Deze week werd het kabinet Rutte 3 beëdigd door Koning Willem Alexander. Het CDA is er trots op dat we met vier ministers en twee staatssecretarissen in dit kabinet zijn vertegenwoordigd.

De ministers:
Hugo de Jonge is eerste vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Wopke Hoekstra is de nieuwe minister van Financiën.
Ank Bijleveld is de nieuwe minister van Defensie.
Ferdinand Grapperhaus is de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid.

De staatssecretarissen:
Twee leden van de CDA Tweede Kamerfractie hebben de overstap gemaakt naar het kabinet. Mona Keijzer is staatssecretaris op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Raymond Knops is staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De opengevallen plekken in de Tweede Kamerfractie worden ingenomen door Evert-Jan Slootweg en Lenny Geluk-Poortvliet. In de Eerste Kamer zal Pia-Lokin Sassen terugkeren. Zij was al eerder Eerste Kamerlid voor het CDA, in de periode 2011-2015.

Deze wisseling van de wacht heeft ook gevolgen voor de woordvoerderschappen binnen de fractie. De nieuwe portefeuilleverdeling wordt in de loop van volgende week verwacht.


Op de foto, van links naar rechts: Ferdinand Grapperhaus, Mona Keijzer, Hugo de Jonge, Sybrand Buma, Ank Bijleveld, Wopke Hoekstra, Raymond Knops.
 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.