26 januari 2017

Debat openbare toiletten

In het afgelopen jaar is het onderwerp openbare toiletten meermaals onderwerp van debet geweest in de Emmer politiek. Met maandag 16 januari 2017 in de commissie Wonen en Ruimte het sluitstuk van de discussie. De openbare toiletten komen er: in Klazienaveen en Emmen. Goed, maar de CDA-fractie had de uitvoering graag anders gezien. 

Het verhaal over de openbare toiletten gaat terug tot 2013. Toen pleitte de fractie van BGE voor toiletvoorzieningen die ook na sluitingstijd van de winkels open waren in de centra van Klazienaveen en Emmen. Een gedachtegang die de CDA-fractie toen van harte heeft ondersteund. In het kader van goed gastheerschap vinden we het belangrijk dat de bezoekers van de centra ook hierin service wordt geboden. 

In april 2016 kon een voorstel met locaties worden behandeld in de commissie Wonen en Ruimte. De CDA-fractie heeft zich toen uitgesproken voor openbare toiletvoorzieningen, maar dan wel op een andere wijze dan voorgesteld. Daar waar het college koos voor zelfreinigende toiletunits in eigen beheer, gaat onze voorkeur uit om de oplossing te zoeken bij (horeca)ondernemers in beide centra. De ondernemers hun toiletten laten open stellen, ook buiten sluitingstijden, voor publiek in ruil voor een jaarlijkse vergoeding vanuit de gemeente. Op ons aandringen heeft wethouder Van der Weide toen toegezegd dat hij deze optie zou onderzoeken. 

In september 2016 kwam het college met een brief, waarin stond dat voor Emmen gekozen werd voor een zelfstandige voorziening tussen het theater en het bosje naast het gemeentehuis, en dat er nog gesprekken gaande waren met de uitbater van de BikBar. Groot was de verbazing bij ons toen die uitbater met het verhaal kwam dat hij geen serieuze kans had gehad in de hele discussie. Reden voor de CDA-fractie om in december 2016 – toen de brief op de lijst van ingekomen stukken stond van de raad - hierover vragen te stellen aan wethouder Van der Weide en om mee te gaan in het verzoek van de LEF-fractie tot behandeling van deze brief in januari 2017.    

In januari bleken alle fracties voorstander van een gesprek met de uitbater van de Bikbar om er samen uit te komen. Tevergeefs: de wethouder gaf te kennen dat voor de locatie naast het theater al afspraken waren gemaakt.  

De hele discussie omtrent openbare toiletten is wat betreft de CDA-fractie  er één geweest van de gemiste kansen. Er was bereidheid bij ondernemers, maar het college bleef gaan voor een eigen gemeentelijke voorziening, gesteund overigens door een meerderheid van de raad in april 2016. Jammer, want een solitair gelegen voorziening, zonder mogelijkheden van dubbel gebruik, zonder dat iemand zich daar rechtstreeks verantwoordelijk voor voelt, zonder direct toezicht etc, het kon wel eens vragen om problemen zijn. Er wordt straks een mooie voorziening geplaatst, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft en tegen welke kosten en hoeveel gebruik zal er van worden gemaakt? Kortom de CDA-fractie houdt zijn twijfels; laten we hopen dat het meevalt.

CDA-fractie: Alfred Gijlers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.