06 juli 2023

BERAP Q1 2023

In de gemeentevergadering van 29 juni jl. werd ook de Bestuursrapportage (Berap) over het eerste kwartaal besproken. U vindt hierbij onze inbreng in die vergadering.

Eerst heb ik onze complimenten overgebracht voor de heldere overzichten in de Berap. Per programma worden de behaalde resultaten (in doelen en in geld) in beeld gebracht. En in hoofdstuk 4 vinden we een overzicht van het calamiteitenfonds en het krediet exceptionele prijsstijgingen.

In de Berap lezen we dat veel dingen goed gaan. Zie de vele groene smileys.

Wij hebben een tweetal opmerkingen:

Goed dat er voor onderwijshuisvesting extra geld is opgenomen in de brief van het college over het krediet exceptionele prijsstijgingen. Wij hadden het college anders gevraagd hoe de verwachte stijging van de kosten opgevangen zou worden. Deze stijging gaat namelijk een forse druk geven op de voor onderwijshuisvesting beschikbare middelen. Er is extra geld nodig, en dat is nu ook geregeld.

In de Berap wordt melding gemaakt dat een groeiende groep inwoners (waaronder ook ondernemers) die met schulden kampen: Wij vragen graag aandacht voor vrijwilligersorganisaties zoals het Leger des Heils die ook kunnen helpen! 

Wij hebben nog een vraag:

In Programma 5. wordt melding gemaakt dat het punt uitwerking Beleid Huisvesting internationale werknemers nog niet gestart is vanwege capacitaire onderbezetting. Wanneer wordt de uitwerking van dit beleid verwacht? Wordt deze uitwerking opgeleverd, voordat er een mogelijke verordening wordt opgesteld conform de nieuwe Wet goed verhuurderschap? 

Een belangrijk onderdeel van deze wet is namelijk de bescherming van internationale werknemers én om kwetsbare wijken te kunnen beschermen. 

Bij de beantwoording door het college realiseerden wij ons dat onze vraag niet zo zeer gericht was op de uitwerking van het beleid, maar op het feit dat er best nog wel een aantal zaken geregeld moeten worden. Er moet een laagdrempelig meldpunt komen. En d.m.v. verhuurvergunning arbeidsmigranten kan de gemeente een sterke kwaliteitsverbetering van de huizen waar arbeidsmigranten wonen realiseren en bijv. zorgen dat ze een eigen slaapkamer hebben. Maar ook kan met dit voorschrift overbewoning worden bestreden, met een positieve uitwerking op de leefbaarheid van een wijk. 

Wij zouden het jammer vinden als we weer te laat zouden zijn met het opkomen voor een kwetsbare groep inwoners in onze gemeente.

Bij de beantwoording benadrukte het college dat ze al langer aan het werk waren met deze wetten. Wij kunnen binnenkort daar meer informatie over verwachten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.