20 mei 2021

Amhaouch: Onderhandelingstafel enige weg vooruit in het Midden-Oosten

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer met de premier over de bijeenkomst van Europese regeringsleiders later deze maand. De situatie in het Midden-Oosten en de Europese aanpak van de coronacrisis stonden in het debat centraal. Kamerlid Mustafa Amhaouch voerde het woord namens het CDA.
 
Premier moet medestanders vinden in Europa
Amhaouch begon zijn betoog met een veroordeling van het geweld in Israël en Gaza. Amhaouch riep de premier op zich tijdens de komende Europese top in te spannen om met medestanders de politieke druk op te voeren om de partijen in het conflict weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Hij diende hiertoe een voorstel in met D66, VVD, GroenLinks en de PvdA. De motie werd donderdag aangenomen. Amhaouch: “De premier moet zijn langjarige ervaring inzetten om medestanders te vinden in de Raad en politieke druk uit te oefenen om de partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Niet uit naïviteit maar uit pure noodzaak voor toekomstige generaties. Met ons voorstel vragen we de premier met zijn Europese collega’s positieve maatregelen en drukmiddelen uit te werken.”


Recht op zelfverdediging
Amhaouch verdedigde in het debat het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen raketaanvallen, mits proportioneel en binnen de grenzen van het internationaal recht. Tegelijkertijd riep hij Israël op om te stoppen met illegale huisuitzettingen en illegale uitbreidingen van nederzettingen.  
 
Onafhankelijk onderzoek

Ook vroeg Amhaouch de premier zich in te spannen voor onafhankelijk internationaal onderzoek naar schendingen van het internationaal humanitair- en oorlogsrecht tijdens het conflict (motie). Amhaouch: “Er blijven burgerslachtoffers vallen in dit conflict, waaronder veel kinderen. Dit is hartverscheurend en onacceptabel. We hebben daarom om onafhankelijk internationaal onderzoek gevraagd naar het geweld in Israël en Gaza”. Donderdag diende het CDA hiertoe ook een motie in tijdens een commissiedebat met minister Blok.
 
Tegen verdeling keren
Amhaouch sprak zich in het debat ook uit tegen de polarisering die het conflict ook in Nederland veroorzaakt: “Het is onacceptabel dat moslims, joden, christenen en anderen in Nederland tegen elkaar worden opgezet met kwaadaardige leuzen. Ook met antisemitisme, hier worden grenzen ernstig overschreden. Als samenleving moeten we ons hier tegen keren”, aldus Amhaouch.
 
Corona
De coronacrisis werd ook besproken in het debat. Het CDA steunde hier een voorstel waarin de regering wordt gevraagd om deze zomer een gratis coronatest beschikbaar te stellen voor wie die nodig heeft om deze zomer naar het buitenland te reizen. Dit voorstel werd donderdag aangenomen door de Tweede Kamer.
 
De Europese top vindt plaats op 24 en 25 mei.
 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.