CDA en de VVD willen niet dat minister Van Engelshoven de zogeheten MBO Card afschaft. Deze kaart geeft mbo-studenten korting op theater, films of culturele evenementen. De beide partijen hebben tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting voorgesteld om het plan van de minister terug te draaien en deze kaart te behouden.
 
De kaart werd in 2016 ingevoerd en in het eerste jaar 160.000 keer geactiveerd. Daarna daalde het gebruik, in 2019 gebeurde het 80.000 keer. Volgens Adviesbureau Berenschot, dat onderzoek naar de kaart deed, moet de kaart beter benut worden. Onbekend maakt namelijk onbemind. De minister legde dit advies afgelopen zomer naast zich neer en kondigde aan het project te willen stoppen. Ondanks dat mbo-studenten, docenten en de kunstensector blij zijn met de kaart, moet het geld volgens de minister naar betere samenwerking tussen culturele instellingen en mbo-scholen gaan.
 
Raar, aldus CDA-woordvoerder Anne Kuik: “Deze kaart heeft juist potentie. Het vormt een goed middel voor mbo’ers om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met cultuur. Als jongeren op de middelbare school zo’n soort kaart krijgen, moeten we dat ook voor leeftijdsgenoten op het mbo regelen.”
 
Kuik rekent op een ruime meerderheid in de Kamer voor haar voorstel.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.