CDA | Onze plannen en standpunten

Onze plan­nen en stand­pun­ten

Wij zijn gericht op onze gezamenlijke toekomst. We maken en houden wonen, werken en ondernemen voor onze lokale gemeenschap toegankelijk en uitvoerbaar. De manier waarop we dat doen, doen we samen met jullie. Lokaal voor elkaar betekent passende oplossingen, met elkaar en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Ver­trou­wen cen­traal

Politiek begint met de erkenning van maatschappelijk initiatief. De overheid geeft alle mensen en organisaties het vertrouwen dat ze doen wat ze kunnen doen. De inwoner gunt de overheid de ruimte om te doen wat ze moet doen. Vertrouwen staat centraal. We willen geen harde cultuur van controleren en afrekenen.

Vertrouwen centraal

Wonen, zoals jij dat wilt

Voldoende woningen voor iedereen. De gemeente kent een zelfbewoningsplicht om te voorkomen dat woningen in handen vallen van handelaren. Maar wij willen een stap verder gaan en een voorkeursregeling voor onze eigen inwoners en mensen, die economisch gebonden zijn.

Actief grond aankoop

Actief grond aankoop door de gemeente, zodat je als gemeente zelf kunt bepalen voor wie je gaat bouwen. Om te voorkomen dat de gemeente weinig inbreng heeft waardoor onvoldoende wordt gekeken naar wat bij onze gemeente past. En voor wie. Daarom willen we dat de gemeente actief grond aankoopt.

Meergeneratiewoningen of percelen

Wij gaan creatief op zoek naar nieuwe mogelijkheden in bestaande bouw (denk aan bouwen binnen een bestaande woning en woningsplitsing in binnen- en buitengebied. Wij zien dat steeds meer behoefte is aan kleinere wooneenheden. Woningsplitsing is één van de oplossingen.

Leefbare dorpen

Samen met onze inwoners houden we de voorzieningen in de dorpen in stand. Denk aan de bibliotheek, sport, cultuur en dorpshuizen.

Klaar voor klimaatverandering

Het is belangrijk dat we onszelf beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat betekent dat we in de dorpen meer moeten kijken naar de mogelijkheden om water vast te houden of juist af te voeren.

Ontzorgen in energietransitie

Wij willen onze inwoners helpen bij het aardgasvrij maken van hun woning. Een collectieve aanpak per wijk of dorp, waarbij huiseigenaren zelf het stuur in handen houden.

Opwek duurzame energie

Wij willen geen grote zonnevelden op landbouwgrond, maar zoveel mogelijk zonnepanelen op daken. Wanneer zonnevelden of windmolens toch nodig zijn, willen we dat de lokale bevolking naast de lasten ook de lusten heeft, door lokale deelname in het project.

Zorg voor elkaar

Maak als gemeente zorg voor elkaar mogelijk. Wanneer bij mensen met een bijstandsuitkering financiële problemen ontstaan door de mantelzorgboete of de kostendelersnorm, dan willen we dat de gemeente alle mogelijkheden aanpakt om deze mensen te ondersteunen. Wij vinden het belangrijk dat mensen voor elkaar kunnen zorgen, zonder dat zij financieel gestraft worden.

Armoede

Regelingen voor mensen met een laag inkomen, moeten zo zijn, dat iedereen mee kan doen. Dat geldt ook voor kinderen. Wij willen voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede en zo op achterstand raken.

Weer aan het werk

Wanneer mensen vanuit de bijstand aan het werk gaan, moeten ze er financieel gezien op vooruit gaan. We zetten in op goede begeleiding zowel financieel als bij het werk.

Mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen

Wij willen voldoende ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers, zodat overbelasting wordt voorkomen.

Agrariërs zijn beheerders van het landschap

Wij willen helpen bij de overgang naar nieuwe vormen van landbouw, die de maatschappij van ons vraagt. Door nieuwe initiatieven en verdienmodellen helpen te ontwikkelen en groot te maken.

Nog vragen?

Neem contact op met onze secretaris Willem Rumph