Openbare orde & Veiligheid

Iedereen moet zich thuis beschermd en geborgen voelen. Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen; geen woorden, maar daden! Het gaat dan met name om het tegengaan van criminaliteit die grote impact heeft op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de samenleving. Voorbeelden daarvan zijn ondermijning en woninginbraken, maar ook overlast en vandalisme.

Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving en daardoor ook een actieve rol in het vergroten van de veiligheid. Dit kan men invullen door deel te nemen aan Burgernet, buurt WhatsApps en elkaar aan te spreken op (kleine) misstanden. De gemeente heeft als taak om ondersteunend te zijn aan initiatieven zoals buurt WhatsApps. Dergelijke initiatieven hebben een signalerings- en meldingsfunctie voor overlast en verdachte situaties. 

Veiligheid in de buurt is niet een zaak van de gemeente alleen. We doen het samen met inwoners, politie, gemeente en dorps- en wijkraden. We gaan met elkaar in gesprek over de veiligheid in de buurt. De inwoners en dorps-en wijkraden worden actief geïnformeerd over preventieve maatregelen. Voorbeelden zijn een buurtschouw en informatiebijeenkomsten over het voorkomen van inbraken en ondermijning.

We waarderen de rol van de wijkagent in onze wijken en dorpen. Wijkagenten moeten als ogen en oren van de buurt ook daadwerkelijk aanwezig zijn in de buurt. Zij moeten hun tijd primair besteden aan de wijken boven regionale zaken. Binnen de veiligheidsregio moet de gemeente zich hier sterk voor maken.

Belangrijk voor de veiligheid in een buurt of wijk is een meldplicht voor stelselmatige daders, lik-op-stukbeleid bij kleine criminaliteit en snel en efficiënt ingrijpen bij overlast en vandalisme.

Wij willen dat (mobiele) cameratoezicht een mogelijkheid is om in te zetten op plekken met langdurige ernstige overlast of onveilige situaties. Cameratoezicht werkt preventief, draagt bij aan de veiligheidsbeleving en ondersteunt de opsporing van daders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.