CDA wil dat starters sneller in aanmerking komen voor een hypotheek en dus een eigen woning, en de mogelijkheden daarvoor worden versoepeld. Kamerlid Julius Terpstra stelt daarom voor dat starters die al langere tijd bewijzen een hoge huurlast te kunnen betalen, eerder een hypotheek kunnen krijgen van banken. Hij wil dat de minister daar zo snel mogelijk met de AFM, NIBUD en banken over om de tafel gaat.
 

Kamerlid Julius Terpstra: “Starters hebben momenteel nauwelijks kans op een eigen woning. Dat komt door het grote woningtekort, waardoor veel extra gebouwd moet worden. Maar ook omdat zij vaak niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Terwijl ze soms jarenlang iedere maand een forse huur betalen, in plaats van aflossen. Dat is water naar de zee dragen. Ik vind dat starters meer kansen verdienen, ook omdat zij daardoor op langere termijn een vermogen kunnen opbouwen.”
 
BLG Wonen startte eerder al een pilot om te kijken hoe starters met een huurdersverklaring sneller in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek. Volgens Terpstra is het belangrijk dat de minister zelf ook de mogelijkheden onderzoekt en deze zo snel mogelijk aan de Kamer voorlegt. Zodat starters op een verantwoorde manier geholpen kunnen worden.
 
Terpstra: “Natuurlijk kun je een starter geen onverantwoord hoge hypotheek aanbieden, en zijn bepaalde voorwaarden nodig. Maar er is nu sprake van een scheve situatie, terwijl de overheid een plicht heeft om te zorgen voor een eerlijke volkshuisvesting. Starters komen er nu niet aan te pas. Een eigen woning is een stabiele basis. Als zij meer ruimte krijgen, zorgt dat op andere plekken ook voor doorstroming.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.