inzet.
  • We behouden het passe-partout voor zwemmen voor vrijwilligers, minima en mantelzorgers.
Vroegtijdig schoolverlaten

Een nieuwe aanpak (brede jongerenaanpak) gaat van start om te voorkomen dat jongeren voortijdig de school verlaten.

Vuurwerk

Vandalisme en schade door vuurwerk zijn veel Eindhovenaren een doorn in het oog. Om daders te kunnen pakken, zetten we boa’s in en in het uiterste geval camera’s. Daders worden direct gestraft en moeten eventuele schade vergoeden.

W

Warmtetransitie

Voor de warmtetransitie zetten wij eerst in op all-electric-oplossingen met de nieuwe generatie warmtepompen. Warmtenetten zijn de tweede keuze. Als CDA willen we daarbij waken voor energiearmoede en energiemonopolies omdat deze warmtenetten afhankelijk zijn van commerciële partijen die warmte opwekken. Daarnaast zal voor ons de borging van de warmtetoevoer voor iedere bewoner een belangrijke rol spelen in verdere afspraken. Voor de realisatie van dergelijke warmtenetten zet het CDA Eindhoven op het verkrijgen van landelijke subsidiegelden, aangezien de netten anders onbetaalbaar zijn voor onze stad.

WIJ Eindhoven

Sinds 2015 waren er flinke financiële tekorten in de zorg. Die zorg dreigde in Eindhoven onbetaalbaar geworden en ingrijpen was onvermijdelijk. Helaas gebeurde dat pas in 2018. Dat heeft veel gekost. Gelukkig hebben we de financiën weer onder controle gekregen. We weten nu beter wat er met het geld in de zorg gebeurt.

Maar het is ook onrustig geweest in het sociaal domein. We zagen de afgelopen jaren naast alle goede dingen ook nog veel misgaan. Mensen dreigen tussen de wal en het schip te vallen door veel en soms slechte overdrachtsmomenten tussen WIJeindhoven, de gemeente en het servicebureau. Er is veel onduidelijk voor mensen door deze samenwerking. Daarnaast horen wij te vaak dat er een groot verschil in kwaliteit is tussen WIJeindhoven-medewerkers. Hierdoor voelen mensen zich niet altijd gehoord of geholpen. Het imago van WIJeindhoven moet verbeteren, er zijn te veel klachten en er is te veel ontevredenheid.

Voor het CDA Eindhoven staat voorop dat zorg dicht bij de mensen moet zijn, dat zorg er alleen is voor hen die het nodig hebben. En dat mensen zich gehoord en geholpen voelen.

Daarom vinden we het tijd voor een herbronning en evaluatie van de samenwerking tussen WIJeindhoven, de gemeente en het servicebureau. Het doel is om het kwaliteitsniveau van onze zorg te verbeteren, niet per se in geld, maar meer in de manier van aansturen en organiseren. In de evaluatie willen we ook open toetsen of de visie van WIJeindhoven kwalitatief wel tot de beste uitvoering leidt in de stad. Na de evaluatie willen we uitvoering geven aan de conclusies uit het onafhankelijke onderzoek, waarbij we op voorhand geen opties uitsluiten.

Inwoners die snel zorg nodig hebben, moeten meteen geholpen worden. Voor hen mag er geen wachttijd zijn bij WIJeindhoven. Een noodregieteam van de gemeente wordt ook ’s avonds bereikbaar.

Wijk-GGD'er

Er zijn steeds meer kwetsbare personen of mensen met verward gedrag die overlast veroorzaken. Om de politie te ontlasten en passende hulp en ondersteuning voor deze personen te regelen, worden in alle stadsdelen wijk-GGD’ers aangesteld. Bij hem/haar kunnen mensen terecht met vragen over de gezondheid van zichzelf of anderen. Maar de wijk-GGD’er herkent bijvoorbeeld ook mensen met verward gedrag snel en kan voor de juiste zorg zorgen. In Gestel en Woensel-Zuid wordt hiermee al proefgedraaid en mét resultaat.

Wijkagenda

De ene wijk kent meer uitdagingen dan de andere. En de uitdagingen verschillen ook per wijk. We hebben wijken met forse achterstanden op sociaal en economisch vlak en een verslechterende leefomgeving. Maar we hebben ook wijken met een betere leefbaarheid en meer sociale cohesie. Waar in de ene wijk de woonomgeving sterk verbeterd moet worden, moet in andere wijken de kwaliteit behouden blijven. We hebben oog voor alle wijken, ook voor de ‘goede wijken’, omdat niet investeren anders mogelijk leidt tot verloedering van de wijk. Voor elke wijk hebben wij daarom aandacht en maken we met bewoners een plan van aanpak.

Per wijk stellen we samen met inwoners en ondernemers een agenda op van onderwerpen die met voorrang moeten worden opgepakt of aangepakt en van uitdagingen waar we de komende jaren samen mee aan de slag gaan. De ideeën halen we breed uit de wijk op, zodat alle bewoners van de wijk zich kunnen laten horen. Per jaar kijken we naar de stand van zaken: hoe staat het ermee en wat is opgepakt? Dit koppelen we ook breed in de wijk terug. Zo ziet iedereen meteen of de gemeente doet wat ze belooft.

Wijkgericht werken

Voor het CDA staat de wijk centraal. In de wijk vindt een groot deel van ons dagelijkse leven plaats. Hier wonen we, gaan we naar school, sporten we, doen we onze boodschappen, gaan we naar het buurthuis, lopen we een blokje om of laten we de hond uit.

We willen leefbare wijken waar we niet wegkijken voor problemen, maar die problemen eindelijk aanpakken. Kortom: wijken waar we prettig kunnen wonen.

Het is de wijk vanuit waar de gemeente veel meer zou moeten denken. Dat betekent dat we een bepaalde maatregel niet over alle wijken uitrollen, maar in gezamenlijkheid per wijk kijken wat nodig is. Elke wijk is namelijk anders en uniek en heeft zijn eigen specifieke behoefte. Die wijkgerichte aanpak voeren we door binnen de gemeente. Het veiligheidsdomein, het sociaal domein en het ruimtelijk domein binnen de gemeente worden gebiedsgericht en integraal georganiseerd: dwars door de domeinen binnen de gemeente. Geen eilandjes meer, maar samen kijken naar de problemen in de buurt en die ook samen oplossen. Veiligheidsvraagstukken pakken wij op in relatie met sociale en ruimtelijke opgaven en andersom. En dat doen we met alle partijen die in de wijk aanwezig zijn, zoals de wijkagent, de jongerenwerker, de basisschool, de woningcorporatie, ondernemers en inwoners.

Wijkwinkelcentra

Buiten het centrum en Winkelcentrum Woensel moet bij alle winkelgebieden gratis parkeren mogelijk blijven voor mensen die boodschappen komen doen.

Winkelcentrum Woensel

Om te zorgen dat de mensen naar Winkelcentrum Woensel komen, schaffen we het betaald parkeren voor de eerste twee uur permanent af.

Wonen

Eindhoven groeit! Al decennialang komen mensen naar Eindhoven om te werken en zoeken woonruimte om zich te vestigen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen goede en betaalbare woonruimte kan vinden. Dit is momenteel niet het geval en is één van de grootste uitdagingen voor Eindhoven. De huidige plannen die voornamelijk bestaan uit verdichting in de binnenstad ondersteunen wij maar bieden slechts deels een oplossing. Niet iedereen kan dit namelijk betalen of wil in een klein appartement of studio wonen. De afgelopen jaren is er fors ingezet op een hoog percentage sociale woningbouw. Dat is goed maar dit doel is niet behaald. Daarom moet het beleid steviger aangezet worden en moet de focus ook gelegd worden op middel(dure) koop en huur. Wij constateren dat de verhuisladder (mensen die steeds een stapje maken om groter te wonen) niet voldoende op gang is gekomen. Ook dit leidt tot hogere prijzen voor woningen. Er is onvoldoende focus geweest op (middel)dure koop en huur. Het CDA wil hier fors op inzetten. Wij geloven dat je op die manier de verhuisladder op gang brengt en wonen over de gehele keten flexibeler en goedkoper maakt. Uiteraard blijft sociale woningbouw ook cruciaal. De stad is er voor iedereen, grote of kleine beurs. Tot slot zien we dat alleen samen in alle openheid dit gigantische probleem op kunnen lossen daar hebben we meer langjarig partnerships met betrouwbare partijen voor nodig.

Daarom willen wij:

  • Een hoger minimumpercentage van (middel)dure huur en koop bij alle nieuwe projecten met speciale focus voor starters, gezinnen en senioren. Veel mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar kunnen de hoge prijzen in de vrije sector moeilijk betalen. Zij vallen dus tussen wal en schip. Wij willen daarom vooral in het betaalbare segment extra woningen. Dit kan zowel middenhuur zijn (tussen de 737 euro en 966 euro), als betaalbare koop (tot zo’n 300.000 euro). Hiermee bewerkstelligen we dat sociale huurwoningen niet langer bezet worden gehouden door mensen die daarvoor eigenlijk te veel verdienen. Zij zullen naar die middenhuur of betaalbare koopwoningen verhuizen. Wij willen diegenen die nu in een te grote sociale woning wonen, verleiden tot een kleiner appartement in hun eigen wijk. Dan komen de woningen vrij voor de juiste doelgroep.
  • Er zijn genoeg ideeën voor bouwprojecten in Eindhoven. Wij denken bijvoorbeeld aan de Kanaalzone, Winkelcentrum Kastelenplein, Welschap, de Autowijk en Flight Forum. Wij willen al deze locaties voor de langere termijn aanmerken als nieuwe woningbouwlocaties en met een nieuw team en dus extra ambtenaren oppakken. Maar ook op de korte termijn kunnen deze locaties al ingezet worden om de acute druk op de woningmarkt te verlichten. We zouden samen met onze partners in het bedrijfsleven plannen kunnen ontwikkelen voor semipermanente woningbouw, die van plek tot plek kan worden gebruikt. Op die manier leveren deze locaties een bijdrage op de korte en langere termijn.
  • We zoeken daarnaast ook andere plekken dan alleen het centrum om hoogbouw te realiseren, bijvoorbeeld rondom winkelcentra.
  • Wij willen een meer actieve overheid. Aan de andere kant moeten we als overheid weer meer gaan regisseren op het gebied van woningbouw. Het CDA wil een meer actieve grondpolitiek vanuit de gemeente waarin we de volledige publieke instrumentenkoffer niet schuwen, om speculatie en prijsopdrijving te voorkomen. Om dit uit te kunnen voeren, verdubbelen we het aantal ambtenaren op de afdeling Grond.
  • Een nieuwe pact en een nieuwe manier van samenwerken. Binnen het economisch domein zijn we geroemd om onze ‘triple helix’ samenwerking. Dit wil het CDA ook op het gebied van ruimte en woningbouw. Het CDA wil, binnen de wettelijke kaders, komen tot een selecte lijst van ontwikkelaars en partners waarmee we het samen gaan doen. Daarbij gaan we niet zoals gebruikelijk per project een tender/procedure uitschrijven omdat hier te veel tijd in gaat zitten. Net als bij andere aanbestedingen hebben lokale ondernemers hier de voorkeur. Er moet een pact komen over een aantal grotere projecten heen waarin we duurzaam partners aan ons verbinden. Belangrijk uitgangspunt is dan volledige transparantie en het werken aan vertrouwen in elkaar. Er vindt nu veel vertraging plaats door speculatie en gebrek aan vertrouwen tussen partners. Dit is bizar. Dit zijn juist de partijen die het samen moeten doen.
Woningcorporaties

Het CDA vindt dat woningbouwverenigingen/corporaties een cruciale rol moeten spelen bij de oplossing van het woningprobleem. Hiervoor introduceren wij de 'woningcarrousel', die de volgende afspraken behelst: 1) De woningcorporaties verkopen elk jaar een deel van hun woningvoorraad en bouwen daarvoor jaarlijks een groter aantal nieuwe huurwoningen terug; 2) de woningcorporaties verkopen steeds hun oudste (goedkoopste) woningen en gunnen die als eerste aan de zittende huurders; 3) woningcorporaties krijgen voorrang bij de gemeentelijke gronduitgifte om nieuwbouw mogelijk te maken. Door deze 'woningcarrousel' worden jaarlijks zo'n 700 woningen verkocht aan huurders en worden er jaarlijks 850 nieuwe huurwoningen extra gebouwd, bovenop de al geplande aantallen. Daarnaast bepleiten we bij het kabinet om de verhuurdersheffing af te schaffen onder de voorwaarde dat de vrijkomende gelden worden geïnvesteerd in de nieuwe huurvoorraad.

Woningsplitsing

Woningsplitsing kan een mooie oplossing zijn voor de woningnood en we staan er voor open, zodat starters en alleenstaanden meer kans krijgen op een woning. Maar bij te veel splitsing in sommige wijken ontstaat overlast. Daarom zetten we bij woningsplitsing een objectieve leefbaarheidstoets in en wordt bekeken of het daadwerkelijk kan op die plek. We zetten daarnaast hard in op handhaving bij illegale woningsplitsing en kamerverhuur. Leefbare buurten en veilige woningen staan voorop bij het CDA.

Woonoverlast

We reageren snel en goed op meldingen van gevaarlijke woonsituaties en overlast.

Z

Zeggenschap in de buurt

In veel buurten in Eindhoven zijn vrijwilligers actief in buurt-, dorps- of wijkraden. Zij weten wat er speelt in de buurt en wat er echt nodig is. Daarom krijgen deze buurt-, wijk- en dorpsraden meer zeggenschap over plannen die hun gebied aangaan. Dit geldt ook voor buurtbudgetten.

Zelfbewoningsplicht

Om ervoor te zorgen dat niet al onze woningen worden opgekocht door investeerders, die de panden dan weer voor veel geld verhuren, en om onze starters een kans te geven, gaan we werken met een zelfbewoningsplicht.

Zonnepanelen
  • De gemeente verkent de mogelijkheid om bedrijven en huiseigenaren met duurzaamheidsleningen voor zonnepanelen, warmtepompen, isolerende maatregelen etc. te helpen.
  • We verkennen of we sportverenigingen kunnen helpen met mobiele zonnevelden, voor de uren dat de sportvelden niet worden gebruikt.
  • Ook gaan we kijken of andere grote open terreinen, zoals parkeerplaatsen, voorzien kunnen worden van een zonnepanelenoverkapping, net als de geluidschermen rond de wegen van onze stad.
Zorg op school

Onze juffen en meesters weten als geen ander wie er thuis meer ondersteuning nodig heeft. Daarom is er op elke school een aanspreekpunt vanuit het sociaal domein; die persoon kent de wijk goed en kan verbindingen leggen. Op kwetsbare scholen gaan we met schoolteams werken.

Zorgorganisaties
  • We verplichten partijen in de zorg om meer met elkaar samen te werken. Ze moeten niet meer naar elkaar wijzen en de hete aardappel doorgeven, maar in gezamenlijkheid moeten zij verantwoordelijk zijn voor het bieden van goede zorg.
  • Aanbieders van zorg worden meer afgerekend op de impact die ze leveren voor de maatschappij dan op input.

1

18 September Stichting

De Stichting 18 September en de organisatie Lichtjesroute zijn goud waard voor Eindhoven en die instanties moeten we koesteren. Daarom helpt de gemeente de stichting Lichtjesroute waar ze kan. Om de traditie levend te houden, willen we concreet inzetten op het doel om alle leerlingen in Eindhoven kennis te laten maken met de geschiedenis van 18 september en de speciale band met Bayeux. Hier trekken we extra middelen voor uit. Daarnaast gaan we stadsbreed het project ‘Oorlog in mijn Buurt’ ondersteunen waarbij basisschoolleerlingen in contact worden gebracht met oudere inwoners; die vertellen over het Eindhoven in de oorlog en de kinderen maken er een werkstuk van. Dit zorgt ook voor verbindingen tussen generaties en het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen.