Jan-Willem van den Beukel

Fractievoorzitter

Mijn naam is Jan-Willem van den Beukel, Berkelaar, vader van 4 zoons en getrouwd met Eline, dominee-in-de-dop en bekend van haar viool-optredens. 

Na een prachtige periode als wethouder werd ik op 16 maart verrast met de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten. En als lijsttrekker een cadeautje: een zetel winst. Vervolgens bleek WIJ Lansingerland liever samen met Leefbaar dan met het CDA te willen besturen, zodat wij in de oppositie belandden. Is dat de prijs die je als partij betaalt voor een scherp inhoudelijk profiel dat niet altijd 'mainstream' is? Wellicht. Maar weet u, de meeste van mijn politieke voorbeelden (Abraham Kuyper, Jan Peter Balkenende, Henri Bontenbal, Derk Boswijk) hebben / hadden beginselvastheid als handelsmerk en waren / zijn hun tijd vooruit. Het belangrijkst vind ik dat we onze onverdunde idealen blijven uitdragen namens een brede achterban. Dat is de beste garantie op lange termijn politieke relevantie. Voor mij persoonlijk betekent dit ook iets: ten eerste een prikkel om over 4 jaar 370 stemmen meer te behalen en zo de grootste te worden, en ten tweede de zoektocht naar een nieuwe baan. Want naast de eervolle taak als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij, blijven er nog 4 dagen in de week over. Ik ben inmiddels gestart met freelancen, terwijl ik me oriënteer op een nieuwe directie- of bestuursfunctie op het vlak van duurzaamheid, natuur, water en energietransitie. 

Deze wisseling van rol en perspectief vind ik ook verrijkend. De eerste maanden als fractievoorzitter zijn voorbij gevlogen! Want hoewel ik ooit in de Kamer heb gewerkt, ben ik nu voor het eerst zelf volksvertegenwoordiger en ben dus nog veel aan het leren. Ten eerste probeer ik de 9-koppige fractie te dienen, zodat ieders talent tot zijn recht komt en we samen plezier hebben en resultaten boeken in de gemeenteraad, zoals onze 4.913 kiezers dat van ons mogen verwachten. Vervolgens ben ik ook zelf woordvoerder geweest over bv. de opvang van Oekraïners. Het gaf me veel voldoening om daarbij de instrumenten van de Raad goed in te zetten. Zo brachten de antwoorden op mijn technische vragen aan het licht dat het oorspronkelijke voorstel van de burgemeester rammelde: te grootschalig, ongezond, slecht voor de integratie en te duur. Ons alternatieve plan voor meer kleinschalige opvang dichtbij de kernen werd vervolgens omarmd door een Raadsmeerderheid. Zo blijkt inzet te worden beloond en boeken we maatschappelijk resultaat. En dat geeft voldoening. 

Na de zomer gaan we door, startend met een heidag, om zoveel mogelijk punten uit ons verkiezingsprogramma binnen te halen. Het liefst doe ik dat samen met onze leden, dus heeft u ideeën, zorgen of wilt u iets bijdragen? Stuur dan een berichtje, bel of kom langs: 06 1053 8370, [email protected], Wilhelminastraat 101 Berkel en Rodenrijs. Goede zomer gewenst!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.