Vanwege het grote economische belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid in de regio heeft het CDA kamervragen ingediend naar aanleiding van het nieuws omtrent VDL Nedcar. Hierin wordt het kabinet ook opgeroepen om een actieplan te presenteren voor VDL Nedcar en te kijken naar de bredere behoeftes van de maakindustrie in de regio.

Actieplan nodig
CDA-woordvoerder Economische Zaken, Amhaouch: “Dit is pijnlijk nieuws voor VDL Nedcar en haar werknemers wiens toekomst hiermee een stuk onzekerder is geworden. VDL Nedcar is een belangrijke economische speler waar veel Limburgers hun boterham verdienen. Ik ben blij dat het kabinet heeft aangegeven dat het wil helpen bij het vinden van een nieuwe opdrachtgever. Ik zal er op toezien dat hier ook écht werk van wordt gemaakt. Het CDA wil daarom dat het kabinet met een actieplan komt waarin ook wordt gekeken welke bredere behoeftes er zijn in de regio, bijvoorbeeld voor infrastructuur”. 

Chefsache
Gelet op het grote economische belang en de werkgelegenheid in de regio waar VDL Nedcar aan bijdraagt wil Amhaouch dat de premier zich persoonlijk in zal spannen. “Wat ons betreft is dit Chefsache en moet de premier dit persoonlijk oppakken, we moeten niet onderschatten wat voor impact dit kan hebben voor de regio en de hele Nederlandse economie. 

Inzet voor maakindustrie
Amhaouch is al langer pleitbezorger voor meer ondersteuning voor de Nederlandse maakindustrie. De regering voert momenteel ook zijn motie uit hierover.

“Deze maakindustrie is een belangrijke motor van onze economie en zorgt ervoor dat er bij heel veel gezinnen brood op de plank komt. Onze maakindustrie moeten we koesteren. Dat betekent dus ook alert blijven dat we kansen blijven benutten, bijvoorbeeld als het gaat om de productie van duurzame mobiliteit.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.