
13 juni 2025
16 mei 2025 3 minuten lezen
Een oproep voor een nieuwe stad in Zeeland – dat trekt aandacht. Een groot artikel in de PZC en vervolgens ook veel reacties van partijen, inclusief talloze reacties op sociale media. Zeker wanneer er een concrete locatie en aantallen worden genoemd, is die aandacht logisch. Ook als er soms wat al te eenvoudige ideeën worden geopperd over hoe een en ander gerealiseerd kan worden.
Natuurlijk is het goed dat er ideeën gelanceerd worden. Creativiteit is daarbij zeker welkom. Want als we in Zeeland willen groeien, is er inderdaad meer nodig dan alleen reguliere uitbreidingsroutes.
Tegelijkertijd zijn het geen nieuwe ideeën. Er is al vaker over nagedacht. In verschillende verkiezingsprogramma’s staan hierover duidelijke standpunten. Daarom kunnen wij als CDA-fracties gezamenlijk snel reageren. Wij zijn niet voor een nieuwe stad, maar voor het uitbreiden van bestaande steden en dorpen.
Allereerst omdat daar de vraag ligt. In vrijwel elke kern is behoefte aan nieuwbouw. In elk gesprek met een dorpsraad komt dit ter sprake. Men wil bouwen – voor de jonge inwoners, om doorstroming te realiseren en daarmee het draagvlak voor voorzieningen te behouden. We hebben veel dorpen en steden, en als die gemiddeld met bijvoorbeeld 50 woningen groeien (verspreid over enkele jaren), dan bouwen we samen al het equivalent van een stad. Daarbij komt nog de forse uitbreiding van de steden, die vaak al geprogrammeerd is of waar nu over wordt nagedacht.
Verschraling doorbreken met groei
Daarnaast is een belangrijk doel van bevolkingsgroei het doorbreken van de spiraal van verschraling, niet om zomaar veel inwoners erbij te krijgen. In veel dorpen en steden staan voorzieningen zoals scholen, dorpshuizen en supermarkten onder druk. Dat pleit juist voor bouwen in die dorpen en steden. Groei is hierdoor een middel om bestaande voorzieningen te behouden. Een nieuwe stad zou zelf weer voorzieningen vereisen en daarmee eerder concurreren met bestaande voorzieningen.
Een ander doel is het aantrekken van mensen om vacatures in te vullen. Die zijn er volop, verspreid over de hele provincie. Daarom moeten we ook extra woningen realiseren door heel Zeeland, zodat mensen dicht bij hun werk kunnen wonen. Anders zijn er allerlei extra investeringen nodig, bijvoorbeeld in infrastructuur.
Er zijn veel belangen die ruimte vragen in Zeeland: denk aan de energietransitie, economische ontwikkelingen, voedselproductie, natuur en meer. Dat vraagt om zorgvuldige afwegingen. We zullen efficiënt met de beschikbare ruimte moeten omgaan. Bouwen binnen bestaande kernen vraagt minder ruimte. Bovendien zullen we meer de hoogte in moeten bouwen. Dat zien wij bij voorkeur gebeuren in bestaande steden, niet in het open landschap.
Een straatje erbij
Omdat het een urgent vraagstuk is, is er ook al veel gedaan. Als CDA hebben we de afgelopen jaren een aantal initiatieven genomen. Zoals het mogelijk maken van ‘een straatje erbij’. Dat vraagt om aanpassing van provinciale regelgeving, die inmiddels in gang is gezet. Gemeenten en provincie moeten hierin goed samenwerken, zodat er echt tempo gemaakt kan worden.
Ook hebben we opgeroepen tot het organiseren van ‘gesprekstafels’: een plek per gemeente waar overheden en ondernemers regelmatig samenkomen om knelpunten snel op te lossen. Dat lijkt misschien overbodig, maar in de praktijk blijkt dat projecten vaak vertraging oplopen doordat partijen op elkaar wachten of besluiten uitblijven. Samen aan tafel doorbreekt dat.
Daarnaast heeft gedeputeerde Van der Velde, op initiatief van Provinciale Staten, een spreekuur ingesteld waar initiatiefnemers met knelpunten terechtkunnen. We horen dat dit werkt en moedigen mensen aan hier gebruik van te maken.
Verpaupering oplossen
We hebben ook het initiatief genomen om in het buitengebied iets meer ruimte te bieden. Niet om het vol te bouwen, maar bijvoorbeeld om bij een vervallen bouwblok met één woning ruimte te geven voor een extra woning. Zo lossen we verpaupering op én creëren we een extra woning. Bovendien komt er steeds meer (agrarisch) vastgoed vrij – door schaalvergroting of bedrijfsbeëindiging. Door hier beperkt ruimte te bieden voor woningbouw, ontstaat er nieuwe woonruimte.
Tot slot zijn er tal van regelingen:
Kortom: ideeën zijn welkom. Maar laten we nu eerst écht tempo maken met wat we al doen en wat al gepland is. Daarbij kunt u op het CDA rekenen.
En loopt u ergens vast? Laat het ons weten via [email protected]. We komen graag met u in gesprek!
CDA Zeeland: Statenfractie en Waterschap
CDA Goes
CDA Borsele
CDA Kapelle
CDA Middelburg
CDA Schouwen-Duiveland
CDA Tholen
CDA Veere
CDA Vlissingen
CDA Hulst
CDA Terneuzen
CDA Reimerswaal
CDA Noord – Beveland
CDA Sluis