06 juli 2023

Exceptionele prijsstijgingen

Exceptionele prijsstijgingen - riolering in Veenoord vraagt extra € 1,5 miljoen

Zoals iedereen heeft gemerkt zijn we de afgelopen maanden geconfronteerd met een hoge inflatie wat bij (bouw)projecten soms heeft geleid tot exceptionele prijsstijgingen. 

Om hier vooruitlopend op in te spelen heeft de gemeenteraad bij de kadernota 2023 een krediet van € 14,6 miljoen vastgesteld. Om onze controlerende taak goed uit te kunnen voeren heeft het CDA gevraagd om een gedetailleerd totaaloverzicht welke bij de griffie ter inzage is gelegd. 

Voor de renovatie van de riolering in Veenoord werd € 1,5 miljoen extra gevraagd wat (zoals bovenstaand overzicht laat zien) het geheel aan krediet op Projecten Openbare Ruimte zou opslokken. 

Het CDA heeft n.a.v. dit verzoek vragen gesteld of hier rekening mee is gehouden, kijkend naar het krediet exceptionele prijsstijgingen van 14,6M en of door het beschikbaar stellen van deze gelden nog voldoende financiële ruimte over zou blijven voor andere projecten.

Omdat we als CDA ook verdiepende vragen wilden stellen over het detailoverzicht is in een besloten vergadering verder vergaderd. Een bijzonder moment maar wel een noodzakelijke omdat we geen andere mogelijkheid zagen om én vragen te stellen over de stukken die onder geheimhouding bij de griffie lagen én alle andere fracties mee te nemen in onze vragen.  

Naar aanleiding van onze vragen heeft de wethouder financiën toegezegd om met een actualisatie van het overzicht te komen. Uit deze actualisatie van de berekening van het krediet exceptionele prijsstijgingen blijkt nu dat een groot deel van de projecten kan worden uitgevoerd binnen de bestaande budgetten, dat eerdere inschattingen gewoon goed waren en dat het budget overig nu gebruikt kan worden rondom een tegenvaller op Onderwijshuisvesting. 

Kortom: het college heeft goed laten zien dat de gevraagde € 1,5 miljoen past in het geheel en dat we uitkomen met het krediet wat beschikbaar is gesteld. En dat is goed nieuws! Het CDA kon, met deze extra informatie, dan ook instemmen met de extra € 1,5 miljoen voor de renovatie van het riool van Veenoord.  

Dirk van Dijken

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.