22 april 2022

Inbreng tijdens het debat over ondernemen en bedrijfsfinanciering

Voorzitter. Vandaag geeft het CDA hier aan dat retail en mkb de grootste werkgevers zijn in ons land. Ze bepalen in veel gemeenten de leefbaarheid. Ze zijn de zuurstof voor een vitale lokale en regionale economie. Met een aandeel van 65% van de toegevoegde waarde en 71% van de werkgelegenheid is en blijft het mkb de motor van de Nederlandse economie en onze samenleving. Daarom zeggen we als CDA in deze kabinetsperiode: mkb first. Daarbij is het mkb de norm in wet- en regelgeving. Als CDA willen we het mogelijk maken dat retail- en mkb-ondernemers worden gestimuleerd om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, door hun de ruimte en ondersteuning te bieden die daarvoor nodig is. Vernieuwing van winkelgebieden en het ploegen van vruchtbare grond voor onze start-ups zijn hierbij een belangrijk element voor een nieuwe impuls.

Voorzitter. We kunnen dan ook de woorden van het Comité voor Ondernemerschap volledig onderstrepen. Ze geven aan dat ondernemers komen tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en dat ondernemen een instrument is om de verschillen te verkleinen en om mensen kansen te bieden een bijdrage te leveren aan de grote uitdagingen van vandaag. Ondernemerschap draagt dan ook bij aan kansengelijkheid, persoonlijke ontwikkeling en een goed werkende arbeidsmarkt. Daarom vraagt het CDA, net als het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, vele andere belangenorganisaties en natuurlijk de ondernemers zelf, meer aandacht en prioriteit voor het mkb en minder ad hoc, maar meer structurele versterking voor starters, het brede mkb en start-ups.

Voorzitter. Om hier invulling aan te geven wil ik vandaag komen met twee concrete voorstellen om die structurele versterking te realiseren en weg te blijven bij het ad-hocgebeuren. Het gaat ten eerste om toegang tot financiering — dat is net ook bij mijn collega's van de VVD en D66 aan de orde gekomen — voor het mkb via een mkb-bank of een mkb-formule. Ik spreek vandaag ook namens de heer Stoffer van de SGP, die ziek thuiszit. De SGP heeft het over de mkb-marktplaats. What's in a name? Het is belangrijk dat er een platform komt zoals de British Business Bank in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een staatsdeelneming die allerlei partijen bij elkaar brengt. Ten tweede gaat het om toegang tot coaching en begeleiding van een nieuwe generatie enthousiaste ondernemers, jongeren en bestaande ondernemers die willen vernieuwen. Hier moet een landelijk dekkend netwerk voor komen, ongeacht de gemeente waarin je woont.

Ten eerste wil ik even ingaan op de financiering. Het CDA heeft financiering van het mkb altijd hoog op de agenda staan. De afgelopen jaren heb ik al meerdere moties ingediend met betrekking tot financiering van ondernemingen. Dit betreft onder andere de familiebedrijven, de mkb-bank, maar ook de tanteagaathregeling. Collega Graus is er nog niet, maar hij had het over de win-winregeling zoals in België; dat is ook een goede regeling. Natuurlijk waren we ook de mede-indiener samen met de VVD van een motie over deelverpanding. Dat heeft allemaal te maken met toegang tot financiering. Ik kijk graag naar succesverhalen. Als we het hebben over het mogelijk maken van financiering voor het mkb en startende ondernemingen, dan kijk ik graag naar de Britse variant, die in 2014 van start is gegaan. De British Business Bank zorgt ervoor dat expertise en overheidsgelden bij elkaar worden gebracht om financiering te vereenvoudigen. Tevens bieden zij coaching en begeleiding en zijn zij een platform voor een gediversificeerd financieringslandschap, zowel in aanbieders als in vormen van financiering. Ook het comité adviseert een aanpak waarbij bedrijven, investeerders, financiële instellingen en overheden samen producten ontwikkelen of samenbrengen die interessant zijn voor zowel mkb-ondernemers als investeerders. De overheid kan dit allemaal faciliteren, net zoals bij de Britse staatsdeelneming, door verschillende knelpunten op te pakken en te komen tot een samenhangend pakket, waaronder bijvoorbeeld staatsgaranties, funding, leningen en accreditatie van nieuwe financieringsaanbieders. Een duidelijke organisatie die elk mkb weet te vinden daar waar nodig. We vragen de minister om eens goed te onderzoeken hoe we kunnen komen tot een Nederlandse mkb-bank, oftewel de Britse variant voor Nederland, en met een concreet plan te komen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.