CDA | Schriftelijke vragen over de Offersteen van Hengelo

17 december 2024 2 minuten lezen

Schrif­te­lij­ke vra­gen over de Offer­steen van Hen­ge­lo

Het CDA Hengelo heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke aanwezigheid van de historische offersteen onder de bioscoop...

Het CDA Hengelo heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke aanwezigheid van de historische offersteen onder de bioscoop in Hengelo.

Volgens verhalen zou deze steen, ooit centraal in het Heilig Bos en later gebruikt als vergadertafel, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Hengelo zijn. Het CDA benadrukt het belang van de steen als cultureel erfgoed en vraagt het college onder meer naar archeologisch onderzoek en de mogelijkheid om de steen, indien gevonden, tentoon te stellen.

"Hengelo dankt zijn naam en eerste bestaan aan deze steen. Dit historische erfgoed verdient een plek in onze stad, mocht de steen daadwerkelijk onder de Bioscoop begraven zijn," aldus raadslid Bernadette Morskieft.

Geacht college,

Op woensdag 20 november heeft de gemeenteraad de aankoop van de bioscoop goedgekeurd. De bedoeling is dat de bioscoop nog vijf jaar in gebruik is en dat deze dan gesloopt wordt voor de bouw van appartementen. Zo kan, conform het Handboek Aantrekkelijke Binnenstad, de transformatie naar wonen verder ontwikkeld worden in het V&D-gebied.

Nu gaat het verhaal dat de zogenoemde en alom bekende ‘Offersteen van Hengelo’ begraven zou liggen onder de bioscoop. Hengelo is lang een bos geweest met een open plek en daar lag deze offersteen. Hengelo dankt zijn naam ook aan dat bos want dat was het Heilig Bos. Die open plek waar deze grote offersteen lag, is nu De Brink. Voor de herinrichting van het marktplein stonden de beren op de plek waar duizenden jaren geleden deze offersteen lag en waar omheen Hengelo gegroeid is als dorp en later als stad en gemeente. De offersteen zou de grootste zijn geweest in het Nedersaksische taalgebied.

Navraag bij Museum Hengelo leert dat deze steen in de 16e, 17e en 18e eeuw is gebruikt als vergadertafel door boeren die uit de omgeving met elkaar recht spraken en eventuele problemen oplosten. In de 18e eeuw is deze steen begraven en later weer opgegraven. De steen heeft voor het oude gemeentehuis van Hengelo gelegen en een ondertussen iconische foto is daar het bewijs van.

Hengelo dankt de eerste schreden van zijn bestaan aan deze steen. En omdat er geen toekomst is zonder geschiedenis, is het CDA van mening dat we ook dit belangrijke startpunt van Hengelo moeten koesteren, markeren en uitstallen.

Het CDA heeft daarom de volgende vragen voor u:
1) Is het college op de hoogte van de verhalen en historische bronnen die berichten over het bestaan van deze offersteen?
2) Kan de steen bijdragen aan het versterken van het culturele erfgoed en een aanzuigende werking hebben op het toerisme?
3) Zijn er stukken, archeologische rapporten of historische documenten, beschikbaar waarin deze offersteen wordt benoemd?
4) Heeft er, voordat de bioscoop gebouwd werd, ooit een archeologisch onderzoek plaatsgevonden op die bewuste plek? Zo ja, wat waren de bevindingen?
5) Stel, die steen bestaat en wordt gevonden onder de bioscoop, is het college bereid om actie te ondernemen om dit stuk geschiedenis tentoon te stellen en krijgt de offersteen dan weer een plek boven de grond?
6) Is er dan ruimte op de voormalige open plek in het Heilig Bos, waar Hengelo is ontstaan, dus op De Brink?
7) Wordt Museum Hengelo bij dit hele proces betrokken?

In afwachting op uw antwoord.

Hartelijke groeten,

Bernadette Morskieft, raadslid CDA Hengelo

Foto offersteen voor oude gemeentehuis: Stichting Erfgoed Hengelo/Museum Hengelo

Lees
ver­der